paraxen1.jpg
Διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος το Ανοιχτό Oπτικοακουστικό Φεστιβάλ "Παράξενη Οθόνη" με πολλά και παράλληλα γεγονότα. Θα πραγματοποιηθεί κυρίως στο νέο χώρο του θερινού κινηματογράφου της Μονής Λαζαριστών, στην Θεσσαλονίκη από Παρασκευή 24/5 έως Κυριακή 2/6/2002.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ, πειραματικές ταινίες, παρουσίαση νέων δημιουργών, νέες τεχνολογίες, προβολές, εκθέσεις, φωτογραφία, video-art, παραστάσεις χορού.
Το Φεστιβάλ φιλοξενεί επίσης "διαγωνιστικό τμήμα" που αφορά στους νέους δημιουργούς.
Η Παράξενη Οθόνη "φιλοδοξεί" να αναδείξει έργα και καλλιτεχνικές ιδέες που επειδή ξεφεύγουν από τις συνηθισμένες φόρμες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, αναζητούν το κοινό τους με άλλους τρόπους και μέσα έκφρασης.
Την "Παράξενη Οθόνη" διοργανώνει το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών 2002 με την συνεργασία των Εργαστηρίων Οπτικοακουστικών του Δήμου Σταυρούπολης, του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, του προγράμματος Medi@terra και της "ομάδας 360".
paraxen2.jpgΣτο κινηματογραφικό μέρος του προγράμματος μπορούμε να βρούμε ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ όπως το www.ragoutsaria.gr του Λουκά Κούχτιν (Σάββατο 25/5), Εγκώμιο βραδύτητας του Γιάννη Λεοντάρη (Κυριακή 26/5), Baltazar του Μάνου Παπαδάκη (Δευτέρα 27/5), Η κατασκευή μιας ταινίας: Το μόνον της ζωής μου ταξείδιον του Απόστολου Καρακάση (Τέτάρτη 29/5), Καμπαρέ και ψύχωση στην Αθήνα της Κατερίνας Ευαγγελλάκου (Παρασκευή 31/5) και το αφιέρωμα στον William Raban.
Οι εκδηλώσεις εγκαινιάζονται την Παρασκευή 24 Μαϊου στις 9 το βράδυ με οπτικοακουστική περφόρμανς από το βρετανικό σχήμα των OMSK.
Η ομάδα OMSK του Λονδίνου είναι μια κολεκτίβα καλλιτεχνών όλων των μέσων. Από το ξεκίνημά τους, το 1995, μέχρι σήμερα έχουν εξελιχθεί σε μια πλατφόρμα πειραματισμού όπου το φιλμ, το βίντεο, η performance, η μουσική συνυπάρχουν σε αντισυμβατικούς χώρους, δημιουργώντας ένα απροσδόκητο και εντυπωσιακό θέαμα.
Για το Φεστιβάλ στη Μονή Λαζαριστών, οργανώθηκε ένα δείγμα- παρουσίαση της δουλειάς τους, με 4 από τα μέλη της ομάδας. Δύο προγράμματα προβολών από ταινίες τους θα συνοδεύονται από παράλληλη δραστηριότητα στον ίδιο χώρο. Η δραστηριότητα αυτή περιλαμβάνει τέσσερις performance:
"Between Inside and Outside"
Περιλαμβάνει συνεργασία της Kelly Warman (performance artist) με μέλη του κοινού. Θα εξεταστεί η εμπειρία του ΕΝΤΟΣ και του ΕΚΤΟΣ και της γραμμής που διαχωρίζει αυτές τις δύο θεμελιώδεις, για τον άνθρωπο, έννοιες.
paraxen3.jpg"Cinema into the Real "
Διευθύνεται από τον Steven Eastwood (σκηνοθέτη και ιδρυτικό μέλος της ομάδας). Ένα συγκεκριμένο σημείο του χώρου θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή, να μεταμορφωθεί σε κινηματογραφικό σετ, με την βοήθεια ήχου και φωτισμού.
