the-broken-circle-breakdown.jpg

Το Τhe Βroken Circle Breakdown (Ραγισμένα όνειρα) του Felix van Groeningen κέρδισε το βραβείο LUX 2013. Οι άλλες 2 υποψήφιες ταινίες ήταν το Miele της Valeria Golino και το The Selfish Giant της Clio Barnard.
Ταινία που οργανώνεται γύρω τα κλισέ ενός μελοδράματος, το Τhe Βroken Circle Breakdown (Ραγισμένα όνειρα) του Felix van Groeningen χαρακτηρίζεται παράλληλα και από την ένταση του συναισθήματος, το πάθος και την καταπραϋντική δύναμη της bluegrass μουσικής.
Το βραβείο LUX απονέμεται κάθε χρόνο σε ταινίες που προάγουν τις αρχές και αξίες της Ευρώπης.
Συγχαίροντας το νικητή και τους φιναλίστ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Schulz σημείωσε πως "διδάσκοντας το ποιοι είμαστε και ποιοι θα μπορούσαμε να γίνουμε, οι ευρωπαϊκές ταινίες βοηθούν στη δημιουργία ευρωπαϊκής πολιτισμικής ταυτότητας. Εσείς οι δημιουργοί δε μας έχετε ανάγκη, αλλά εμείς οι πολιτικοί σας έχουμε ανάγκη γιατί ιστορίες και συναισθήματα γεννούν ταυτότητα και οι ευρωπαϊκές ταινίες στηρίζουν την Ευρώπη σαν κοινότητα".
Από την πλευρά του, ο σκηνοθέτης Felix van Groeningen σημείωσε ότι "είναι απίστευτη τιμή ότι οι ευρωβουλευτές διάλεξαν τη δική μου ταινία, την είδαν και την ψήφισαν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό το βραβείο LUX: σε κάνει να δεις ταινίες που διαφορετικά δεν θα έβλεπες ποτέ. Βοηθά ταινίες να φθάσουν σε πολλές πολιτείες και χώρες και να τις δουν πολλοί. Άλλωστε κι εμείς γι αυτό τις φτιάχνουμε".
Το Βραβείο Λουξ για τον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο καθιερώθηκε το 2007. Κάθε χρόνο το ΕΚ απονέμει το βραβείο σε ταινίες που προβάλλουν θέματα που απασχολούν την Ευρώπη. Οι τρείς φιναλίστ υποτιτλίζονται και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ και προβάλλονται στις "Ημέρες LUX", το ετήσιο φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που φέτος ήταν μεγαλύτερο από ποτέ και διεξήχθη και στα 28 κράτη μέλη της Ένωσης.

(πηγή δ.τ.)