eternite.jpg

ΒΡΑΒΕΙΑ
Palme d'Or
Θόδωρος Αγγελόπουλος (Theo Angelopoulos), Mia Eoniotita Ke Mia Mera (Eternity and a Day)
Grand Jury Prize (Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής)
Roberto Benigni, La Vita e Bella (Life Is Beautiful)
Α! Ανδρικού ρόλου
Peter Mullen, My Name is Joe
Α! Γυναικείου ρόλου
Elodie Bouchez & Natacha Pegnier, La Vie Revee des Anges" (Angels' Dream), Erick Zonca.
Σκηνοθεσίας
John Boorman, The General.
Σεναρίου
Hal Hartley, Henry Fool
Festival's Jury Prize (Βραβείο της Επιτροπής)
Festen (Celebration) Thomas Vinterberg & La Classe de neige (The Class Trip), Claude Miller
Καλλιτεχνικής συνεισφοράς
Velvet Goldmine, Todd Haynes
Camera d'Or
Slam, Marc Levin
Τεχνικών Επιτεύξεων
Vittorio Storaro, Tango, Carlos Saura.
Palme d'Or (Μικρού Μήκους)
Xavier Giannoli, The Interview.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
Mia Eoniotita Ke Mia Mera (Eternity and a Day) Μία αιωνιότητα και μια μέρα (Ελλάδα)
Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Θόδωρος Αγγελόπουλος. Γεννήθηκε το 1935 στη Αθήνα. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και κινηματογράφο στο Παρίσι. Γνωστότερες ταινίες του: Ο Θίασος (1975), Ταξίδι Στα Κύθηρα (1984), Το Βλέμμα Του Οδυσσέα (1995)
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Bruno Ganz, Isabelle Renauld , Fabrizio Bentivoglio
Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Ένας συγγραφέας ο Αλέξανδρος πηγαίνει στο νοσοκομείο : "Όταν ο πόνος γίνει αβάστακτος" του λεει ο γιατρός. Στο σπίτι βρίσκει ένα παλιό γράμμα από την γυναίκα του την Αννα που έχει πεθάνει εδώ και καιρό. Ο Αλέξανδρος αντιλαμβάνεται πόσο πολύ τον αγαπούσε. Οι αναμνήσεις τον πλημμυρίζουν. Ξαφνικά ενώ η Θεσσαλονίκη ξεκουράζεται κάτω από τον ήλιο, ο Αλέξανδρός θα συναντήσει ένα παιδί. Είναι λαθρομετανάστης από την Αλβανία. Ο Αλέξανδρός βοηθά το παιδί και αυτό σε ανταπόδοση της βοήθειάς του τού πουλά λέξεις . Χάρις σ' αυτές τις λέξεις η Αννα επιστρέφει και μαζί με αυτήν επιστρέφει και η ζωή. Και όλα αυτά μόνο για μία μέρα, μόνο για μια αιωνιότητα.
velvet.jpg
La Vita e Bella (Life Is Beautiful) (Ιταλία)
Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Benigni Roberto. Ιταλός κωμικός και σκηνοθέτης . Γνωστότερες ταινίες του: Il piccolo diavolo (19880 , Il mostro (1994).
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi
Η ΥΠΟΘΕΣΗ: 1938 Ιταλία ο Γκουίντο απαγάγει την Ντόρα λίγο πριν αυτή παντρευτεί ένα φασίστα . Πέντε χρόνια αργότερα το ερωτευμένο ζευγάρι αποκτά ένα γιο τον Τζόσουα. Οταν μια μέρα η Ντόρα επιστρέφει σπίτι βρίσκει ότι ο άνδρας και ο γιος της απουσιάζουν: έχουν συλληφθεί και βρίσκονται καθ' οδόν για ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο Γκουίντο είναι Εβραίος. Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μόνο έγνοια του Γουίντο είναι να σώσει τον γιο του από την κόλαση.

