origine1.jpg

11 Σεπτεμβρίου 2001. Ο όλεθρος σε απευθείας μετάδοση. Σαν μια ταινία καταστροφής του Χόλιγουντ. Ημέρα Ανεξαρτησίας, Πολιορκία, Περλ Χάρμπορ, Ο πύργος της κολάσεως.
Όμως αυτές οι εικόνες, που η τηλεόραση επαναλάμβανε συνεχώς, ήταν λίγο διαφορετικές. Η τελευταία παραγωγή του Τζέρι Μπρουκχάιμερ γυρισμένη σύμφωνα με τους κανόνες του Dogma -95. Μικρές ψηφιακές κάμερες στα χέρια ανύποπτων πολιτών έγιναν ξαφνικά τα μάτια όλου του πλανήτη. Αυτό το τηλεοπτικό γεγονός υπήρξε το πρώτο μιας νέας εποχής: η εικόνα δεν ανήκει μόνο στην δικαιοδοσία των τηλεοπτικών σταθμών, ούτε στην επικράτεια ενός χολιγουντιανού παραγωγού. Τώρα οι εικόνες καταστροφής μπορούν να σκηνοθετηθούν από τον καθένα. Ούτε πολυδάπανα χολιγουντιανά εφέ, ούτε ακριβοθώρητοι σταρ, ούτε τα πλήρη κοινοτυπιών σενάρια. Αρκεί να βρισκόμαστε στην σωστή στιγμή στο σωστό μέρος. Αυτόπτες μάρτυρες του ολέθρου.
Ο Jean -Luc Godard, σε ανύποπτο χρόνο, σχολίασε όλες αυτές τις εικόνες καταστροφής: "Για πενήντα σχεδόν χρόνια, οι θεατές στις σκοτεινές αίθουσες έκαιγαν την φαντασία για να δώσουν ξανά ζωή στην πραγματικότητα. Τώρα η πραγματικότητα εκδικείται: απαιτεί αληθινά δάκρια, αληθινό αίμα".
[Data: Jean -Luc Godard, Histoire(s) du Cinema, (episode 1a). ]

Δ.Μ.