b_505X0_505X0_16777215_00_images_2021_quo-vantis.jpg

Quo Vadis, Aida? , Jasmila Zbanic
Βοσνία, Ιούλιος 1995. Η Aida είναι μεταφράστρια του ΟΗΕ στη μικρή πόλη της Σρεμπρένιτσα. Όταν ο σερβικός στρατός καταλαμβάνει την πόλη, η οικογένειά της είναι μεταξύ των χιλιάδων πολιτών που αναζητούν καταφύγιο στο στρατόπεδο των Ηνωμένων Εθνών. Ως γνώστρια των διαπραγματεύσεων, η Aida έχει πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες που πρέπει να μεταφράσει. Τι προβλέπεται για την οικογένεια και τους ανθρώπους της - διάσωση ή θάνατος; Ποια κίνηση πρέπει να κάνει;
Η σκηνοθέτιδα δηλώνει σχετικά: « Η ταινία αφορά μια γυναίκα που εμπλέκεται σε ένα πολεμικό παιχνίδι για άνδρες. Είναι μια ταινία για το θάρρος, την αγάπη και την ανθεκτικότητα αλλά και για το τι συμβαίνει, εάν δεν αντιδράσουμε έγκαιρα στα προειδοποιητικά σημάδια. Επέζησα από τον πόλεμο στη Βοσνία. Τη μια μέρα έχεις τα πάντα και την άλλη μέρα τα περισσότερα πράγματα που γνώριζες δεν υπάρχουν πια. Το ότι θεωρούμε κάποια πράγματα αδιανόητα δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να συμβούν.»
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2021_amants.jpg
Amants (Lovers), Nicole Garcia
 Η Lisa και ο Simon είναι αχώριστοι. Το πάθος τους κρατάει από τα εφηβικά χρόνια. Όταν ο Simon βρίσκεται μπροστά σε μια τραγωδία που προκαλείται από δική του εγκληματική ενέργεια, δραπετεύει χωρίς τη Lisa, που περιμένει μάταια κάποια νέα του. Τρία χρόνια αργότερα, όταν εκείνη θα είναι παντρεμένη με τον πλούσιο Leo, οι δρόμοι τους θα συναντηθούν σε ένα νησί του Ινδικού ωκεανού.
Η Nicole Garcia δηλώνει σχετικά: « Η Lisa και ο Simon είναι νέοι, όμορφοι κι ερωτευμένοι. Έρχονται όμως αντιμέτωποι με τον θάνατο και το ειδύλλιό τους καταστρέφεται. Πρόκειται για ατύχημα, αλλά ο Simon αρνείται να καλέσει βοήθεια. Όπως ο Lord Jim του Conrad, ο Simon τρέχει στην άκρη της γης για να ξορκίσει την ενοχή του. Αλλά αυτή τον ακολουθεί, τον κυνηγάει και τον καταβροχθίζει, εμποδίζοντάς τον να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Τρία χρόνια αργότερα συναντάει τυχαία τη Lisa, κάπου στον Ινδικό ωκεανό, που είναι και η μόνη τελικά που θα καταφέρει να ξεφύγει από τα δίχτυα αυτής της σκοτεινής ιστορίας.»

(πηγή κατάλογος Φεστιβάλ Βενετίας. επιμέλεια Π.)