bogey1.jpg

Δίσκοι βινυλίου της Blue Note, ένας πίνακας του Edward Hopper, ένα παλιό σαρανταπεντάρι των Rolling Stones, η πρώτη έκδοση της ποιητικής συλλογής Η εφηβεία της λήθης της Κικής Δημούλα, ένα άλμπουμ με ήρωα τον Corto Maltese του Hugo Pratt.
Βιβλία, δίσκοι, πίνακες: Αντικείμενα που φέρουν, μέσα τους και πάνω τους, τα ανεξίτηλα ίχνη μιας αισθητικής απόλαυσης. Το περιεχόμενο τους ΕΙΝΑΙ η αισθητική εμπειρία που υπόσχονται.
Ο φίλος της ζωγραφικής, της μουσικής, των κόμικς, της ποίησης ή της λογοτεχνίας φορτίζει με συναισθήματα αυτά τα αντικείμενα.
Γίνονται αντικείμενα λατρείας.
Όμως ο φίλος του κινηματογράφου ποτέ δεν διέθετε αντίστοιχα αντικείμενα αγάπης. Γι' αυτόν οι δύο ώρες μιας ταινίας ήταν μία εμπειρία που δεν μπορούσε να υπάρξει έξω από την κινηματογραφική αίθουσα.
Ο κινηματογραφόφιλος δανειζόταν για λίγο την ταινία. Δεν γινόταν ποτέ ο ιδιοκτήτης της.
Όμως οι καιροί αλλάζουν. Το DVD, η τελική μετεξέλιξη του video, κυριαρχεί με ταχείς ρυθμούς στις παγκόσμιες αγορές. Και το home cinema μάς υπόσχεται εμπειρίες ανάλογες της σκοτεινής αίθουσας.
Τώρα όλοι μπορούμε να γίνουμε ιδιοκτήτες της αγαπημένης μας ταινίας. Τα φιλμ νουάρ, οι ταινίες του Monte Hellman, τα γουέστερν του John Ford, οι ταινίες του Fritz Lang και του Murnau, οι Ομπρέλες του Χερβούργου, η Γερτρούδη του Dreyer: η αισθητική εμπειρία που μας υπόσχονται αυτές οι ταινίες αποκτά τώρα μια απτή υλική υπόσταση.
Τώρα πλέον οι ταινίες δεν είναι απρόσιτες.
Τώρα έχουμε και μεις τα φετίχ μας.

Δημήτρης Μπάμπας