της Nelofer Pazira
kandaha3.jpg
[Η Nelofer Pazira είναι ηθοποιός στην ταινία Kandahar του ιρανού σκηνοθέτη Mohsen Makhmalbaf. Η ταινία αφηγείται μια αληθινή ιστορία και γυρίστηκε κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Ότι ακολουθεί είναι οι εντυπώσεις της Nelofer Pazira από τα γυρίσματα της ταινίας. ]

Φθάσαμε στο ιρανικό συνοριακό χωριό Niatak στην διάρκεια μιας αμμοθύελλας. Περπατώντας στα στενά σοκάκια του ήταν αδύνατο να δεις ή να αναπνεύσεις από την άμμο. Για το 13μελές κινηματογραφικό συνεργείο από την Τεχεράνη και για μένα, οι συνθήκες ήταν ανυπόφορες. Ωστόσο τριγύρω μας η ζωή συνεχιζόταν: γυναίκες πρόσφυγες έκαιγαν θάμνους για να μαγειρέψουν ψωμί από κριθάρι και σιτάρι, τα παιδιά έπαιζαν ξυπόλητα στην άμμο. Το Niatak ήταν ακατάλληλο για ανθρώπινη διαβίωση και για άλλους λόγους. Δεν υπήρχε ηλεκτρισμός,  πόσιμο νερό, ούτε αποχετευτικό σύστημα. Ο περισσότερος κόσμος υπέφερε εξαιτίας της κακής διατροφής, και η μαλάρια, η φυματίωση και η βρογχίτις θέριζαν. Όμως για τους περισσότερους από το Αφγανιστάν ήταν ένας επίγειος παράδεισος συγκρινόμενος με τα κατεστραμμένα από τον πόλεμο χωριά τους μέσα στο Αφγανιστάν.
kandaha1.jpgΓια να φέρει το συνεργείο του στο Niatak ο Μαχμαλαμπαφ (Makhmalbaf) έπρεπε να εξασφαλίσει την άδεια από, όπως το περιγράφει, "επτά διαφορετικές κυβερνήσεις", μέσα και έξω από το Ιράν. Και από την στιγμή που βρέθηκε εκεί έπρεπε να πείσει τις αρχές που ήταν υπεύθυνες για το χωριό, αλλά και τους επικεφαλείς των τριών Αφγανικών φυλών που κατοικούσαν σ' αυτό, να μας επιτρέψουν να κινηματογραφήσουμε. Ο καθένας τους εκμεταλλευόταν αυτή την ευκαιρία για να κάνει μια συμφωνία. Οι ιρανικές αρχές ήθελαν η ταινία να μεταδίδει το μήνυμα ότι οι Αφγανοί πρόσφυγες δεν ήταν μόνο ένα οικονομικό βάρος, αλλά και κοινωνικά απροσάρμοστοι και εγκληματίες από την φύση τους. Οι επικεφαλείς της κάθε μια φυλής το είδαν ως μια ευκαιρία για να αυξήσουν το κύρος τους στο εσωτερικό της κοινότητας και να αναβαθμίσουν την θέση της φυλής τους ως προς τις υπόλοιπες. Για αρκετές μέρες οι επικεφαλείς των φυλών μας αποχαιρετούσαν με την φράση: "ελπίζουμε αύριο να μιλήσουμε με τον κόσμο και να τους ζητήσουμε να σας βοηθήσουν". Αυτό το αύριο ποτέ δεν ήλθε.
(...…) Όλες οι καλές προθέσεις μας, η τεχνική εμπειρία και οι πανάκριβες γιαπωνέζικες κάμερες δεν πρόσφεραν καμία απολύτως βοήθεια για να αντιμετωπίσουμε τις περιπλοκές της σκληρής πραγματικότητας. Σταδιακά η αρχική μας αισιοδοξία αντικαταστάθηκε από την εξάντληση, τις ενοχές και την οργή για τη παγκόσμια αδιαφορία μπροστά σ' αυτή την ανθρώπινη δυστυχία.
