b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_varda-par-agnes.jpg

Varda par Agnès, Agnès Varda
Φωτογράφος, σκηνοθέτης, καλλιτέχνης installation και πρωτοπόρος της Nouvelle Vague, η Agnès Varda είναι ένας θεσμός του γαλλικού σινεμά, αλλά μια σκληρή αντίπαλος κάθε μορφής θεσμοποιημένης σκέψης. Σε αυτή την ταινία, που εστιάζει στο έργο της, χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από τις ταινίες της για να απεικονίσει - περισσότερο συνειρμικά παρά χρονολογικά -  τα καλλιτεχνικά οράματα και τις ιδέες της. Ο λόγος της πλούσιος, ζωντανός και γεμάτος ανέκδοτα χωρίζεται σε δύο τμήματα. Στο πρώτο, αυτό της «αναλογικής περίοδου» 1954-2000, η σκηνοθέτις είναι σε πρώτο πλάνο: Αυτή η νεαρή γυναίκα που έθεσε ως στόχο να ανακαλύψει εκ νέου τον κινηματογράφο, πάντα ανοιχτή στο τυχαίο και στην πραγματικότητα, ακόμα και όταν έκανε μυθοπλασία, και η οποία σε κάθε νέα ταινία, άλλαζε αφηγηματικό ύφος. Ενώ στο δεύτερο μέρος, η Agnès Varda  επικεντρώνεται στην περίοδο  2000-2018, και στο πώς χρησιμοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία για να παρουσιάσει τον κόσμο με το δικό της, μοναδικό τρόπο.
Είτε μπροστά από την κάμερα ή πίσω από αυτή, η Agnès Varda είναι μια αφηγήτρια που χρησιμοποιεί τις εικόνες, που αποφεύγει τη κάθε σύμβαση και τις έτοιμες συνταγές-προσεγγίσεις.
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_elisa-y-marcela.jpg
Elisa y Marcela, Isabel Coixet
Όταν η Marcela και η Elisa συναντιούνται για πρώτη φορά στο γυμνάσιο, είναι κεραυνοβόλος έρωτας. Μια βαθιά φιλία ξεκινάει, η οποία σύντομα μετατρέπεται σε μια ρομαντική σχέση. Τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει τα συναισθήματα των δύο κοριτσιών, ούτε καν οι γονείς της  Marcela, που στέλνουν  την κόρη τους στο οικοτροφείο. Χρόνια αργότερα, οι δύο γυναίκες συναντιούνται ξανά και αποφασίζουν να ζήσουν μαζί. Και οι δύο είναι δασκάλες και γι' αυτό η σχέση τους θα πρέπει να κρατηθεί μυστική...
Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ταινία της Isabel Coixet με ασπρόμαυρες εικόνες και επιστολές αφηγείται την ιστορία της Elisa Sánchez Loriga και της Marcela Gracia Ibeas. Μια ταινία-ύμνος στο πάθος και την αξιοπρέπεια.
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_synonymes.jpg
Synonymes, Nadav Lapid
Στο Παρίσι, τα πράγματα δεν πάνε καλά για τον Yoav. Παρόλο που καταφθάνει με μεγάλες προσδοκίες η πραγματικότητα μοιάζει διαφορετική. Είναι αποφασισμένος να εγκαταλείψει την ιθαγένειά του όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Γι 'αυτόν, το να είναι ισραηλινής καταγωγής είναι σαν ένας όγκος που πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά. Το να γίνει Γάλλος, από την άλλη πλευρά, θα σήμαινε πολύ απλά την σωτηρία του. Ωστόσο, η δοκιμασία της πολιτογράφησης  είναι γεμάτη παγίδες...
Με βάση τις δικές του εμπειρίες, ο Nadav Lapid διερευνά τις προκλήσεις τού να ριζώνεις σ' ένα νέο τόπο. Η προσπάθειά του ήρωα να βρει τον εαυτό του ξυπνά τους δαίμονες του παρελθόντος και ανοίγει μια υπαρξιακή άβυσσο.

(πηγή κατάλογος Berlinale 2019, σημειώσεις για την παραγωγή. Π.)