The General, (Ιρλανδία)
Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Boorman John. Βρετανός. Γεννήθηκε το 1933. Υπήρξε πρόεδρος του British Film Institute την περίοδο 1982-1990. Γνωστότερες ταινίες του: Point Blank (1967), Deliverance (1972), Exorcist II (1977), Excalibur (1981)
Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο "Στρατηγός" είναι ένας πετυχημένος και ασύλληπτος κλέφτης. Εχει καταφέρει να ξεγελάσει την αστυνομία, την εκκλησία και το κατεστημένο σχεδιάζοντας ορισμένες πετυχημένες ληστείες. Μια ληστεία που θα κάνει και στην οποία η λεία είναι ένας πίνακας του Vermeer, θα συγκεντρώσει όλη την προσοχή της αστυνομία πάνω του. Ο αστυνομικός που συντονίζει τις έρευνες θαυμάζει τον ήρωα, αλλά είναι αποφασισμένος να μην τον αφήσει αυτήν την φορά να ξεφύγει.

Corazon Iluminado (Foolish Heart) (Αργεντινή/ Βραζιλία)
Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Babenco Hector . Γεννήθηκε στην Αργεντινή αλλά είναι πολίτης της Βραζιλίας. Εχει εργαστεί στο Χόλλιγουντ. Γνωστότερες ταινίες του: Pixote (1979), Kiss of the Spider Woman (1985), Ironweed (1987)
Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Μετά από 20 χρόνια ένας άνδρας επιστρέφει στην γενέθλια πόλη για να επισκεφθεί τον άρρωστο πατέρα του. Εκεί ανακαλύπτει ότι η παλιά αγαπημένη του, για την οποία νόμιζε ότι είχε πεθάνει, ζει ακόμα. Καθώς ψάχνει να την συναντήσει πάλι, γνωρίζεται με μια άλλη γυναίκα και ζει μαζί της στιγμές ερωτικού πάθους. Για τον ήρωα ο χρόνος δεν έχει περάσει και οι δυο γυναίκες μοιάζουν να είναι ίδιες.
revee.jpg
La Vendedora de Rosas (The Rose Seller), (Κολομβία)
Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Gaviria Victor. Γεννήθηκε στην Κολομβία το 1955. Σπούδασε Λογοτεχνία και Ψυχολογία. Εχει γυρίσει αρκετές μικρού μήκους ταινίες.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Χριστούγεννα στο Μεντεγίν και μια ομάδα παιδιών ονειρεύονται. Θα τα περάσουν παρέα με τις οικογένειες τους; Θα έχουν αρκετά λεφτά να οργανώσουν την δική τους γιορτή; Θα φορέσουν καινούρια ρούχα το βράδυ τον Χριστουγέννων; Ολες αυτές οι προσδοκίες τους, οι οποίες τελικά δεν θα υλοποιηθούν, θα καταλήξουν σε μοναξιά, κατάθλιψη, ναρκωτικά και θάνατο. Πίσω από το πρόσωπο της σκληρότητας κρύβεται μία πόλη: το Μεντεγίν.

Fear and Loathing in Las Vegas, (ΗΠΑ)
Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Gilliam Terry. Αμερικάνος. Γεννήθηκε στην Μινεσότα το 1940. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και εργάστηκε ως εικονογράφος σε περιοδικά. Από το 1967 ζει στο Λονδίνο. Υπήρξε μέλος και συνεργάστηκε ως σκηνοθέτης με την περίφημη ομάδα κωμικών των Monty Python. Γνωστότερες ταινίες του: Monty Python and the Holy Grail (1974), Jabberwocky(1976), Monty Python's life of Brian(1978), Time bandits(1980), The meaning of life(1983), Brazil (1985), The adventures of Baron Munchausen(1987), The fisher king (1991), Twelve monkeys (1996)
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Johnny Depp, Benicio Del Toro, Ellen Barkin, Cameron Diaz, Christina Ricci
Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Ενας δημοσιογράφος και ένας δικηγόρος βυθίζονται μέσα στον κόσμο των ηδονών και των υπερβολών. Αναζητούν το Αμερικάνικο όνειρο στον τελευταίο μέρος όπου θα μπορούσε να βρεθεί. Ο ποιητής του 18ου αιώνα William Blake, είπε ότι ο δρόμος της υπερβολής οδηγεί στο παλάτι της σοφίας, όμως για τον δημοσιογράφο και τον δικηγόρο ο δρόμος που έχουν πάρει οδηγεί στο Λας Βέγκας .

Khroustaliov, Ma Voiture! (Khroustaliov, Bring Me My Car!), (Ρωσία)
Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Guerman Alexei. Ρώσος. Γεννήθηκε το 1938. Γνωστότερες ταινίες του: 20 jours sans guerre, (1976), Mon ami Ivan Lapchine (1982)
Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Γιούρι Γκλίνσκι είναι χειρούργος και στρατηγός του Κόκκινου Στρατού. Μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στο νοσοκομείο, το σπίτι και την ερωμένη του. Κάθε μια από αυτές τις δραστηριότητες του συνοδεύεται από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. Το 1953 θα γίνει θύμα μίας από τις συνήθεις εκκαθαρίσεις του σταλινισμού…

Henry Fool, (ΗΠΑ)
Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Hartley Hal. Αμερικάνος Γεννήθηκε το 1959. Γνωστότερες ταινίες του: The unbelievable truth (1989), Trust (1990), Simple men (1992), Amateur (1994), Flirt (1995)
Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Ποιος είναι ο Henry Fool; Ενας απατεώνας, μία ιδιοφυία, ένας μεγαλομανής, ένας μεγάλος συγγραφέας; Οτι και να είναι έχει επηρεάσει   δραματικά την ζωή του Σάιμον: Ο Σάιμον έχει γίνει διάσημος εξαιτίας του. Ομως τι οφείλει ο Σάιμον στον άνθρωπο που του έδειξε τον δρόμο; Και πως θα ξεπληρώσει το χρέος του;

Velvet Goldmine, (Μεγάλη Βρετανία)
Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Haynes Todd. Αμερικάνος. Γεννήθηκε το 1961. Γνωστότερες ταινίες του: Superstar, The Karen Carpenter Story (1987), Poison (1991), Safe(1994)
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Ewan Mcgregor
Η ΥΠΟΘΕΣΗ: 1971, το Glam Rock κυριαρχεί ως μουσικό ρεύμα, μία μουσική απάντηση στην ψυχεδέλεια. Κεντρικό πρόσωπο σ' αυτό το μουσικό ρεύμα ο Brian Slade. Στο κέντρο της δημοσιότητας ο Brian Slade αποφασίζει να διοργανώσει μια ψεύτικη αυτοκτονία για να ξεφύγει από τα φώτα της δημοσιότητας και από το κυνήγι των θαυμαστών του. 1984, ο Arthur, ένας δημοσιογράφος αναλαμβάνει να γράψει ένα άρθρο για το παλιό είδωλο της μουσικής. Εισβάλλει στην προσωπική ζωή του

Dance Me to My Song, (Αυστραλία)
Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: De Heer Rolf . Γεννήθηκε στην Ολλανδία το 1951. Σπούδασε κινηματογράφο στην Αυστραλία
Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Τι κάνεις όταν βρίσκεσαι καθηλωμένη σε μια αναπηρική καρέκλα και για να μιλήσεις χρησιμοποιείς μια μηχανή; Μάλλον μιλάς μόνο με τον εαυτό σου. Τι συμβαίνει όταν κάποια σου κλέβει τον άνδρα με τον οποίο είσαι ερωτευμένη; Φυσικά αγωνίζεσαι να τον κερδίσεις…

Flowers of Shanghai, (Ταϊβάν)
Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Hsiao-Hsien Hou. Από τους σημαντικότερους σύγχρονους σκηνοθέτες. Γεννήθηκε το 1947 και εργάζεται στην Ταϊβάν . Στο παρελθόν έχει βραβευθεί στο φεστιβάλ της Βενετίας. Γνωστότερες ταινίες του: A city of sadness (1989), The puppetmaster (1993), Goodmen, good women (1995).
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Tony Leung, Michiko Hada , Michelle Reis
Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Τέλη του 19ου αιώνα η Σαγκάη είμαι χωρισμένη σε διάφορα τμήματα. Στην Βρετανική περιοχή τα "σπίτια των λουλουδιών" εξυπηρετούν την ανδρική ελίτ της πόλης. Οι άνδρες που συχνά τα επισκέπτονται δεν ικανοποιούν μόνο τα ερωτικά τους πάθη σ' αυτά. Τα σπίτια των λουλουδιών είναι χώροι όπου καπνίζουν όπιο, παίρνουν το δείπνο τους και ηρεμούν από την ένταση της ημέρας. Οι γυναίκες που εργάζονται σ' αυτά είναι γνωστές ως "τα άνθη της Σαγκάης".
dolan.jpg
Claire Dolan, (ΗΠΑ)
Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Kerrigan Lodge. Αμερικάνος. Γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη το 1964. Φιλμογραφία: Clean, Shaven (1993)
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Katrin Cartlidge, Vincent D'onofrio
Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Η Κλερ, μια γυναίκα στα 30 αγωνίζεται μετά τον θάνατο της μητέρας της να αλλάξει ζωή. Ξεκινά μια νέα σχέση με ένα άνδρα τον Ελτον, με τον οποίο αποφασίζουν να αποκτήσουν ένα παιδί. Ομως καθώς ο χρόνος περνά η Κλερ συνειδητοποιεί ότι το μόνο πρόσωπο στο όποιο μπορεί να βασίζεται είναι ο εαυτό της.

My Name Is Joe, (Μεγάλη Βρετανία)
Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Loach Ken. Από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους βρετανούς σκηνοθέτες. Γεννήθηκε το 1937. Για ένα μεγάλο διάστημα δούλεψε στην τηλεόραση (BBC Drama Services) Θεωρείται ως ο κύριος υπεύθυνος για την ρεαλιστική τάση στον χώρο του Βρετανικού σινεμά. Γνωστότερες ταινίες του: Riff raff (1991), Raining stones (1993), Lady Bird (1994), Land and freedom (1995), Carla's song (1996)
Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Μετά από χρόνια ο αλκοολισμού ο Τζο τελικά κόβει το ποτό. Ανεργος και γεμάτος ενέργεια αφιερώνει όλο τον χρόνο του στην χειρότερη ποδοσφαιρική ομάδα της Γλασκόβης. Ο Τζο συναντά την Σάρα μια κοινωνική λειτουργό, η οποία είναι προσηλωμένη στην δουλεία της. Μετά από μια άσχημη αρχή, δεν αργούν να ερωτευθούν.

La Classe de neige (The Class Trip), (Γαλλία)
Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Miller Claude. Γάλλος. Γεννήθηκε το 1942. Υπήρξε βοηθός των Marcel Carne, Robert Bresson, Jacques Demy, Jean-Luc Godard και Francois Truffaut. Γνωστότερες ταινίες του: La petite voleuse (1988), L'accompagnatrice (1992)
Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Νίκολας ένα ευαίσθητο αγόρι πηγαίνει για μάθημα σκι. Καθώς απομακρύνεται από την υπόλοιπη τάξη, ζει μια παράξενη περιπέτεια γεμάτη φαντασία, τρόμο και οράματα. Πίσω όμως από αυτήν την περιπέτεια κρύβεται μια ακόμα πιο εφιαλτική πραγματικότητα.

Aprile (April) (Ιταλία)
Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Moretti Nanni. Ιταλός. Γεννήθηκε το 1953. Εκπρόσωπος ενός αυτοβιογραφικού κινηματογράφου. Γνωστότερες ταινίες του : Bianca (1984), La messe est finie (1985), Caro diario (1993)
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Nanni Moretti
Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Η ζωή του σκηνοθέτη τα τελευταία πέντε χρόνια. Ενα ημερολόγιο της προσωπικής του ζωής όπου το δημόσιο και το ιδιωτικό αλληλεπικαλύπτονται και πολλές φορές συγχωνεύονται.

The Hole (Ταϊβάν)
Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Tsai Ming-Liang. Ταϊβανέζος. Γεννήθηκε στην Μαλαισία το 1957. Εργάστηκε ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης στην τηλεόραση και στο θέατρο. Εχει βραβευτεί στο Φεστιβάλ της Βενετίας (Lion d'Or) και στο Φεστιβάλ του Βερολίνου (Ours d'Argent) . Γνωστότερες ταινίες του: Les rebelles du Dieu Neon (1992), Vive l'amour (1994), La riviere (1996)
Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Επτα μέρες του 21ου αιώνα κάπου στην Ταϊβάν. Μια μυστηριώδη ασθένεια που εξελίσσεται σε επιδημία. Η βροχή που δεν σταματά καθόλου. Ενας άνδρας που αρνείται να φύγει για ασφαλέστερο χώρο διαμονής. Μια γυναίκα που ο άνδρας παρατηρεί. Ο άνδρας την ερωτεύεται. Και μια μέρα η γυναίκα αρρωσταίνει.

Illuminata, (ΗΠΑ)
Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Turturro John. Αμερικάνος. Γεννήθηκε το 1957. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ηθοποιός σε ταινίες των Spike Lee, Joel & Ethan Coen, Martin Scorsese, Woody Allen, Robert Redford και Peter Weir. Φιλμογραφία: Mac(1992)
Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Η Ραχήλ είναι ηθοποιός και θιασάρχης και ο Τούτσιο θεατρικός συγγραφέας που αγωνίζεται να γίνει γνωστός. Συνεργάζονται για να παρουσιάσουν ένα αμφιλεγόμενο θεατρικό έργο του Τούτσιο. Τι συμβαίνει όταν δύο άνθρωποι που ερωτεύονται προσπαθούν να δημιουργήσουν; Πόσο εύθραυστές είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις; Μπορεί η σχέση τους να αντέξει τις πιέσεις που διαδικασία της θεατρικής δημιουργίας προκαλεί;

Idioterne (The Idiots), (Δανία)
Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Von Trier Lars. Δανός. Γεννήθηκε το 1956. Εχει σκηνοθετήσει πάνω από 50 διαφημιστικά και βίντεο κλιπ. Γνωστότερες ταινίες του: Element of crime (1984), Epidemic (1987), Medea (TV) (1988), Europa (1991), The Kingdom 1-4 (TV) (1994), Breaking the waves (1996), The Kingdom 5-8 (TV) (1997)
Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Ζώντας σε ένα μεγάλο κτίριο "Οι Ηλίθιοι" είναι μία ομάδα νεαρών που έχουν ως κοινό στοιχείο την ηλιθιότητα. Περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους ανακαλύπτοντας τις κρυφές αξίες της ηλιθιότητας . Τυχαία η Κάρεν γνωρίζεται με τρία μέλη της ομάδας και σιγά-σιγά αρχίζει και συνεργάζεται μαζί τους.

Festen (The Celebration), (Δανία)
Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Vinterberg Thomas. Δανός. Γεννήθηκε το 1959. Φιλμογραφία: Heroes (1996)
Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Καλοκαίρι. Μια οικογενειακή συγκέντρωση επ' ευκαιρία των 60ων γενεθλίων του Helge Klingenfelt του πατριάρχη μιας οικογένειας. Ολοι είναι προσκαλεσμένοι στην γιορτή: Φίλοι, τα μέλη της οικογένειας, η αγαπημένη σύζυγος του και τα τρία του παιδιά. Ο πατέρας θα ζητήσει από τον μεγαλύτερο γιο του στον λόγο που θα βγάλει να αναφέρει την Linda, την δίδυμη αδελφή του που έχει πεθάνει…

Ceux qui m'aiment prendront le train (Those Who Love Me Will Take the Train), (Γαλλία)
Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Chereau Patrice. Γάλλος Γεννήθηκε το 1944. Εχει εργαστεί ως θεατρικός σκηνοθέτης. Γνωστότερη ταινία του: La reine Margot (1994)
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Jean-Louis Trintignant, Charles Berling , Valeria Bruni-Tedeschi
Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Jean-Baptiste Emmerich (ο ζωγράφος) δήλωσε: Αυτοί που με αγαπάν θα έρθουν με το τραίνο. Μετά πέθανε. Ετσι πήραν το τραίνο για την Λιμόζ. Οι αληθινοί φίλοι αλλα και οι ψεύτικοι. Οι κληρονόμοι. Η οικογένεια. Μερικές οικογένειες συναντιούνται μόνο στις κηδείες.

L'Ecole de la Chair, (The School of Flesh), (Γαλλία)
Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Jacquot Benoit. Γάλλος. Γεννήθηκε το 1947. Φιλμογραφία: L'assassin musicien (1975), Les enfants du placard (1977), Les ailes de la colombe (1981), Corps et bien (1985), Les mendiants (1987), La desenchantee (1990), La fille seule (1995), Marianne (1996), Le septieme ciel (1997)
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Isabelle Huppert, Vincent Martinez
Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Το σχολείο της Σάρκας. Στο Παρίσι σήμερα. Αυτός και Αυτή. Η Ντομινίκ και ο Κουεντίν. Αυτός είναι νέος και αυτή μεγαλύτερη του. Ο Κουεντίν φεύγει και η Ντομινικ μένει μόνη. Οταν ξεπεράσει τον χωρισμό δεν είναι πια ίδια.

La Vie revee des anges (Angels' Dream), (Γαλλία)
Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Zonca Erick. Γάλλος. Γεννήθηκε το 1956. Εχει σπουδάσει υποκριτική στην Νέα Υόρκη. Σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Η Ισα είναι είκοσι χρονών και περιπλανιέται στις πόλεις. Ολα τα υπάρχοντα της χωράνε σε μία τσάντα. Αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής με αισιοδοξία. Συνάντα την Μαρί. Είναι και αυτή είκοσι χρονών και μόνη. Είναι αντικοινωνική και υπερευαίσθητη.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Martin Scorsese (Πρόεδρος), Πρόεδρος της επιτροπής. Πήρε Χρυσό Φοίνικα το 1976 με την ταινία του Taxi Driver (Ο Ταξιτζής). Η πιο πρόσφατη ταινία του Σκορσέζε, είναι το Κούντουν.
Chiara Mastroianni Γεννήθηκε το 1972, κόρη της Κατρίν Ντενέβ και του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, εμφανίσθηκε το 1993, δίπλα στη μητέρα της, στην ταινία Η Αγαπημένη Μου Εποχή του Αντρέ Τεσινέ.
Lena Olin Γεννήθηκε το 1955 στη Στοκχόλμη, έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο με τον Μπέργκμαν, ο οποίος της έγραψε ένα ρόλο για την ταινία Μετά Την Επανάληψη, που παρουσίασε στις Κάννες το 1984.
Winona Ryder Γεννήθηκε το 1971, η πλέον πρόσφατη ταινία στην υποκριτική της καριέρα είναι η ταινία Άλιεν 4, πλάι στη Σιγκούρνι Γουίβερ. Ήδη έχει 19 ταινίες στο ενεργητικό της ­ μεταξύ των οποίων και Τα Χρόνια Της Αθωότητας του Σκορσέζε.
Zoe Valdes Γεννήθγηκε το 1959 στην Αβάνα της Κούβας, σπούδασε φιλόλογος. Έχει εργασθεί ως κριτικός τέχνης και κινηματογράφου, και έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία μεταξύ των οποίων, "Η οδύνη του δολαρίου".
Sigourney Weaver Γεννήθηκε το 1949 στη Νέα Υόρκη από γονείς ηθοποιούς, έπαιξε, το 1979, στην ταινία Άλιεν του Ρίντλεϊ Σκοτ. Έχει ιδρύσει την εταιρεία "Goat Cay Productions", με σκοπό την προαγωγή νέων ταλέντων.
Chen Kaige Γεννήθηκε στο Πεκίνο το 1952. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1978. Αποτελεί τμήμα της λεγόμενης "πέμπτης γενιάς" των Κινέζων δημιουργών. Το 1993 κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα με την ταινία Αντίο, Παλλακίδα Μου.
Alain Corneau Γεννήθηκε στην Ορλεάνη, το 1943, και υπήρξε και βοηθός του Κώστα Γαβρά. Ξεχώρισε γρήγορα στο σινεμά με αρκετές ταινίες. Είναι φανατικός σινεφίλ και ερασιτέχνης μουσικός της τζαζ.
MC Solaar Γεννήθηκε στο Ντακάρ της Σενεγάλης και έφθασε στη Γαλλία το 1970. Στα 29 του χρόνια σήμερα, είναι αναγνωρισμένος συγγραφέας και σινεφίλ.
Michael Winterbottom Γεννήθηκε το 1961 στο Μπλάκμπερν της Μ. Βρετανίας, έχει διακριθεί στη δημιουργία ντοκιμαντέρ. Η πιο πρόσφατη ταινία του, είναι το Σε Θέλω.

Εκτός συναγωνισμού: Primary Colors (τελετή έναρξης), Mike Nichols (ΗΠΑ) Godzilla (τελετή λήξης), Roland Emmerich (ΗΠΑ)

Ειδικές Προβολές (Εκτός συναγωνισμού) Kanzo Sensei, Shohei Imamura (Ιαπωνία) Goodbye Lover, Roland Joffe (ΗΠΑ) Blues Brothers 2000, John Landis (ΗΠΑ) Inquietude (Anxiety), Manoel de Oliveira (Πορτογαλία) Dark City, Alex Proyas (ΗΠΑ) Tango, Carlos Saura (Ισπανία)