Ένα επτάλεπτο μονοπλάνο παρουσιάζει το οδοιπορικό μιας ματιάς και μιας ζωής στο δάσος του Χάμστεντ Χήθ.

Οι δηλώσεις του σκηνοθέτη

"Το Hampstead Heath, όπου γυρίστηκε Tο Ξέφωτο, είναι το μεγαλύτερο πάρκο στην πόλη και το πιο πολυσύχναστο μέρος για ψωνιστήρι. Το καλοκαίρι μαζεύει πολύ κόσμο, οι περισσότεροι γύρω απ' τις λίμνες και το lido. Έμαθα για το 'Heath' από τον Αshley που παλιά δούλευε εκεί σε προγράμματα παρέμβασης για safe sex. Μοίραζε προφυλακτικά, lube και φυλλάδια στους κυνηγούς. μερικές φορές, ιδίως τα βράδια του χειμώνα, ψιλοφοβόταν όπως στέκονταν με τον φακό μέσα στο κρύο. Απ' αυτά που έχει δει ο Ashley, ξέρω και γω για το 'Heath'.
Δεν έχω πάει ποτέ, είναι μακριά. Bολευόμουν στο δικό μου 'Heath', στο νεκροταφείο της γειτονιάς. Το νεκροταφείο έχει πολύ πράσινο, γκρεμισμένα κτίρια (απομεινάρια της προηγούμενης χρήσης της έκτασης) και στενά μονοπάτια. Όταν έχω παρέα, πάω για βόλτα... Εκεί μια φορά είχα βάλει τον Jarek να ποζάρει, βάζοντας το κεφάλι του πάνω από ένα ακέφαλο αγγελάκι. Την έχω κρατήσει αυτή τη φωτογραφία, ξέχασα όμως τα μάτια του όπως με κοιτούσαν πάνω από το ακρωτηριασμένο άγαλμα. Αν είμαι μόνος μου κατεβαίνω συνήθως τις καθημερινές, κατά το μεσημεράκι. όποτε τύχει κάτι, προτιμώ να γίνεται επι τόπου και χωρίς λόγια. Τελειώνοντας, η ματιά μου χάνεται στον ουρανό, τον καδραρισμένο από τα ψηλά δέντρα του νεκροταφείου, ή πέφτει πάνω σε υγρές, επιτάφιες πλάκες. Όπως εκείνο το απόγευμα της τετάρτης, που βλέποντας το επίγραμμα "In affectionate remembrance of our beloved daughter, Ann Bardsley, who died on the 19th of June 1957, at the tender age of 16" υποψιάστηκα, για πρώτη φορά, πως με τον καιρό κι οι οργασμοί μου θα αποκτήσουν συνείδηση."
Αλέξης Μπίστικας

Το Ξέφωτο
Σκηνοθεσία: Αλέξης Μπίστικας. Σενάριο: Αλέξης Μπίστικας. Φωτογραφία: Ian Dodds. Μοντάζ: Laurie McDowell. Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις. Ηθοποιοί: Derek Jarman, Stan Weber, Phil Collins, Nick Love, Travis B, Christopher Sanders, Kieron Carroll. Παραγωγός: Tim Perell. Παραγωγή: Royal College of Art. 35mm, ασπρόμαυρο, 7', 1993