b_505X0_505X0_16777215_00_images_1718_richard-linklater.jpg

Το αφιέρωμα στην Κινηματογραφική Κοινότητα του Ώστιν / Austin Film Society, στο Φεστιβάλ του Karlovy Vary (2018) αποτελεί φόρο τιμής σε μια ζωντανή και ακμάζουσα κινηματογραφική κοινότητα. "Ο Richard Linklater και οι συνάδελφοί του αποτελούν τεράστια έμπνευση για τις κινηματογραφικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο", δηλώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ του Karlovy Vary, Karel Och.
Η Κινηματογραφική Κοινότητα του Ώστιν / Austin Film Society, που ιδρύθηκε το 1985 από τον Richard Linklater, ξεκίνησε ως ένα κινηματογραφικό κλαμπ με κοινό σπουδαστές, καλλιτέχνες και φανατικούς σινεφίλ. Με φόντο τη ζωντανή και διαρκώς αναπτυσσόμενη κινηματογραφική κοινότητα του Τέξας, η AFS αναπτύχθηκε γρήγορα σ’ ένα ίδρυμα που υποστήριζε όχι μόνο την κινηματογραφική κουλτούρα αλλά και την παραγωγή ταινιών Από την ίδρυσή της, η AFS έχει δώσει σε σκηνοθέτες πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια για επιχορήγηση υποστηρίζοντας έτσι την παραγωγή εκατοντάδων ταινιών του Τέξας. Από εδώ ξεκίνησαν τις καριέρες του σκηνοθέτες όπως ο David Lowery (A Ghost Story, Pete’s Dragon), η Αθηνά Τσαγγάρη (Attenberg), η Kat Candler (Queen Sugar) και οι αδελφοί Zellner (Damsel, Kumiko, the Treasure Hunter).
Σήμερα, η AFS υποστηρίζει τη λειτουργία ενός στούντιο για την παραγωγή ταινιών στο Ώστιν, ένα κοινοτικό κέντρο εκπαίδευσης για τα μέσα και τον κινηματογράφο, όπου ανεξάρτητοι κινηματογραφιστές, νέοι αλλά και η τοπική κοινότητα έχουν πρόσβαση στον κινηματογραφικό εξοπλισμό και στους πόρους παραγωγή. Παράλληλα, ο κινηματογράφος της AFS, με τις δύο αίθουσες είναι πάντα το κέντρο για τους σινεφίλ του Austin.
Ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Κινηματογραφική Κοινότητα του Ώστιν / Austin Film Society αναφερόμενος στο τιμητικό αφιέρωμα δηλώνει: "Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Karlovy Vary εστιάζει στην ανακάλυψη νέων φωνών στο χώρο του κινηματογράφου. Με τη σειρά ταινιών του αφιερώματος, το KVIFF γιορτάζει τη δημιουργικότητα και τη μοναδικότητα ενός καλλιτεχνικού οράματος. Αυτά εξάλλου αποτελούντα μόνα συνεκτικά θέματα στις πολλές υπέροχες ταινίες που προέρχονται από το Τέξας τα τελευταία 40 χρόνια ».

Οι ταινίες του αφιερώματος "Made in Texas: Tribute to Austin Film Society"
Last Night at the Alamo (Eagle Pennell, 1983)
Slacker (Richard Linklater, 1991)
El Mariachi (Robert Rodriguez, 1992)
The Slow Business of Going (Athina Rachel Tsangari, 2000)
The Unforeseen (Laura Dunn, 2007)
Take Shelter (Jeff Nichols, 2011)
Kid-Thing (David Zellner, 2012)
Somebody Up There Likes Me (Bob Byington, 2012)
Computer Chess (Andrew Bujalski, 2013)
Jonathan Demme Presents: Made in Texas (6 μικρού μήκους ταινίες της δεκαετίας του 80)

(δ.τ.)