(ένας οδηγός επιβίωσης)
festdoc3.jpg

ΤΖΟΓΟΣ, ΘΕΟΙ ΚΑΙ LSD / GAMBLING, GODS AND LSD
Ο Peter Mettler είναι ένας οραματιστής στον χώρο του καναδικού κινηματογράφου. Στο τρίωρο ντοκιμαντέρ του περιπλανιέται ανά την υφήλιο. Αφετηρία υπήρξε η προσπάθεια του να ζήσει ξανά την αίσθηση ενός παιδιού που γυρνά άσκοπα στους δρόμους. Μια εκκλησία στο Τορόντο, ένα ξενοδοχείο στο Λας Βέγκας, η ζωή στους δρόμους στην Ελβετία και στην Ινδία: αυτοί είναι κάποιοι από τους τόπους που επισκέπτεται. "Ένα προσωπικό πορτραίτο του κόσμου, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που κοιτάζετε τον κόσμο", είναι ένα από τα σχόλια που γράφτηκαν. "Όσο μακριά και αν ταξίδεψα είδα τις ίδια κοινά στοιχεία, τις ίδιες επιθυμίες", δηλώνει. "Η ταινία απευθύνεται σ' ένα μέρος της ψυχής που όλοι έχουμε. Έχει σχέση με την επικράτεια του ασυνειδήτου και των ονείρων". Ένα ταξίδι για τον νου, αλλά και ένα ταξίδι του νου είναι η τελική αίσθηση.
festdoc2.jpg
ΟΙ ΜΗΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ / ELAMAN AIDIT
Κεντρικά πρόσωπα της ταινίας είναι μια οικογένεια νομάδων που ζει στη χερσόνησο Γιαμάλ της ανατολικής Σιβηρίας. Στις αρχές της δεκαετίας του '90, οι σκηνοθέτες γνώρισαν αυτήν την οικογένεια και ταξίδεψαν μαζί της για σχεδόν ένα χρόνο. Η ταινία αρχίζει με τον αρχηγό της οικογένειας, να διηγείται έναν θρύλο των προγόνων τους. Από κει, στρέφεται στη σκληρή πραγματικότητα της ζωής τους σήμερα: Η οικογένεια έχει χάσει όλα της τα υπάρχοντα και τους τάρανδούς της και περιπλανώνται σε αναζήτηση δουλειάς. Γρήγορα την ανεξάρτητη ζωή του νομάδα διαδέχεται η ζωή του υπηρέτη...

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΕΣ ΚΑΙΡΟΙ: ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΜΟΥ / INTERESTING TIMES - THE SECRET OF MY SUCCESS
Στην Κίνα, η πολιτική του ελέγχου της γεννήσεως παίζει σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά του υπερπληθυσμού. Η εφαρμογή της πολιτικής αυτής δεν είναι εύκολη. Το χωριό του Φανσέν της βορειανατολικής Κίνας ετοιμάζεται να ψηφίσει για το κοινοτικό του συμβούλιο. Εδώ και καιρό, το χωριό διοικείται από τη σιδηρά κυρία Λι, την οποία οι συγχωριανοί της υποπτεύονται για πολιτική διαφθορά. Εκτός από τις εκλογές, το άλλο σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζουν οι χωρικοί είναι ο αριθμός των επιτρεπόμενων γεννήσεων για το χωριό τους κατ έτος. Το Φανσέν έλαβε το βραβείο 'πρότυπου χωριού στον τομέα του ελέγχου γεννήσεων' το 1999. Όμως ο υπεύθυνος του ελέγχου γεννήσεων, κύριος Λου, και οι συνεργάτες του κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους όταν μια παράνομα έγκυος γυναίκα εξαφανίζεται. Οι ανήσυχοι κρατικοί υπάλληλοι οργανώνουν μια ομάδα για να πάει να την αναζητήσει...
festdoc4.jpg
ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ / HEAVEN' S CROSSROAD
'Το σταυροδρόμι του ουρανού' είναι ένα ιμπρεσιονιστικό ταξίδι στο Βιετνάμ. Εξερευνά τις λεπτές έννοιες και τα εμπόδια ενός διαπολιτισμικού βλέμματος, ενώ η λυρική φωτογραφία της ταινίας απεικονίζει την αίσθηση του ταξιδιού σε μια καινούρια χώρα. Κεντρικά σημεία της ταινίας είναι η επιθυμία του θεατή να παρασυρθεί σε μια νέα εμπειρία, η ένταση της ηδονοβλεπτικής αλλά και διεισδυτικής ματιάς, η συνεννόηση χωρίς κοινή γλώσσα, και η ανέφικτη επιθυμία για να διασωθεί στον χρόνο μία στιγμή, μια φευγαλέα εμπειρία.