kandaha4.jpgΗ ταινία Kandahar έγινε μια συλλογή ιστοριών για την φτώχια και την τραγωδία που προκλήθηκαν από το πόλεμο στο Αφγανιστάν. Το νόημα που τις ενώνει είναι η τελευταία φάση του ταξιδιού που κάνει ο χαρακτήρας μου, η Nafas, στο Αφγανιστάν, προερχόμενη από τον Καναδά για να σώσει τη ζωή της αδελφής του. Τραυματισμένη από νάρκη καθώς εγκατέλειπε την χώρα πριν από χρόνια, η αδελφή της Nafas έμεινε μόνη της μετά τον θάνατο του πατέρα τους σ' ένα σπίτι στο Kandahar. Γράφει στην Nafas για να την πει ότι σκοπεύει να αυτοκτονήσει στην επομένη έκλειψη του ήλιου, σε τρεις μέρες. Στην προσπάθεια να την σώσει η Nafas συναντά άλλα πρόσωπα που την συνοδεύουν σ' ένα τμήμα του ταξιδιού της. Αν και η βασική αφηγηματική γραμμή είναι επινόηση, τα πρόσωπα που συναντάμε καθώς κινηματογραφούσαμε ενέπνευσαν τα γεγονότα που στιγμάτισαν το ταξίδι της Nafas.
(..….) Ελάχιστοι από τους 500 Αφγανούς του Niatak είχαν ακούσει για κινηματογράφο και ακόμα λιγότεροι είχαν δει ταινία. Έτσι ήταν αρκετά δύσκολο να τους εξηγήσουμε τι κάνουμε, πολύ περισσότερο να τους πείσουμε να συμμετέχουν. Η μισή μέρα περνούσε προσπαθώντας να πείσουμε τον κόσμο να εμφανιστεί - και ακόμα και αυτοί που συμφωνούσαν να βοηθήσουν (λόγω ενδιαφέροντος, περιέργειας ή για τα χρήματα) συνήθως δεν κατάφεραν να έρθουν την επόμενη μέρα: έτσι έπρεπε να πετάξουμε ολοκληρωμένες σκηνές και να ξεκινήσουμε πάλι μ' άλλον ηθοποιό. Ένας ηλικιωμένος που συμμετείχε μέχρι τέλος μου είπε ότι οι άλλοι άνδρες στο στρατόπεδο τον κορόιδευαν επειδή συμμετείχε: "έχασα την τιμή και την αξιοπρέπεια μου εξαιτίας της συμμετοχής μου σε μια ταινία. Με φώναζαν πουλημένο"). Το υπόλοιπο του χρόνου δαπανήθηκε για να κρατήσουμε σε απόσταση το θορυβώδες πλήθος: για τους κατοίκους του Niatak ήμασταν ένα ευχάριστο αντικείμενο παρακολούθησης και δεν ήθελαν να χάσουν ούτε μία σκηνή. Ο Μαχμαλμπάφ ξεκινούσε την μέρα του χαμογελώντας, αλλά στο τέλος της είχε χάσει την φωνή του, από τις φωνές και τις κραυγές του, καθώς διαπραγματευόταν ασταμάτητα προσπαθώντας να ελέγξει το πλήθος. Η κινηματογράφηση τόσου πόνου και τόσης δυστυχίας μας βύθισε στην κατάθλιψη.
kandaha2.jpg(..….) Ο λόγος που έκανα αυτή την ταινία ήταν για να αφηγηθώ μία ιστορία απόγνωσης ενός λαού και καταστροφής μιας χώρας. Διαιρεμένη από εθνικές, γλωσσικές και φυλετικές διαχωριστικές γραμμές, απρόθυμη να συγχωρήσει και σκληρή από την ζωή στην εξορία: οι ζωές αυτών των ανθρώπων αντανακλούν την κατάσταση στην κατακερματισμένη από τον πόλεμο πατρίδα τους. Η ταινία τους ίσως δεν καταφέρει να προκαλέσει την διεθνή προσοχή στα προβλήματα του Αφγανιστάν, ωστόσο η παρουσία μας στο χωριό ίσως δημιούργησε μια ρωγμή σ' αυτό τον απάνθρωπο τοίχο. Και είναι γι' αυτό που θέλω να κάνω περισσότερες ταινίες για το Αφγανιστάν. Αυτή τη φορά ως σκηνοθέτης.

[Απόσπασμα από κείμενο της Nelofer Pazira που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sight & Sound / July 2001]