aperdre.jpg

À perdre la raison, Joachim Lafosse
Η ιστορία της σχέσης ενός νεαρού ζευγαριού που, παρά τον έρωτα τους, οδηγείται  προς σε μια τραγική κατάληξη.
Η Murielle και ο Mounir αγαπιούνται με πάθος. Από τότε που ήταν παιδί, ο νεαρός άνδρας ζει με τον γιατρό Pinget που του παρέχει μια άνετη ζωή. Όταν ο Mounir και η Murielle αποφασίζουν να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά, η εξάρτηση του ζευγαριού από τον γιατρό αυξάνει σε υπερβολικό βαθμό. Η Murielle βρίσκει τον εαυτό της να έχει παγιδευτεί σε μια νοσηρή κατάσταση…

Camille Redouble , Noémie Lvovsky
Στα δεκαέξι της, η Camille και ο Eric ερωτεύονται με πάθος και η Camille φέρνει στον κόσμο ένα κοριτσάκι… 25 χρόνια μετά, ο Eric την εγκαταλείπει για μια νεότερη γυναίκα. Την παραμονή της πρωτοχρονιάς, η Camille επιστρέφει ξαφνικά στο παρελθόν της και γίνεται ξανά δεκαέξι χρονών. Ξαναβρίσκει τους γονείς της, τις φίλες της, την εφηβεία της και... τον Eric.

Kirikou et les Hommes et les Femmes , Michel Ocelot
Ο παππούς μας υποδέχεται στην μπλε σπηλιά του για να μας εκμυστηρευτεί νέα πράγματα. Υπάρχουν ακόμα πολλές όμορφες αναμνήσεις από την παιδική ηλικία του Kirikou: στιγμές που βοήθησε τους άντρες και τις γυναίκες από το χωριό του και από άλλα χωριά.

Augustine, Alice Winocour
Ταινία εποχής που αφηγείται την περίπτωση της Augustine, μιας 19χρονης υπηρέτριας που νοσηλεύεται με συμπτώματα «υστερίας». Ο γιατρός που την παρακολουθεί είναι ο Jean-Martin Charcot, αυτός που, με τις θεωρίες του σχετικά με τη γυναικεία υστερία και την ύπνωση, επηρέασε καθοριστικά τον μαθητή του Sigmund Freud. Η αφήγηση παρακολουθεί την ηρωίδα, καθώς έρχεται αντιμέτωπη με τις ασυνήθιστες για την εποχή –τέλη του 19ου αιώνα- θεραπευτικές μεθόδους.
Η σκηνοθέτις δεν αναπαράγει μόνο με πιστότητα το κλίμα της εποχής (και τις σχέσεις εξουσίας άνδρα- γυναίκας), αλλά παράλληλα σχεδιάζει και το πορτραίτο μιας νεαρής κοπέλας, λίγο πριν τη σεξουαλική της αφύπνισης, καθώς συνειδητοποιεί την τρομακτική δύναμη της σεξουαλικότητάς της.
francofe.jpg
Impardonnables, André Téchiné
Ο Φράνσις φτάνει στη Βενετία για να γράψει το επόμενο μυθιστόρημά του και ψάχνει να νοικιάσει ένα χώρο. Συναντά την Judith, μια κτηματομεσίτρια, που επιμένει να επισκεφθούν ένα απομονωμένο σπίτι στο Νησί του Sant’Erasmo. Ο Φράνσις προτείνει: « Αν μείνουμε εδώ και οι δυο μας, υπογράφω αμέσως…». Γίνονται ζευγάρι. Το επόμενο καλοκαίρι, η κόρη του Alice έρχεται να περάσει τις διακοπές της και ξαφνικά, εξαφανίζεται. Ο Francis κινδυνεύει …

Le Magasin des Suicides,  Patrice Leconte
Φανταστείτε μια πόλη όπου οι άνθρωποι δεν έχουν πια όρεξη για τίποτα, σε σημείο που το πιο περιζήτητο κατάστημα να είναι εκείνο που πουλά δηλητήρια και σκοινιά κρεμάλας.
Η ιδιοκτήτριά του όμως φέρνει στον κόσμο ένα παιδί που ενσαρκώνει τη χαρά της ζωής...

Thérèse Desqueyroux , Claude Miller
Στη γαλλική επαρχία, οι γάμοι κανονίζονται με σκοπό να ενωποιηθούν τα οικόπεδα που ανήκουν στις δυο οικογένειες. Η Thérèse Larroque γίνεται Κυρία Desqueyroux, αλλά η νεαρή γυναίκα, που διακατέχεται από πνεύμα ελευθερίας, ασφυκτιά από τον επαρχιώτικο τρόπο ζωής.
Θέλοντας να ξεφύγει από τη μοίρα που της επιβάλλουν και να ζήσει μια γεμάτη ζωή, θα κάνει τα πάντα...

Renoir, Gilles Bourdos
Στο τέλος της ζωής του, ο Auguste Renoir δοκιμάζεται από την απώλεια της γυναίκας του, τους πόνους λόγω προχωρημένης ηλικίας και τα άσχημα νέα που έρχονται από το μέτωπο καθώς ο γιος του τραυματίστηκε... Όμως η Andrée, μια νέα κοπέλα, εμφανίζεται στη ζωή του δίνοντας του πάλι τη χαμένη του ενέργεια. Η Andrée θα γίνει το τελευταίο μοντέλο του ζωγράφου, η πηγή νεότητάς του.

(πηγή δ.τ.)