ΦΕΛΙΝΙ, ΕΙΜΑΙ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΨΕΥΤΗΣ / FELLINI, I' M A BORN LIAR
"Νιώθω πραγματικά ανίκανος να τα βγάλω πέρα μ' αυτό που λένε μια φυσιολογική ζωή": μια καταγραφή της ζωής, των σχέσεων και του έργου ενός από τους σημαντικότερους ευρωπαίους σκηνοθέτες. Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Ντέιμιαν Πέτιγκρου πήρε συνέντευξη από τον ιταλό σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι ένα χρόνο πριν από το θάνατό του, σχετικά με τη δημιουργική διαδικασία της σκηνοθεσίας. Μιλούν επίσης οι ηθοποιοί Ντόναλντ Σάδερλαντ, Ρομπέρτο Μπενίνι και Τέρενς Σταμπ, ο σεναριογράφος Τούλιο Πινέλι, ο διευθυντής φωτογραφίας Τζουζέπε Ροτούνο, και άλλους. Οι συνεντεύξεις αυτές, εναλλασσόμενες με αποσπάσματα από τις ταινίες του δημιουργού, σημερινές εικόνες τόπων παλαιών γυρισμάτων, και σκηνές από τα παρασκήνια των γυρισμάτων, επενδυμένα με τη μουσική από πολλές ταινίες του, συνθέτουν ένα συναρπαστικό πορτρέτο του θρυλικού σκηνοθέτη.
festdoc5.jpg
ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΕΝΡΙ ΚΙΣΣΙΝΤΖΕΡ / THE TRIALS OF HENRY KISSINGER
Αμφιλεγόμενο ιστορικά πρόσωπο ο πρώην υπουργός των ΗΠΑ αν και έλαβε κάποτε το Νόμπελ Ειρήνης, πρόκειται, κατά τη γνώμη πολλών, για ένα εγκληματία πολέμου που θα έπρεπε να δικαστεί. Η πολιτική του Χένρι Κίσιντζερ ευθύνεται για πολλούς θανάτους, τόσους που αναμφισβήτητα θα είχε θέση στο Διεθνές Δικαστήριο. Η ταινία, που βασίζεται στο αμφιλεγόμενο βιβλίο του δημοσιογράφου Κρίστοφερ Χίτσενς, διερευνά το παρελθόν του και επισημαίνει τις αναμφισβήτητες ευθύνες του απέναντι στην ιστορία. Καταγράφει παράλληλα και την αντίδραση του ίδιου του Κίσιντζερ και των συνεργατών του απέναντι στις κατηγορίες.

ΦΙΛΙ ΜΕ ΓΛΩΣΣΑ / TONGEN
Η Μαλίσα είναι δεκατριών χρονών και πηγαίνει στην πρώτη γυμνασίου. Τους τελευταίους μήνες έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στη ζωή της: φοράει ρούχα με άποψη, βάφεται, κάνει λίγο το μάγκα, κι έχει δυο πολύ καλές φίλες: τη Μανόν και την Κάρλαϊν. Επιπλέον, η Μαλίσα είναι ερωτευμένη. Θα ήθελε πολύ να τα φτιάξει με τον Ρόι, αλλά δεν τολμάει να του το ζητήσει. Σχεδόν όλα τα παιδιά στην τάξη της έχουν ήδη φιλήσει με γλώσσα εκτός από τη Μαλίσα. Όταν διαβάζει στο ωροσκόπιό της ότι η στιγμή είναι ευνοϊκή για να κάνει ένα βήμα μπροστά στα ερωτικά, η Μελίσα δε διστάζει πια…
festdoc6.jpg
ΤΖΑΜΠΑΡΟΥΤ / JABAROOT
Είναι ένα ποιητικό ντοκιμαντέρ για την ιρανική μουσική της διασποράς. Στόχος δεν είναι να απαντήσει σε ερωτήματα, αλλά να τα θέσει. Τι σημαίνει να αναζητάμε την πηγή μιας συγκεκριμένης μουσικής; Πώς μπορεί κανείς να εκφράσει κάτι το διαχρονικό, να πλησιάσει το πνεύμα της ίδιας της μουσικής; Μια αναζήτηση με μορφή εικόνων και ήχων, μια αλληλουχία χειρονομιών μέσα από τη μουσική και την ποίηση πολλών γενεών καλλιτεχνών του Καναδά και του Ιράν, το ντοκιμαντέρ αυτό είναι ένα ταξίδι που κάνει κύκλους γύρω από το πνεύμα μιας ιρανικής μελωδίας.

(Πηγή δελτίο τύπου του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ)