b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_once-upon-a-time-in-hollywood.jpg

Once Upon a Time in Hollywood, Quentin Tarantino
Το 1969, στο  Λος Άντζελες,  ο Rick Dalton  ένας τηλεοπτικός ηθοποιός και ο Cliff Booth αντικαταστάτης του για τις επικίνδυνες , ξεκινούν  μια περιπλάνηση με στόχο  διάσημοι  στη βιομηχανία του κινηματογράφου. Η ταινία, σε τόνους μιας μαύρης κωμωδίας, υφαίνει τις  "πολλές ιστορίες της σε ένα φόρο τιμής στις τελευταίες στιγμές της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ. "
Με τους James Marsden, Margot Robbie, Leonardo DiCaprio, Brad Pitt., Dakota Fanning , Tim Roth, Margaret Qualley, Al Pacino, Kurt Russell.
Το Λος Άντζελες κάτω από ένα φλογερό ηλιοβασίλεμα, σειρές από πανύψηλους φοίνικες που λικνίζονται από το αεράκι: Η ταινία Μια φορά κι έναν καιρό ... στο Χόλιγουντ, του Quentin Tarantino, είναι γεμάτη με την αισθητική και την ασυναγώνιστη γοητεία της πόλης των Αγγέλων.  Ένας φόρος τιμής, μια ωδή στην πόλη των παιδικών του χρόνων και σε σταρ όπως ο Burt Reynolds στη ζωή του οποίου βασίζονται οι χαρακτήρες που υποδύονται οι Leonardo DiCaprio και Brad Pitt.
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_parasite.jpg
Gisaengchung (Parasite),  Bong Joon-Ho
Αυτή η δραματική ταινία εστιάζει στις ανισότητες μεταξύ δύο κοινωνικών τάξεων, αντλώντας τον μύθο της από τη φανταστική αλλά τόσο ρεαλιστική ιστορία δύο άκρως αντίθετων οικογενειών: απο τη μια πλευρά οι φτωχοί Ki-taeks, τέσσερα μέλη της οικογένειάς τους είναι άνεργοι και από την άλλη η πλούσια οικογένεια του κ. Park, αφεντικό σε μια εταιρεία υπολογιστών. Όταν ο γιος του Ki-taek καταφέρνει να βρει δουλειά (χάρη σε ένα πλαστό πτυχίο), διδάσκοντας αγγλικά στην κόρη των Park, τότε η μεταξύ των  δύο οικογενειών σχέση οδηγείται σε μια σειρά απρόοπτων και ατυχών συμβάντων που δεν αφήνουν κανέναν ανεπηρέαστο...
Gisaengchung ή Παράσιτο. Ένας ειρωνικός τίτλος, ο οποίος θέτει αμέσως τον τόνο για αυτή την «τραγικο-κωμωδία»: τι γίνεται όταν βλέπουμε όλα όσα είναι διαφορετικά ως παρασιτικά; Για τον Bong Joon-Ho, αυτή η «κωμωδία χωρίς κλόουν» ή «τραγωδία χωρίς κακούς» είναι ένα μείγμα αγωνίας, μαύρου χιούμορ και κοινωνικής σάτιρας – τυπικά χαρακτηριστικά της σκηνοθετικής του υπογραφής.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή. επιμέλεια Δ.)