b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_peterloo.jpg

Peterloo, Mike Leigh
Μια επική απεικόνιση των γεγονότων γύρω από τη διαβόητη σφαγή Peterloo του 1819, όταν ένα ειρηνικό υπέρ της δημοκρατίας συλλαλητήριο στο Πεδίο του Αγίου Πέτρου στο Μάντσεστερ μετατράπηκε σε ένα από τα πιο αιματηρά επεισόδια στη βρετανική ιστορία.
Η σφαγή έγινε  τις βρετανικές κυβερνητικές δυνάμεις που επιτέθηκαν σ’ ένα πλήθος  60.000 που συγκεντρώθηκαν για να απαιτήσουν πολιτικές μεταρρυθμίσεις και να διαμαρτυρηθούν για τα αυξανόμενα επίπεδα φτώχειας. Πολλοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν, προκαλώντας εθνική κατακραυγή αλλά και την περαιτέρω καταστολή από την πλευρά της κυβέρνησης.
Η σφαγή Peterloo ήταν μια καθοριστική στιγμή για τη δημοκρατία της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία διαδραμάτισε επίσης ένα σημαντικό ρόλο στην ίδρυση της εφημερίδας The Guardian.
Με τους Rory Kinnear, Maxine Peake, Pearce Quigley, David Moorst, Rachel Finnegan, Tom Meredith
Ο σκηνοθέτης της ταινίας δηλώνει: «Τα δυνατά και τα αδύναμα της ανθρωπότητας. Ο αιώνιος αγώνας για αγάπη, φροντίδα, ηθική ακεραιότητα και της δέσμευσης για πάλη ενάντια στην εξουσία, τη διαφθορά, την απληστία και τον κυνισμό. Αγώνες για την αληθινή δημοκρατία πριν από αιώνες ηττήθηκαν. Όμως η σφαγή του Μάντσεστερ, ένα σημαντικό γεγονός στην ιστορία της παγκόσμιας ελευθερίας, αντηχεί στον χαοτικό μας κόσμο του 21ου αιώνα. Η ταινία Peterloo είναι μια γιορτή της δύναμης της ελπίδας και ένας θρήνος για την ανεξάντλητη ικανότητα καταστροφής του ανθρώπου.»
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_suspiria.jpg
Suspiria, Luca Guadagnino
Ένα σκοτάδι καλύπτει μια παγκοσμίου φήμης ομάδα χορού. Μέσα της χάνονται ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας, μια φιλόδοξη νεαρή χορεύτρια και ένας θλιμμένος ψυχοθεραπευτής. Κάποιοι θα υποκύψουν στον εφιάλτη. Άλλοι τελικά θα ξυπνήσουν.
Με τους Dakota Johnson, Tilda Swinton, Mia Goth, Chloë Grace Moretz.
Ο Luca Guadagnino , σκηνοθέτης της ταινίας, δηλώνει: «Κάθε νέα ταινία που κάνω πάντα την αισθάνομαι σαν να είναι για μένα η πρώτη ταινία: κάτι νέο αναδύεται από τις μνήμες που διαμόρφωσαν το φανταστικό μου. Όταν ήμουν δέκα, στο Cesenatico, ένα χωριό στην ακτή της Αδριατικής, ήρθα σε επαφή με τη γοητεία της Suspiria: Είδα μια αφίσα να κρέμεται έξω από ένα κλειστό κινηματογράφο. Τριάντα επτά χρόνια αργότερα, είμαι εδώ με την πρώτη μου ταινία τρόμου: και αυτό είναι χάρη στην υποβλητική δύναμη του Dario Argento και την ικανότητά του να αναφλεγεί το φανταστικό. Η Suspiria δημιουργήθηκε το 1976 και κυκλοφόρησε το 1977. Η δική μας Suspiria διαδραματίζεται το 1977, ένα κρίσιμο έτος για τη γυναικεία φεμινιστική επανάσταση
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_freres-ennemis.jpg
Frères ennemis, David Oelhoffen
Γεννημένοι και μεγαλωμένοι σε ένα προάστιο που κυριαρχείται από τους διακινητές ναρκωτικών, ο Manuel και ο Driss είναι σαν αδέλφια. Μεγαλώνοντας όμως ακολουθούν διαφορετικά μονοπάτια: ο Manuel γίνεται κακοποιός, ενώ ο Driss αστυνομικός.
Όταν οι δουλειές του Manuel καταρρέουν, οι δύο άνδρες συναντιούνται ξανά και συνειδητοποιούν ότι και οι δύο χρειάζονται ο ένας τον άλλον για να επιβιώσουν στους κόσμους τους. Μεταξύ των προδοσιών και των διαψεύσεων, και παρά το μίσος τους, ανανεώνουν τους στενούς δεσμούς της φιλίας …
Με τους Matthias Schoenaerts, Reda Kateb, Adel Bencherif, Sofiane Zermani, Nicolas Giraud, Marc Barbe, Sabrina Ouazani, Gwendolyn Gourvenec, Astrid Whettnall.

(πηγή κατάλογος Φεστιβάλ Βενετίας)