(ένας οδηγός επιβίωσης )
doc1102.jpg

Το πρόγραμμα του 4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ είναι εντυπωσιακό σε όγκο και σε θεματολογία.
Οι παρακάτω είναι κάποιες ταινίες οι οποίες είτε έχουν ήδη βραβευτεί σ' άλλα φεστιβάλ είτε παρουσιάζουν ένα ενδιαφέρον λόγω θέματος: Καταγράφουν πρόσωπα, όψεις και ιστορίες απο έναν κόσμο σε διαρκή εξέλιξη...

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ/ CHILDREN OF SHADOWS. Στην Αϊτή "ρέσταβεκ" αποκαλούν τα παιδιά εκείνα που έχουν δοθεί από τις οικογένειες τους σε άλλες, προκειμένου να δουλέψουν. Τα παιδιά αυτά, που μπορεί να είναι μόλις τεσσάρων ετών, δουλεύουν ως οικιακοί βοηθοί ή σκλάβοι. Στο αποκαλυπτικό αυτό ντοκιμαντέρ τα παιδιά, μιλούν για τις συνθήκες ζωής τους, οι γονείς αναζητούν δικαιολογίες ενώ οι ανάδοχες οικογένειες μιλούν περήφανα για τα "παιδιά υπηρέτες".
doc402.jpg
ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ/ PROMISES. Η ανθρώπινη πλευρά του Μεσανατολικού μάς αποκαλύπτεται από τα παιδιά-πρωταγωνιστές αυτού του φιλμ. Επτά ισραηλινά και παλαιστίνια παιδιά αποδίδουν με χαρακτηριστική ευθύτητα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Η ταινία εισάγει τον θεατή μέσα στην καρδιά και στο μυαλό των παιδιών της Ιερουσαλήμ. Παγιδευμένα από τα μίση των ενηλίκων, τα παιδιά έχουν ένα δικό τους τρόπο φιλίας.

