b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_acusada.jpg

Acusada, Gonzalo Tobal
Η Dolores ζούσε μια ανέμελη φοιτητική ζωή. Όταν βρίσκεται η καλύτερή της  φίλη δολοφονημένη θεωρείται ύποπτη. Δύο χρόνια αργότερα, απομονωμένη στο σπίτι της προετοιμάζεται για τη δίκη…
 Με τους Leonardo Sbaraglia, Lali Espósito, Inés Estevez, Daniel Fanego, Gerardo Romano, Gael García Bernal
Ο Gonzalo Tobal , σκηνοθέτης της ταινίας, δηλώνει: «Στην ταινία το κοινό γίνεται εισαγγελέας, διαμορφώνοντας τη δική του αλήθεια μέσα από τις πληροφορίες που παρέχονται από το σενάριο, αλλά και ειδικότερα από τις χειρονομίες και τη συμπεριφορά μιας πρωταγωνίστριας της οποίας ο εσωτερικός κόσμος είναι ερμητικά κλειστός και της οποίας το πρόσωπο της είναι αδιαφανές. (…) Δεν είναι ο κινηματογράφος ικανός να αποκαλύψει μια αδύναμη αλήθεια που διαφεύγει της λογικής της δικαιοσύνης; Η ταινία είναι ένα πορτρέτο μιας κοινωνίας που συγκλονίζεται από νέες μορφές επικοινωνίας και έκθεσης που επηρεάζουν τις κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις με έναν τρόπο που εξακολουθούμε να μην μπορούμε να κατανοήσουμε.»
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_werk-ohne-autor.jpg
Werk ohne Autor, Florian Henckel von Donnersmarck
Εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα και εκτεινόμενη στις τρεις ιστορικές περιόδους της γερμανικής ιστορίας, η ταινία αφηγείται την ιστορία του Kurt, ενός νεαρού φοιτητή καλών  τεχνών που ερωτεύεται την συμφοιτήτρια του, την Ellie. Ο πατέρας της Ellie, ο καθηγητής Seeband, ένας διάσημος γιατρός, απορρίπτει την επιλογή της κόρης του και προσπαθεί να καταστρέψει τη σχέση τους. Αυτό που δεν γνωρίζει κανείς τους είναι ότι η ζωή τους είναι ήδη συνδεδεμένη με ένα φοβερό έγκλημα, το οποίο διέπραξε ο Seeband πριν από δεκαετίες.
Με τους Tom Schilling, Paula Beer, Sebastian Koch, Saskia Rosendahl, Oliver Masucci
Ο σκηνοθέτης της ταινίας δηλώνει: «Όταν ο σκηνοθέτης Elia Kazan έγραφε για τον Tenessee Williams και τον Marlon Brando, σημείωνε ότι το ταλέντο της μεγαλοφυίας τους ότι ήταν απλώς τα σημάδια από τα τραύματα που είχαν συμβεί στην παιδική τους ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι έχουν την σχεδόν αλχημιστική ικανότητα να μετατρέπουν το τραύμα σε κάτι λαμπρό. Η ταινία είναι ένα βλέμμα σε αυτή την αλχημεία. Μέσα από το πρίσμα των ιστορικών τραυμάτων της δικής μου χώρας, της Γερμανίας.»
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_vox-lux.jpg
Vox Lux, Brady Corbet
Η ταινία παρακολουθεί την άνοδο της Celeste από τις στάχτες μιας μεγάλης εθνικής τραγωδίας στους προβολείς του σταρ σύστεμ. Η ταινία εκτείνεται 18 χρόνια και εστιάζει σε  σημαντικές στιγμές μέσα από τα μάτια της ηρωίδας, ξεκινώντας από το 1999 και ολοκληρώνοντας το 2017.
Με τους Natalie Portman, Jude Law, Raffey Cassidy, Stacy Martin, Jennifer Ehle
Ο σκηνοθέτης δηλώνει : «Η ταινία είναι εμπνευσμένη από τις ιστορίες του Robert Musil και του W.G. Sebald - λαβυρινθώδεις κατασκευές με ήρωες φανταστικά πρόσωπα που γίνονται αυτόπτες μάρτυρες ιστορικών σημείων καμπής ή πραγματικών προσωπικοτήτων τοποθετημένων σε αλλαγμένα ιστορικά περιβάλλοντα. Για μένα, αυτές οι ιστορίες προσφέρουν μια πιο διαφανή σύμβαση με τον αναγνώστη απ' ό, τι η παραδοσιακή ιστορική βιογραφία, διότι κάποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στο παρελθόν χωρίς να αμφισβητεί τον συγγραφέα για το πώς μπορεί να δίνει έναν τόσο λεπτομερή απολογισμό ενός γεγονότος χωρίς να είναι παρόν.
 Το Vox Lux είναι η συνέχεια αυτού του θέματος αλλά από την άλλη πλευρά του αιώνα: ένα ιστορικό μελόδραμα που δημιουργήθηκε στην Αμερική μεταξύ 1999 και 2017. Η πρωταγωνίστριά της είναι μια αστέρας της pop μουσικής που ονομάζεται Celeste και παρουσιάζει, μέσω του βλέμματός της, σημαντικά γεγονότα και στιγμές που διαμορφώνουν τις αρχές του 21ου αιώνα».

(πηγή κατάλογος Φεστιβάλ Βενετίας)