b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_the-dead-don-t-die.jpg

The Dead Don't Die, Jim Jarmusch
Στη μικρή ήσυχη πόλη Centerville μια μετατόπιση της γης προκαλεί σειρά παράδοξων φαινομένων. Το φως παίζει περίεργα παιχνίδια, το φεγγάρι είναι σταθερά παρόν στον ουρανό, τα ζώα έχουν ασυνήθιστη συμπεριφορά. Κι ενώ ο σερίφης Cliff Robertson (Bill Murray) φαίνεται να αναρωτιέται, ο συνάδελφός του Ronald Peterson (Adam Driver) είναι σχεδόν σίγουρος : Πρόκειται για “επιδημία” ζόμπι. Οι απέθαντοι μάλιστα έχουν βάλει στο μάτι όχι μόνο τους πολίτες του Centerville, αλλά και όλα όσα απολάμβαναν εν ζωή. Έτσι ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης πεινασμένοι για ανθρώπινοι κρέας, καφέ ή ένα ποτήρι Chardonnay. Οπλισμένοι με μαχαίρια και τουφέκια οι δύο αστυνομικοί αποφασίζουν να απελευθερώσουν την πόλη από την εισβολή, ξεκινώντας ένα κυνήγι (ζομπι)κεφαλών κι έχοντας στο πλευρό τους μια νέα δυναμική συνάδελφο (Chloe Sevigny). Η παράξενη εργολάβος κηδειών Zelda Winston (Tilda Swinton) με ιδιαίτερες κλίσεις στο μακιγιάζ αλλά και στην επιδέξια χρήση του σπαθιού των σαμουράι θα σταθεί γι αυτούς πολύτιμη βοήθεια. Κωμωδία με ζόμπι και πρωταγωνιστές μια σειρά από γνωστούς συνεργάτες του Jarmusch, -ηθοποιούς αλλά και μουσικούς-, το The Dead Don't Die φαίνεται να επαναφέρει τον  Αμερικανό σκηνοθέτη στην επικράτεια των βαμπίρ, αυτή τη φορά όμως σε μια πολύ πιο αιματηρή αλλά και ιλαρή εκδοχή.
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_les-miserables.jpg
Les Misérables, Ladj Ly
Συνεχίζοντας την ομότιτλη, πολυβραβευμένη μικρού μήκους ταινία του με θέμα την αστυνομική βία ( Les Misérables, 2017), ο Ladj Ly μας μεταφέρει και πάλι στην προβληματική περιοχή των παρισινών προαστίων. Εκεί έχει μόλις καταφτάσει ο Stephane από το Cherbourg για να ενταχθεί στην αστυνομική μονάδα του Montfermeil, που μάχεται την εγκληματικότητα στην περιοχή. Mε τους καινούριους του συνεργάτες, τον Chris και τον Gwada, ο Stephane γρήγορα θα συνειδητοποιήσει όχι μόνο τις ακραίες μεθόδους των δύο βετεράνων αλλά και τις εντάσεις που επικρατούν ανάμεσα στις ομάδες των συνοικιών. Όταν μια σύλληψη κινδυνεύει να ξεφύγει εκτός ελέγχου, ένα drone αρχίζει να καταγράφει την κάθε τους κίνηση.
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_bacurau.jpg
Bacurau, Kleber Mendonca Filho & Luliano Dornelles
Σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον το Bacurau, μια μικρή κοινότητα στη βραζιλιάνικη ενδοχώρα θρηνεί για το θάνατο της ενενηντάχρονης Carmelita, αρχηγού της μητριαρχικής του κοινωνίας. Λίγες μέρες αργότερα οι κάτοικοί του συνειδητοποιούν ότι η κοινότητά τους έχει εξαφανιστεί από το χάρτη. Όταν ένας σκηνοθέτης καταφθάνει στον τόπο τους για να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ, ανακαλύπτει καθώς περνούν οι μέρες, ότι οι ντόπιοι δεν είναι αυτό που φαίνονται και ότι κρύβουν επικίνδυνα μυστικά. 
Γυρισμένη στο Sertao do Sereido, μια φτωχή και απομονωμένη περιοχή της βορειοανατολικής Βραζιλίας και κινούμενη μέσα σε μια ατμόσφαιρα δυσοίωνη και απειλητική, η δεύτερη μετά το Αquarious ταινία του Mendonca Filho που διαγωνίζεται στις Κάννες αφηγείται την ιστορία μιας κοινότητας που η καθημερινότητά της ανατρέπεται μετά από το θάνατο μιας γυναίκας. Εμπνευσμένος από το ανθρώπινο δράμα και τις δυσκολίες που βιώνει η χώρα του ο Mendonca δηλώνει σχετικά : “Είμαι ένας βραζιλιάνος σκηνοθέτης και ζω σε μια εποχή που η κοινωνία της χώρας μου υποφέρει και ιστορίες ξεπετάγονται διαρκώς. Οι ταινίες μου μπορεί να φαίνονται ακτιβιστικές, δε θα ήθελα ωστόσο να με κατατάσσουν στους ακτιβιστές σκηνοθέτες.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή. επιμέλεια Π.)