venezia.gif

ΒΡΑΒΕΙΑ
Golden Lion: Hana-Bi, Takeshi Kitano
Special Award: Ovosodo, Paolo Virzi
Best Actor: Wesley Snipes, One Night Stand (Mike Figgis)
Best Actress: Robin Tunney, Niagara, Niagara (Bob Gosse)
Σεναρίου: Gilles Taurand, Anne Fontaine, Nettoyage A Sec (Anne Fontaine)
FIPRESCI (ΚΡΙΤΙΚΩΝ): Jerzy Stuhr, Historie Milosne

ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑΙΝΙΕΣ
*Μια “μεταφυσική γκάνγκστερ ταινία” είναι το φιλμ του Ιάπωνα Takeshi Kitano, Hana-Bi. Ο ήρωας βρίσκεται μπροστά σε μια προσωπική κρίση: Ο φίλος του παράλυτος, η γυναίκα του στα πρόθυρα του θανάτου και ο ίδιος κυνηγημένος από την Μαφία. Ο κεντρικός χαρακτήρας, με επιρροές τους ήρωες του Μελβιλ και του αμερικάνικου noir, προσπαθεί να ορθοποδήσει μέσα στην συντρίμμια της ζωής του. Μη- γραμμικό στη αφήγηση του και καθαρό στην αισθητική του γραμμή, το φιλμ διαθέτει βαθύτητα και τραγικότητα. “Προσπάθησα να απεικονίσω την βία μ’ ένα τρόπο αφαιρετικό και έμμεσο” ήταν η απάντηση του σκηνοθέτη στις ενστάσεις μέρους του κοινού για την βία της ταινίας.
hana-bi.gif
*Ο Wayne Wang στο φιλμ του Chinese Box, έχει στον κέντρο της αφήγησης το Χονγκ-Κονγκ και την φιλοσοφία του -μια πόλη που πρόσφατα πέρασε από την βρετανική κυριαρχία στην κινέζικη. Μέσα μια ερωτική ιστορία που είναι καταδικασμένη να σβήσει -ενός βρετανού δημοσιογράφου (Jeremy Irons) και μιας νεαρής κινέζας πόρνης (Gong Li)- ο σκηνοθέτης αναμειγνεύει μελοδραματικά στοιχεία και πιο διανοουμενίστικες προσεγγίσεις .

*Απαγορευμένο απο την κινέζικη κυβέρνηση να προβληθεί στις Κάννες, το φιλμ Keep Cool, του Zhang Yimou είναι μια κωμωδία. Τα προβλήματα του φιλμ έχουν την αφετηρία τους στο ίδιο του το θέμα –πορνεία και εθισμός στα ναρκωτικά- αλλά και στον πολιτικά μη-ορθό τρόπο διαχείρισης τους απο τον σκηνοθέτη. Τοποθετημένη στο σήμερα και έχοντας ως τόπο που διαδραματίζεται το Πεκίνο, η ταινία του Yimou, καταγράφει με ένα εντυπωσιακό τρόπο την στροφή του σκηνοθέτη: από τα δράματα και τις ιστορικές τοιχογραφίες σε μια σύγχρονη θεματολογία, με ένα πολύ πιο έντονο ρυθμό αφήγησης.

*Εξαιρετικά καλά δομημένη, με ένα πολύ καλό σενάριο και τοποθετημένη στον χώρο της διαφήμισης είναι η ταινία του Mike Figgis (Leaving Las Vegas), One Night Stand. Η αφήγηση της έχει στο κέντρο, μια δύσκολη και ταραγμένη ερωτική ιστορία που διαδραματίζεται σε δύο πόλεις, στην Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες. Απλότητα και χαλαρότητα είναι τα αιτήματα της ζωής που οι ήρωες της ταινίας προσπαθούν να ικανοποιήσουν. Στην ταινία συμμετέχουν οι ηθοποιοί Νastassja Κinski, Kyle MacLachan, και ο Wesley Snipes, ενώ την μουσική έχει γράψει ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

