b_505X0_505X0_16777215_00_images_1920_the-perfect-canditate.jpg

The Perfect Candidate, Haifaa Al Mansour
 Μια νεαρή γιατρός στη Σαουδική Αραβία, προς μεγάλη έκπληξη της αυστηρά ανδροκρατούμενης τοπικής κοινωνίας, αποφασίζει να θέσει υποψηφιότητα στις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Η πρώτη αυτή γυναικεία υποψηφιότητα στην περιοχή θα γίνει δύσκολα αποδεκτή από το κοινωνικό της περιβάλλον. Η γνωστή από το Απαγορευμένο ποδήλατο Haifaa Al Mansour (πρώτη γυναίκα σκηνοθέτιδα στη Σαουδική Αραβία) δηλώνει : “ Μέσα από τη διαδρομή της νεαρής αυτής γιατρού θέλω να δώσω μια αισιόδοξη προοπτική του ρόλου που οι γυναίκες μπορούν να παίξουν στη Σαουδική Αραβία και το πώς μπορούν να καθορίσουν οι ίδιες τις ζωές τους. Θα ήθελα επίσης να ενθαρρύνω τις γυναίκες της χώρας μου να διαρρήξουν τους δεσμούς τους με ένα σύστημα που για τόσο καιρό τις κρατούσε πίσω.
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1920_marriage-story.jpg
Marriage Story, Noah Baumbach
Πορτρέτο ενός γάμου που διαλύεται αλλά και μιας οικογένειας που προσπαθεί να μείνει ενωμένη η Ιστορία ενός Γάμου του Noah Baumbach εστιάζει και πάλι στις δυσλειτουργικές ανθρώπινες σχέσεις, εστιάζοντας αυτή τη φορά σε ένα διαζύγιο ανάμεσα σε έναν θεατρικό σκηνοθέτη (Adam Driver) και την ηθοποιό σύζυγό του (Scarlett Johansson). Ο σκηνοθέτης δηλώνει σχετικά με την ταινία: “ Οι ταινίες έχουν θεραπεύσει κάποιες από τις πιο σκοτεινές στιγμές μου και με βοήθησαν να καταλάβω κάποια πράγματα πέρα από εμένα. Το διαζύγιο είναι η ιστορία τόσων πολλών γάμων και πηγή ντροπής και απομόνωσης. Το νομικό σύστημα του διαζυγίου δημιουργείται για να διαιρέσει αναγκαστικά. Διαχωρίζει τους ανθρώπους, την οικογένεια, την περιουσία, το χρόνο. Διατηρεί τον καθένα στη δική του αφήγηση και υπονομεύει την άποψη του άλλου. Ήθελα ωστόσο να οικοδομήσω έναν άλλο τρόπο θεώρησης, να προσφέρω κάτι πιο γενναιόδωρο. Ήθελα μέσα από αυτή την κατάρρευση να δω  την ερωτική ιστορία. Και την ελπίδα μέσω δικαστηρίων, εγγράφων και κανόνων. Έναν κόσμο όχι διαίρεσης αλλά αγάπης. Οι ταινίες είναι ένα αντίδοτο στο διαζύγιο.”
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1920_ad-astra.jpg
Ad Astra, James Gray  
Ο αστροναύτης Roy McBride ταξιδεύει ως τα άκρα του ηλιακού συστήματος αναζητώντας τα αίτια που οδήγησαν σε προηγούμενη σχετική αποστολή στην εξαφάνιση του πατέρα του αλλά και για να αποκαλύψει το μυστήριο που απειλεί την επιβίωση του πλανήτη. Το ταξίδι του θα αποκαλύψει μυστικά που θέτουν σε δοκιμασία τη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης και της θέσης της στον κόσμο.
Ο James Grey (The Lost City of Z) δηλώνει σχετικά: “ Είχα διαβάσει αυτό το απόσπασμα από το 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος του Άρθουρ Κλαρκ: “ Είτε δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν είτε είμαστε και οι δυο πιθανότητες είναι εξίσου τρομακτικές.” Και σκέφτηκα ότι δεν είχα δει ποτέ μια ταινία του να είμαστε μόνοι. Η ιδέα του διαστημικού ταξιδιού είναι όμορφη και τρομακτική την ίδια στιγμή. Είμαι ενθουσιώδης υποστηρικτής της εξερεύνησης του διαστήματος αλλά μερικές φορές η εξερεύνηση είναι απλά ένα μέσο διαφυγής. Αυτό με οδήγησε σε έναν προσωπικό τόπο, σε μια ιστορία πατέρα-γιου. Ελπίζω οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι ως ένα σημείο η εξερεύνηση και η γη αξίζουν το ίδιο και ότι η ανθρώπινη σύνδεση αξίζει να διατηρηθεί με κάθε κόστος.”

(πηγή κατάλογος Φεστιβάλ Βενετίας. επιμέλεια Π.)