b_505X0_505X0_16777215_00_images_1718_bugday.jpg

Θαυματουργά κέικ με μαριχουάνα, δέκα μικροί νέγροι αλά βαλκανικά, φρικαλεότητες του πολέμου και γκέι έρωτες που αψηφούν τα ταμπού. Μια μικρή δόση από το φετινό εκρηκτικό μείγμα που προτείνουν οι Ματιές στα Βαλκάνια με ταινίες που εξερευνούν όλα τα είδη: Από φιλμ επιστημονικής φαντασίας με την υπογραφή του Σεμίχ Καπλάνογλου, μέχρι μαύρη κωμωδία και πολιτικό δράμα.

Σε ένα δυστοπικό μέλλον, η ρημαγμένη Γη αναζητά σωτηρία από την ασιτία. Ο Σεμίχ Καπλάνογλου σκηνοθετεί την πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Σπόρος, ένα ασπρόμαυρο, ταρκοφσκικών αποχρώσεων φιλμ επιστημονικής φαντασίας με πρωταγωνιστή τον Ζαν Μαρκ Μπαρ (Απέραντο γαλάζιο).
Οι «Δέκα μικροί νέγροι» αλά βαλκανικά. Μια παρέα νεαρών ξεκινά για ένα ταξίδι στο άγνωστο, ψάχνοντας ένα (ανύπαρκτο;) μοναστήρι. Εξαφανίζονται ένας-ένας στο μυστηριώδες Μια σύντομη εκδρομή του Κροάτη Ιγκόρ Μπεζίνοβιτς.
Ένας ανθρωπολόγος και ένας ρομά αψηφούν τα ταμπού και ερωτεύονται με φόντο το ρουμανικό γκέτο Φερεντάρι, στο τολμηρό ντεμπούτο της Ιβάνα Μλαντένοβιτς Soldiers, a Story from Ferentari.
Ο Βέλε κλέβει μαριχουάνα για να φτιάξει ένα θαυματουργό κέικ που θα ανακουφίσει τον καρκινοπαθή πατέρα του. Όταν το σχέδιο πετυχαίνει, οι γείτονες θέλουν τη συνταγή και οι κακοποιοί το εμπόρευμα πίσω, στην ξεκαρδιστική μαύρη κωμωδία Μυστικό συστατικό του Γκιόρτσε Σταβρέσκι, μια συμπαραγωγή ΠΓΔΜ-Ελλάδας. Παγκόσμια πρεμιέρα στο 58ο ΦΚΘ (Crossroads-55ο ΦΚΘ).
Γιατί κατέρρευσε ο έρωτάς του με την Άνα; Τη δική του εκδοχή δίνει στον ψυχαναλυτή του ο Τομά, αφήνοντας απ’ έξω τη μισή αλήθεια. Ή μήπως όχι; Μια σχέση πάθους στο Ana, Mon Amour του Ρουμάνου Κάλιν Πέτερ Νέτζερ.
Η κυρία Γ. (Μιριάνα Καράνοβιτς) αποφασίζει να αυτοκτονήσει. Πρώτα πρέπει να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές της σε μια χώρα παγιδευμένη σε καφκικούς μηχανισμούς. Μαύρο χιούμορ στο Ρέκβιεμ για την κυρία Γ. του Μπόγιαν Βούλετιτς, την πρόταση της Σερβίας για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
Ένας βόσνιος πρόσφυγας που δουλεύει στα ορυχεία της Σλοβενίας, ανακαλύπτει έναν ομαδικό τάφο με θύματα του Β΄ΠΠ. Θα πάει κόντρα σε όλους προκειμένουν να αποκατασταθεί η μνήμη των νεκρών στο Ο ανθρακωρύχος της Χάνα Σλακ, την πρόταση της Σλοβενίας για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας (Crossroads-52ο ΦΚΘ και Works in Progress-57ο ΦΚΘ).
Ο σύζυγος και ο εραστής μιας γυναίκας που μόλις πέθανε συναντιούνται με απρόβλεπτες συνέπειες στο Τσάρλεστον του Αντρέι Κρετσουλέσκου, ένα πιο ποπ δείγμα του σύγχρονου ρουμανικού σινεμά (Crossroads-56ο ΦΚΘ και Works in Progress-57ο ΦΚΘ).
Ένα τρυφερό art house φιλμ από έναν πολλά υποσχόμενο ντοκιμαντερίστα: 3/4 του Βούλγαρου Ίλιαν Μέτεφ. Ασκήσεις ύφους με θέμα μια αποξενωμένη οικογένεια. Χρυσή Λεοπάρδαλη για πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη, Φεστιβάλ Λοκάρνο 2017.
Ένας νεαρός μουσικός κουρδικής καταγωγής από τη Νέα Υόρκη περιπλανιέται στα βάθη της Τουρκίας. Ψάχνει ένα τραγούδι που του τραγούδησε η γιαγιά του και μαζί αναζητά τις ρίζες του στο Zer του Καζίμ Οζ.  
Μεγάλες εκπλήξεις μας επιφυλάσσουν οι μικρού μήκους ταινίες από τα Βαλκάνια:  Ένα οικονομικό χρέος αλλάζει χέρια ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικών εθνοτήτων (Το αόρατο χέρι του Άνταμ Σμιθ του Σλόμπονταν Μαξίμοβιτς, Σλοβενία). Πρωταγωνιστεί ο Μάκης Παπαδημητράτος. Μια 8χρονη ρομά επαναστατεί ενάντια στην παράδοση που την αναγκάζει να παντρευτεί (Cumulonimbus της Ιοάνα Μίσκιε, Ρουμανία). Τίποτα δεν προετοιμάζει τον μικρό Ίβιτσα ότι οι γονείς του θα χωρίσουν (Μια χούφτα πέτρες του Στέφαν Ίβαντσιτς, Σερβία). Ένας οδηγός αρνείται να παραβιάσει ένα κόκκινο χαλασμένο φανάρι (Κόκκινο φανάρι του Τομά Βασάροφ, Βουλγαρία). Ένα 13χρονο κορίτσι από θύμα οικογενειακής βίας, γίνεται θύτης (Into the Blue της Αντονέτα Αλαμάτ Κουσιγιάνοβιτς, Κροατία).

(δ.τ.)