*Η Ρωσία μετά τον Β! Παγκόσμιο πόλεμο, είναι το σκηνικό για την ταινία του Ρώσου Pavel Tchoukrai, Vor. “Ήθελα να κάνω μια ιστορία για την γενιά μου -η οποία είναι αυτή που κυβερνά τώρα την Ρωσία. Το φιλμ αναπόφευκτα περιέχει αυτοβιογραφικά στοιχεία” είναι η δήλωση προθέσεων του σκηνοθέτη. Ένας κλέφτης –που υποδύεται τον ήρωα πολέμου- συναντά μια χήρα του πολέμου και τον γιο της και αρχίζει να περιπλανιέται μέσα στο μεταπολεμικό χάος της σταλινικής Ρωσίας. Τραγωδία και δράμα σημαδεύουν την αφήγηση, καθώς ο σκηνοθέτης κοιτάζει το κοινωνικό τοπίο της χώρας του. Το ενδιαφέρον του θεατή εστιάζεται κυρίως στον χαρακτήρα του νεαρού γιου, ένα πρόσωπο που υποδύεται ο ηθοποιός Micha Philiptchouk.
chinebox.jpg
*Το 24Χ7 είναι το ασπρόμαυρο φιλμ του Sheane Meadows που αφηγείται την ζωή ενός πενηντάχρονου -στον ρόλο ο Bob Hoskins (Mona Liza). “Αισθάνομαι πολύ κοντά στο πνεύμα του Trainspotting. ακόμα και όταν κάνω μία ταινία για ενήλικες. Είναι πολύ όμορφο να μιλάς για τις ζωές κοινών ανθρώπων που πολεμούν κάθε μέρα ενάντια στη ρουτίνα και στη ανία. Το φιλμ είναι ένας ύμνος για τους ανθρώπους που μπορούν να ζουν ευτυχισμένα ακόμα και στις χειρότερες συνήθειες”. Η δήλωση περιγράφει τον πυρήνα της ταινίας αλλά και τις προθέσεις του σκηνοθέτη.

*Ο στόχος των πέντε Ιταλών σκηνοθετών με καταγωγή την Νάπολη στην ταινία I Vesuviani, ήταν “να αφηγηθούν παραμύθια ή να ονειρευτούν”. Όμως από αυτήν την σπονδυλωτή ταινία, το μόνο επεισόδιο που ξεχωρίζει αυτό του Μario Μartone, La Salita, χάρις τον τόνο καταγγελίας που το χαρακτηρίζει.

*Ο Πολωνός σκηνοθέτης Jerzy Stuhr –που είναι υπεύθυνος για το φιλμ Historie Milosne - έχει ένα ενδιαφέρον παρελθόν ως ηθοποιός σε ταινίες του Κieslowski. Μια ιστορία αγάπης ή η αφήγηση ενός έρωτα: η ταινία φαίνεται να διαθέτει απλότητα στη περιγραφή αλλά και βαθύτητα νοημάτων, στοιχεία που χαρακτηριζόταν το έργο του Κieslowski. Τα επαγγέλματα των τεσσάρων βασικών προσώπων του έργου -ένας αξιωματούχος, ένας ιερέας, ένας δάσκαλος και ένας κλέφτης- διαθέτουν μια συμβολική σημασία, αφού σύμφωνα με τη δήλωση προθέσεων του σκηνοθέτη, το φιλμ επιχειρεί : “να ανοίξει ένα διάλογο πάνω στη σημασία της ζωής”.

*Ταινία χαρακτήρων και ηθοποιών είναι κυρίως , το Winter Guest του Allan Rickman γνωστού Βρετανού ηθοποιού. Ο τόπος είναι ένα χωριό της Σκότιας και τα πρόσωπα του φιλμ είναι κάτοικοί του. Κεντρικός χαρακτήρας είναι το πρόσωπο που υποδύεται η Εmma Τhompson: μια νεαρή χήρα που απαρνιέται την ζωή και κλείνεται στο σπίτι της. Ένα χρονικό της ζωής στο χωριό, είναι το φιλμ, καθώς επικεντρώνεται τα συναισθήματα των κατοίκων του, στον πόνο και στην αγωνία.
vor.jpg
*Μια νεαρή γυναίκα που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, είναι η ηρωίδα της γαλλικής ταινίας Le Septieme Ciel, σε σκηνοθεσία του Benoit Jacquot. Μοναξιά και ψυχρότητα χαρακτηρίζουν το οικογενειακό περιβάλλον της κεντρικής ηρωίδας και η απογοήτευση είναι κυρίαρχο συναίσθημα . Μόνη διέξοδος για το προσωπικό αδιέξοδο, η ψυχανάλυση και πιο συγκεκριμένα η ύπνωση. Το φιλμ αποτελεί δείγμα ενός σινεμά διανοουμενίστικου, τις πηγές του οποίου μπορούμε να βρούμε σε γνωστούς θεωρητικούς και ψυχαναλυτές όπως οι Lacan, Guattari, Foucault, Deleuze.