To Σάββατο 25/5 στις 11 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση Cine Poeme, μία συναυλία της οποίας το οπτικό υλικό είναι μία επιλογή σουρεαλιστικών και ντανταϊστικών ταινιών της δεκαετίας του '20, μονταρισμένων έτσι ώστε να αποτελούν ένα κινηματογραφικό κολάζ. Η επιλογή των ταινιών έγινε με κριτήριο το αισθητικό και εικαστικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν, την ποιητική διάθεση και το ανατρεπτικό τους χιούμορ.
Ο Σάκης Παπαδημητρίου στο πιάνο, η Γεωργία Συλλαίου με τη φωνή της και ο Γιώργος (Μπαντούκ) Αποστολάκης με την κιθάρα του θα βρίσκονται στο κέντρο της δράσης, σχεδόν μέσα στην εικόνα, συνοδεύοντας, σχολιάζοντας και υπογραμμίζοντας οτιδήποτε συμβαίνει επί της οθόνης.
Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από ταινίες του Hans Richter, Man Ray, Germaine Dulac και Rene Clair.
Την Δευτέρα 27/5 στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα "Τέχνη και Νέες Τεχνολογίες" με την συμμετοχή των Βίκτωρ Αρδίττη, Σάνιας Παππά, Μάνθου Σαντοριναίου και Νίκου Γιαννόπουλου.
Την Παρασκευή 31/5 στις 11 το βράδυ, τις προβολές των ταινιών θα ακολουθήσει η performance από την ομάδα Δημοσιοϋπαλληλικό Ρετιρέ.
Ο Φραντς Κάφκα στο διήγημα του "Ζοζεφίνα" υποστήριξε ότι το να σπάζεις καρύδια δεν είναι τέχνη. Η ομάδα "Δημοσιοϋπαλληλικό Ρετιρέ", που αποτελείται από τους Ντάνη Τραγόπουλο, Αλεξάνδρα Κατσιάνη και Θανάση Χονδρό, επιχειρεί να αποδείξει το αντίθετο από το 1984, με ηχογραφήσεις (Φαινυλκετονουρία, Χειρονομία, Η άλλη πλευρά, Ιανός, Το πάρτυ κ.α.) και παραστάσεις (από γιαπιά και λαϊκές αγορές μέχρι την Πανελλήνια εικαστικών).
Η παράσταση έχει τίτλο "Σημειώσεις για τη διαχείριση του πανικού" και δίδαγμα ότι η ευθεία χάνει την αποφασιστικότητα της, όταν ξεπερνά το μήκος του χάρακα.
Το Σάββατο 1/6 στις 11 το βράδυ η Χοροθεατρική ομάδα Σταυρούπολης παρουσιάζει την "Περιπέτεια της Rania Arania". Την ομάδα αποτελούν σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Δημοτικής Κοινωνικοπολιτιστικής Επιχείρησης Σταυρούπολης "ΙΡΙΣ" και επαγγελματίες χορευτές.
Μια παράσταση που συνδυάζει το video, τη σύγχρονη μουσική και την κίνηση με τρόπο δημιουργικό και ζωντανό. Η περιπέτεια της Ράνιας της Αράχνης διαδραματίζεται στον χώρο αναμονής ενός σταθμού. Οι μεταμορφώσεις της αράχνης και οι σχέσεις μεταξύ των χορευτών προκύπτουν από το πάθος του καθενός να την αποκτήσει.
Το έργο χορογραφεί και επιμελείται μουσικά η Αυγή Προγκίδη. Τη σκηνοθετική επιμέλεια και τη δημιουργία του βίντεο έχει ο ’Ακης Κερσανίδης.

Μονή Λαζαριστών
Κολοκοτρώνη 21- Σταυρούπολη
Θεσσαλονίκη
Τηλ: 0310589200
www.monilazariston.gr

Πηγή: Δελτίο τύπου