(Ανακτώντας την  αίσθηση της ανακάλυψης)
b_505X0_505X0_16777215_00_images_diafora_berlinale-logo.jpg

To διαγωνιστικό  τμήμα “Encounters”  θεσπίστηκε το 2020. Στόχος του ήταν να υποστηρίξει νέες φωνές στον κινηματογράφο και να διευρύνει το χώρο του επίσημου διαγωνιστικού  με διαφορετικές φόρμες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Φέτος περιλαμβάνει 12 ταινίες, ανάμεσά τους και μια ελληνική συμμετοχή, την πρώτη μεγάλου μήκους της Ζακλίν Λέντζου, Moon, 66 Questions, με τη Σοφία Κόκκαλη και τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο.
Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Carlo Chatrian «Κάθε ταινία σε αυτή τη δεύτερη εκδοχή του Encounters είναι μια γραμμή που διασχίζει ένα άγνωστο τοπίο. Αν κάτι συνδέει αυτά τα πολύ διαφορετικά κινηματογραφικά επιτεύγματα είναι η αίσθηση της ανακάλυψης. Πρόκειται για ταινίες που θέλουν να μας οδηγήσουν σε μέρη όπου θα μάθουμε κάτι για τον κόσμο, την ανθρωπότητα και ίσως και για τον εαυτό μας. Σε μια εποχή που τα ταξίδια ακυρώνονται συνεχώς ο κινηματογράφος ξαναβρίσκει την πρωταρχική του λειτουργία
Τα ταξίδια του Εncounters έχουν πολλές στάσεις: την πλατεία Ταχίρ στην Αίγυπτο, μυστικά γραφεία, ξενοδοχεία και φανταχτερά σπίτια στο Λος Άντζελες, τη σκοτεινή εποχή της δικτατορίας στην Αργεντινή, αλλά και τα φυσικά θαύματα της Χαβάης, το παρελθόν της αριστοκρατίας της Βαλτικής, τη φουτουριστική Τεχεράνη, ένα συνηθισμένο αλλά και ονειρικό  ελβετικό διαμέρισμα ή ένα στοιχειωμένο διαμέρισμα στο Upper East Side του Μανχάταν, ένα αστικό ελληνικό σπίτι ή μια φυλακή στη Σαϊγκόν,  μαγαζιά του Παρισιού ή χωράφια του αγροτικού Κεμπέκ.
Και δεν είναι μόνο το να βρίσκεσαι σε όλα αυτά τα μέρη, όπου οι άνθρωποι υποφέρουν, ονειρεύονται, εργάζονται, μιλούν, τραγουδούν και χορεύουν, αλλά πολύ περισσότερο το ότι βρίσκεσαι μαζί τους.
Μέσα από την τέχνη ασυμβίβαστων δημιουργών, γνωστών ή άγνωστων,  ο παλιός, αντιφατικός, τρελός κόσμος που γνωρίζαμε, αγαπάμε και χάνουμε, επιστρέφει πάλι σε εμάς.

της Καλλιόπης Πουτούρογλου [Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]