*Επηρεασμένος από τον Σουηδό σκηνοθέτη Ingmar Bergman, o Woody Allen παρουσίασε το φιλμ του Deconstucting Harry. Όμως το χιούμορ, ο αυτοσαρκασμός υπονομεύουν την αυστηρότητα του μπεργκανικού προτύπου και ορισμένες φορές λειτουργούν ανατρεπτικά. Ο ήρωας του φιλμ –ένας συγγραφέας ταλαιπωρημένος από τους ψυχαναλυτές και τις προσωπικές αποτυχίες του, διωγμένος από την δουλειά του για σεξουαλική κακοποίηση-, αναζητά φίλους και συντροφιά. Στον δρόμο του θα συναντήσει μια νεαρή πόρνη και τον μικρό της γιο. Το φιλμ φαίνεται να παρωδεί τον ίδιο του τον σκηνοθέτη, ενώ είναι εμφανείς οι αναφορές στις πρόσφατες προσωπικές περιπέτειες του σκηνοθέτη. Συναισθηματικές αποτυχίες, δημιουργικότητα, τέχνη, ηθικά διλήμματα: η ταινία μπορεί να συμπυκνωθεί σε δύο λέξεις “Οργασμός και σαρκασμός”. Ενώ η δήλωση του σκηνοθέτη “η ψυχανάλυση είναι άχρηστη, πρέπει να αναζητήσουμε την απάντηση μέσα μας” περιγράφει την οπτική του απέναντι στα πράγματα.

*Μία προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της κάποτε ακμαίας ιταλικής κωμωδίας, είναι το φιλμ Ovosodo του Paolo Virzi. Διατρέχοντας την ζωή ενός άνδρα από τα παιδικά του χρόνια μέχρι την ενήλικη ζωή του, ο σκηνοθέτης αφηγείται τα γεγονότα του βίου του με ένα τρυφερό ανορθόδοξο και χιουμοριστικό βλέμμα.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Daniel Calparsoso "A Ciegas" (ΙΣΠΑΝΙΑ)
Walter Lima Jr. "A Ostra e O Vento"(ΒΡΑΖΙΛΙΑ)
Wayne Wang "Chinese Box" (ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ)
Benoit Lamy "Combat de Fauves" (ΒΕΛΓΙΟ)
Giuseppe M. Gaudino "Giro di Lune tra Terra e Mare" (ΙΤΑΛΙΑ) Takeshi Kitano "Hana-Bi" (ΙΑΠΩΝΙΑ)
Jerzy Stuhr "Historie Milosne" (ΠΟΛΩΝΙΑ)
Jim McBride "The Informant" (ΙΡΛΑΝΔΙΑ)
Anne Fontaine "Nettoyage a Sec" (ΓΑΛΛΙΑ)
Bob Gosse "Niagara, Niagara" (ΗΠΑ)
Mike Figgis "One-Night Stand" (ΗΠΑ)
Pedro Costa "Ossos" (ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑ)
Paolo Virzi "Ovosodo" (ΙΤΑΛΙΑ)
Benoit Jacquot "Le Septieme Ciel" (ΓΑΛΛΙΑ)
Pappi Corsicato, Antonio Capuano, Antonietta De Lillo, Stefano Incerti, Mario Martone "I Vesuviani" (ΙΤΑΛΙΑ)
Pavel Chukhrai "Vor (The Thief)" (ΡΩΣΣΙΑ)
Alan Rickman "The Winter Guest" (ΒΡΕΤΑΝΙΑ)
Zhang Yimou "You Hua Hao Hao Shuo (Keep Cool)" (ΚΙΝΑ)

Κριτική Επιτροπή Επίσημου Διαγωνιστικού
Jane Campion (Νέα Ζηλανδία), Σκηνοθέτης, Πρόεδρος
Ron Bass (ΗΠΑ), σεναριογράφος
Vera Belmont (Γαλλία ), σκηνοθέτης και παραγωγός
Peter Buchka (Γερμανία ), Κριτικός
Nana Djordjadze (Γεωργία ), σκηνοθέτης
Idrissa Ouιdraogo (Μπουργκίνα Φάσο), σκηνοθέτης
Charlotte Rampling (Μεγάλη Βρετανία), ηθοποιός
Francesco Rosi (Ιταλία ),σκηνοθέτης
Shjnya Tsukamoto (Ιαπωνία ), σκηνοθέτης