DAUGHTER FROM DANANG. Το ντοκιμαντέρ που απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ του Σάντανς, πραγματεύεται τον απόηχο που άφησε στις ανθρώπινες σχέσεις ο πόλεμος του Βιετνάμ. 1970, το τέλος του πολέμου βρίσκει χιλιάδες ορφανά. Παιδιά ενός πολέμου που μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ για να δοθούν σε ανάδοχες οικογένειες. Δεκαετία του 90': ένα από αυτά τα παιδιά, που μεγάλωσε σε μια συντηρητική αμερικάνικη οικογένεια, ανακαλύπτει τους φυσικούς γονείς του και έρχεται αντιμέτωπο με μια ξένη προς αυτό κουλτούρα.
doc502.jpg
GOOD ROCKIN' TONIGHT: THE LEGACY OF SUN RECORDS. Η Sun Records θεωρείται ως η εταιρεία που "γέννησε" το rock'n'roll, καθώς φιλοξένησε στα πρώτα βήματα της καριέρας τους τα σημαντικότερα ονόματα αυτής της σκηνής. Πριν πενήντα χρόνια, ο Σάμ Φίλιπς άνοιξε ένα μικρό στούντιο στο Μέμφις του Τενεσί. Στο στούντιο αυτό έκαναν τις πρώτες τους ηχογραφήσεις ονόματα θρύλοι, όπως οι Έλβις Πρίσλει, Τζέρι ΛΙ , Τζόνι Κας, Ρόι Όρμπισον και πολλοί άλλοι. Χρώμα και ροκ σε ένα φιλμ που στέκεται στην ιστορία της εταιρίας και στην επιρροή της στους σύγχρονους μουσικούς.
doc602.jpg
ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ/ ELSEWHERE. Μια διαδρομή δώδεκα μηνών σε δώδεκα διαφορετικές χώρες συνθέτουν αυτό το σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ των δώδεκα εικοσάλεπτων ρεπορτάζ. Οι Τουαρέγκ της Νιγηρίας, οι Ίνουιτ της Γροιλανδίας, ο βοσκός στη Φιλανδία που διασχίζει τις στέπες με το σκουτεράκι του, η θρησκευτική κατάνυξη μιας Ινδής, αλλά και το ζευγάρι από την Ναμίμπια ενώνονται αρμονικά με το οικολογικό πρόβλημα της Σιβηρίας. Μέσα από τις δώδεκα ιστορίες ο θεατής ταξιδεύει επίσης στην Δυτική Παπούα, ανακαλύπτει ότι οι Αβορίγινες της Αυστραλίας παίζουν και Nintendo, ενώ στον Καναδά ακολουθεί έναν άντρα που ψάχνει τις ρίζες του. Η διαδρομή ανά τον κόσμο περιλαμβάνει επίσης της ιστορία μιας 87χρονης Κινέζας, τους παραδοσιακούς τρόπους ψαρέματος της Σαρδηνίας αλλά και την ομορφιά της Ατόλης Ουολεάι μέσα από τα μάτια ενός τυφλού στη Μικρονησία.
doc702.jpg
ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΟΥΑΝΤΑ ΤΖΙΝ/THE EXECUTION OF WANDA JEAN. Η σκηνοθέτις ακολουθεί τους τελευταίους μήνες της Ουάντα Τζήν, μιάς γυναίκας που έχει καταδικαστεί σε θάνατο, γιατί πριν από 11 χρόνια είχε δολοφονήσει τη φίλη της. Η ιστορία κορυφώνεται με την ακροαματική διαδικασία της αίτησης χάριτος που κάνει η Ουάντα. Παρ' ότι τα στοιχεία συγκλίνουν στην ενοχή, η Ουάντα κερδίζει την υποστήριξη πολλών ανθρώπων. Η εκτέλεση της Ουάντα Τζήν εξετάζει το ρόλο που παίζουν η ψυχική υγεία, το χρώμα του δέρματος αλλά και η σεξουαλική ταυτότητα στο ποινικό δίκαιο.
doc802.jpg
Η ΑΔΕΛΦΗ ΕΛΕΝ/ SISTER HELEN. Διακριτικά η κάμερα των σκηνοθετών εισβάλλει σε ένα ιδιόμορφο ξενώνα για αποθεραπευμένους αλκοολικούς στο Νότιο Μπρόνξ. Εκεί, ανακαλύπτουμε τις ιστορίες μερικών εκ των 21 αντρών που ζούν στον ξενώνα αλλά και την ιδιοκτήτρια του. Η αδελφή Έλεν έγινε καλόγρια μετά των θάνατο του άντρα της και των γιων της και αφού θεραπεύτηκε από τον αλκοολισμό. Στον ξενώνα οι άντρες τη φοβούνται και τη σέβονται, αν και ο αυστηρός ηθικός κώδικας της εβδομηντάχρονης συχνά προκαλεί προστριβές.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΑΤΖ ΑΜΠΑΣ/ HAMSARAN -E-HAJ-ABBAS. Το πορτραίτο δύο ηλικιωμένων γυναικών, που στο παρελθόν ήταν παντρεμένες με τον ίδιο άντρα, δίνεται μέσα από αυτό το φιλμ. Ο σκηνοθέτης παρουσιάζει τους κώδικες συνύπραξης αλλά και τον τρόπο ζωής των δύο γυναικών κάτω από την ίδια στέγη.

ΧΑΟΥΡΑ ΧΑΟΥΡΑ/ HOWRAH HOWARAH. Ο κεντρικός σταθμός της Καλκούτα λέγεται Χάουρα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο της Ασίας, ένα κομβικό σημείο όπου συναντάμε τις πιο ετερόκλητες εικόνες. Ο σκηνοθέτης Τιμ Πάρσοου, προσεγγίζει το θέμα του με χαρούμενη διάθεση και στέκεται στην λεπτομέρεια, ακόμα και όταν στέφει την κάμερα σε ακρωτηριασμένους ζητιάνους και παιδιά που αλητεύουν.doc902.jpg

STARTUP.COM . Θέλετε άδεια ψαρέματος, δίπλωμα οδήγησης, ίσως να πληρώσετε μια κλήση και είναι 3 το πρωί. Κανένα πρόβλημα. Η ιστοσελίδα Works.com που έστησαν δύο φίλοι καλύπτει .όλες τις ανάγκες σας. Η επιχείρηση αυτή απέφερε στους εν λόγω κυρίους 15 εκατομμύρια δολάρια αλλά και φήμη. Μάλιστα, οι φίλοι της ταινίας συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Κλίτον. Το ντοκιμαντέρ αυτό παρακολουθεί την άνοδο και την πτώση αυτής της εταιρίας δίνοντας ταυτόχρονα τις υποβόσκουσες εντάσεις και τα προσωπικά συναισθήματα.

(Πηγή: δελτία τύπου του 4ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ)