docfest.jpg

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
Βραβείο Κοινού – Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που αφορά σε ταινίες άνω των 45’ απονέμεται
i. Για ελληνική παραγωγή που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 10.000 € στην ταινία Γάζα ερχόμαστε σε σκηνοθεσία Γιώργου Αυγερόπουλου και Γιάννη Καρυπίδη.
ii. Για ξένη παραγωγή που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 4.000 € στην ταινία Με μάτια ορθάνοιχτα – εξερευνώντας τη σημερινή Νότια Αμερική / Eyes Wide Open - Exploring Today’s South America (Ουρουγουάη) σε σκηνοθεσία Γκονσάλο Αριχόν/ Gonzalo Arijon
Βραβείο Κοινού – Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που αφορά σε ταινίες κάτω των 45’ απονέμεται
i. Για ελληνική παραγωγή που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 5.000 € στην ταινία Ενεργό μέλος / Active Member σε σκηνοθεσία Λευτέρη Φυλακτού.
ii. Για ξένη παραγωγή που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 2.000 € στην ταινία Οδυσσέας / Odysseas (Αρμενία – Ελλάδα) σε σκηνοθεσία Βαχάν Καραπετιάν / Vahagn Karapetyan.

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI
Η φετινή Κριτική Επιτροπή της FIPRESCI απαρτίζεται από τους:
Pamela Bienzobas – Πρόεδρος (Χιλή), Anne Brunswic (Γαλλία), Seray Genc (Τουρκία), Βένια Βέργου (Ελλάδα)
και απονέμει τα Βραβεία FIPRESCI
i. Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Ταξιδιάρα Ψυχή σε σκηνοθεσία Αγγελικής Αριστομενοπούλου.
ii. Για ξένη παραγωγή στην ταινία Κυνηγώντας ελέφαντες / To shoot an elephant (Ισπανία) σε σκηνοθεσία Αλμπέρτο Άρσε / Alberto Arce και Μοχάμαντ Ρουτζάιλα / Mohammad Rujailah.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΤ3
Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Ο πλανήτης σε κίνδυνο» απονέμεται στην ταινία Ωκεανοί από πλαστικό / The Mermaid’s Tears:Oceans of Plastic (Γαλλία) της Σαντρίν Φεϊντέλ /Sandrine Feydel . To βραβείο έχει χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και η βραβευμένη ταινία θα προβληθεί μια φορά από την ΕΡΤ3.
Την κριτική επιτροπή για το Βραβείο της ΕΡΤ3 απαρτίζουν οι:
Νέλλη Ζήκα (μέλος διοικούσας επιτροπής της ΕΡΤ3), Γιώργος Μπότσος (σκηνοθέτης), Λάζαρος Λαζαρίδης (προϊστάμενος της υποδιεύθυνσης Μόρφωσης και Ψυχαγωγίας της ΕΡΤ3).

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΤ
Το "Βραβείο Doc on Air" της ΕΡΤ, αφορά στο καλύτερο project του Pitching Forum και αντιστοιχεί στο ποσό των 7.000 ευρώ.
Απονέμεται έπειτα από απόφαση κριτικής επιτροπής που απαρτίζεται από τους tutors, οι οποίοι παρακολουθούν τις προτάσεις ντοκιμαντέρ στο pitching forum του Docs in Thessaloniki του European Documentary Network (EDN).
Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από τους :
Carmen Cobos, Παραγωγός (Ολλανδία), Fredrik Gertten, Παραγωγός / σκηνοθέτης, (Σουηδία), Gitte Hansen, Διανομέας, (Ελβετία), Jesper Osmund, Μοντέρ, (Δανία), Christian Popp, Παραγωγός, (Γερμανία), Kees Ryninks, Παραγωγός, σκηνοθέτης, σύμβουλος επικοινωνίας, (Ολλανδία), Audrius Stonys, Σκηνοθέτης (Λιθουανία), Peter Wintonick, Παραγωγός, σκηνοθέτης, (Καναδάς), Ειρήνη Γαβαλά, προϊσταμένη του τμήματος διεθνών συμπαραγωγών της ΕΡΤ (Ελλάδα)
Το βραβείο απονέμεται φέτος στο project Life in a city full of errors της Μυρτώς Παπαδογεώργου, παραγωγή Νίκου Ταμιωλάκη, