(ένα αφιέρωμα στις Νύχτες Πρεμιέρας 2008)
premier1.jpg
Ανατρεπτικότητα. Ανησυχία. Δράση. Αντίδραση. Αναζήτηση. Τόλμη. Αυτά είναι μερικά από τα «απαράβατα» χαρακτηριστικά του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Conn-X.
Αλλά όχι μόνο. Είναι τα βασικά στοιχεία της ταινίας Entre les Murs (Ανάμεσα στους Τοίχους), του Λοράν Καντέ (Ελεύθερος Ωραρίου), που τιμήθηκε με το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Κανών και που θα χτυπήσει το κουδούνι της έναρξης στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X. Πρεμιέρα με το Ανάμεσα στους Τοίχους, λοιπόν, θα κάνει το φετινό Φεστιβάλ, την ταινία που εκτυλίσσεται ανάμεσα στους τοίχους ενός πολυεθνικού σχολείου στο Παρίσι. Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Φρανσουά Μπεγκοντό (που κρατά και το ρόλο του δασκάλου στην ταινία), το οποίο με τη σειρά του βασίστηκε στις πραγματικές ιστορίες και τους διαλόγους των μαθητών του, η ταινία παρακολουθεί την προσπάθεια που κάνουν τα παιδιά, με τις λέξεις, τις πράξεις, τις σκέψεις, την επιθετικότητα, την αυθάδεια ή το χιούμορ τους, ν’ απαντήσουν στην κοινωνική ανισότητα που διδάσκονται μέσα και έξω από την τάξη.
Το Ανάμεσα στους Τοίχους θέτει τον τόνο, όχι μόνο της 14ης διοργάνωσης, αλλά και των ημερών που περνάμε – μιας εποχής δύσκολης, ασφαλώς μεταβατικής, μ’ ένα συννεφιασμένο παρόν και απαιτήσεις για το μέλλον. Τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση δε θα τα κάνουμε εμείς – θα τα κάνουν οι τωρινοί έφηβοι, οι άνθρωποι που κάθονται από Σεπτέμβριο στα θρανία, όπως εμείς θα καθίσουμε στις θέσεις των αιθουσών και θα τρυπώσουμε στη σκέψη και τις προθέσεις τους. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Conn-X δεν ενδιαφέρεται απλώς να δώσει στους θεατές του δείγματα σινεμά, αλλά και της σκέψης και των τάσεων που θα χαρακτηρίσουν τα επόμενα χρόνια: ανατρεπτικότητα. Ανησυχία. Δράση. Αντίδραση. Αναζήτηση. Τόλμη. Τα δομικά υλικά των ταινιών που συνιστούν το φετινό θεματικό αφιέρωμα του Φεστιβάλ στην Εκπαίδευση: Διαγωγή Μηδέν.
premier2.jpgΤο Αφιέρωμα Διαγωγή Μηδέν είναι η επόμενη ματιά, η προσέγγιση του κόσμου των νέων από μια διαφορετική σκοπιά που υπονομεύει τα δεδομένα. Οι θέσεις αλλάζουν και οι ενήλικες είναι αυτοί που ανακαλύπτουν και μαθαίνουν τον κόσμο τους μέσα από τις σκέψεις και τις πράξεις των εφήβων του σήμερα, που θα διαμορφώσουν τους κανόνες του αύριο. Μια δεκάδα από αποκλειστικά καινούριες ταινίες, ανεξάρτητες στο πνεύμα κι εξαρτημένες από το ανεξήγητο εφηβικό φαινόμενο, αυτό που σε πρώτη ματιά μας είναι δυσνόητο και σε δεύτερη ελκυστικό, μαγνητικό, γεμάτο ορμή και ειλικρίνεια.
Ξεκινώντας με την πρεμιέρα του Φεστιβάλ, το αφιέρωμα θα κορυφωθεί με τη νέα γερμανική ταινία που συντάραξε την κριτική, Die Welle (Το Κύμα). Στην πολυβραβευμένη ταινία του Ντένις Γκάνσελ, ένας δάσκαλος λυκείου θα ζητήσει στους μαθητές του να βιώσουν τι σημαίνει η ζωή σ’ ένα ναζιστικό καθεστώς – να το ανασχεδιάσουν και να ζήσουν σύμφωνα με τους κανόνες του, μόνο που η πειθαρχία σε συνδυασμό με την οικειότητα και την επιμέλεια θα οδηγήσει το σχολικό πείραμα στον όλεθρο! Αντίθετα, το Die Welle οδηγήθηκε στον κριτικό και εμπορικό θρίαμβο, σημειώνοντας 3,8 εκατομμύρια εισιτήρια στο πρώτο τριήμερο της προβολής του και προκαλώντας συζητήσεις και ειδησεογραφία. Στα πρότυπα του σχολικού πειράματος, οι θεατές του Φεστιβάλ θα κληθούν να δουν, να βιώσουν και ν’ αποφασίσουν, σε μια προβολή εξίσου πειραματιζόμενη με την ταινία!
Ανάμεσα στις ταινίες του αφιερώματος, το κοινό θα έχει την ευκαιρία ν’ απολαύσει το σκηνοθετικό ντεμπούτο του μόλις 25 χρόνων Αντόνιο Κάμπος που, στα χνάρια του Γκας Βαν Σαντ, μας καθιστά μάρτυρες ενός διπλού φονικού στους διαδρόμους ενός σχολείου, κάνοντας ταυτόχρονα τη δική του σπουδή στη γενιά του YouTube, με το σκληρό όσο και αληθινό Afterschool.
Τέσσερα αγόρια, τελειόφοιτοι Λυκείου, στην εμπόλεμη Βαγδάτη, κρατούν στα χέρια από μια ψηφιακή κάμερα και, με τεχνικές οδηγίες από τους Αϊβαν Ο’Μαχόνεϊ και Λόρα Γουίντερ, μαγνητοσκοπούν τη ζωή τους, στο συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Baghdad High. Σε μια πόλη όπου, ανά δευτερόλεπτο, εκρήγνυνται βόμβες ή θρησκευτικός φανατισμός, οι ζωές των αγοριών μοιάζουν σπαρακτικά με αυτές των συνομιλήκων τους στη Δύση. Μια ευαίσθητη ματιά στο σημερινό Ιράκ και στη δύναμη των συνηθισμένων εφήβων που αντιμετωπίζουν ακραίες συνθήκες ζωής.
Ένα μακρύ, ζεστό καλοκαίρι, ο 16χρονος Ζονάς αφήνεται στη φροντίδα και την προσοχή του 30χρονου Πιερ, ο οποίος τον προετοιμάζει για τις απολυτήριες εξετάσεις του και όχι μόνο. Το Eleve Libre του Βέλγου Ζοακίμ Λαφός, με επίσημη συμμετοχή στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Κανών, είναι μια πνευματώδης, χιουμοριστική και ταυτόχρονα ανατριχιαστική ματιά στο πώς η πιο απολαυστική εξουσία μπορεί να οδηγήσει στην εκμετάλλευση. Οι ήρωες παραδίδουν… ιδιαίτερα μαθήματα στα πλεονεκτήματα του πειραματισμού αλλά και στο πώς η καταπάτηση των διαπροσωπικών ορίων μπορεί να είναι καταστροφική.

(πηγή δελτίο τύπου)