b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_bruce-lee.jpg

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ (REUTERS). Παρότι ο θρύλος των πολεμικών τεχνών, Μπρους Λι /Bruce Lee, είναι ευρύτερα γνωστός για τις ικανότητές του στο κουνγκ-φου, η 48χρονη κόρη του Σάνον θέλει να θυμίσει στον κόσμο ότι ο πατέρας της ήταν ένας αξιόλογος ποιητής και φιλόσοφος.
Η Σάνον ήταν μόλις 4 ετών, όταν το 1973 ο Μπρους Λι πέθανε σε ηλικία 32 ετών από εγκεφαλικό τραύμα.
«Αυτό που θυμάμαι πιο έντονα από αυτόν είναι η ενέργειά του και το αίσθημα ασφάλειας που είχα όταν βρισκόμουν κοντά του. Πολύς κόσμος δεν συνειδητοποιεί την ευθύτητα του χαρακτήρα του και τις βαθιές γνώσεις του», λέει η Σάνον.
Πριν από είκοσι χρόνια, η Σάνον ανακάλυψε δεκάδες επιστολές και δοκίμια που είχε γράψει ο πατέρας της. Σε ένα από αυτά, ο Λι γράφει: «Υπήρξα ανέκαθεν αθλητής των πολεμικών τεχνών κατόπιν επιλογής και ηθοποιός ως μέσον επαγγελματικής επιβίωσης. Πάνω απ’ όλα, όμως, προσπαθώ να βελτιώσω τον εαυτό μου για να γίνω ένας καλλιτέχνης της ζωής».
Το κείμενο αυτό του Λι γράφτηκε σε πολύ δύσκολη στιγμή της ζωής του, καθώς το Χόλιγουντ είχε επιτέλους αποδεχθεί το αίτημά του να γυρίσει μία συμβατική ταινία, τη διάσημη «Η Γροθιά του Δράκου». Η Σάνον λέει, όμως, ότι το στούντιο επέμενε να κόψει κάθε φιλοσοφική διάσταση, την οποία ο Λι επιθυμούσε να εντάξει στην ταινία.
«Ο πατέρας μου πάλεψε πολύ για την ταινία αυτή. Πολέμησε τον σεναριογράφο, πολέμησε τους παραγωγούς και τους εκβίασε ότι δεν θα εμφανιστεί στη σκηνή των γυρισμάτων εάν δεν του έδιναν εγγυήσεις ότι αυτά που ήθελε θα περιλαμβάνονταν στην ταινία», λέει η Σάνον.
Οταν ο μεγάλος αδελφός της Σάνον, Μπράντον Λι, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια γυρισμάτων το 1993 σε ηλικία 28 ετών, η Σάνον βρήκε αποκούμπι στα γραπτά του πατέρα της. «Βρήκα εδάφιο, που έγραφε: η γιατρειά για τον πόνο μου βρίσκεται μέσα μου. Θυμάμαι ότι τα λόγια του με έκαναν να σκεφτώ ότι έχω την ικανότητα να βγω από την κατάθλιψη και βρω τον δρόμο μου. Ετσι και έκανα», λέει σήμερα η Σάνον.

(η ελληνική μετάφραση δημοσιεύτηκε στην εφ. Η Καθημερινή, 31.03.2017)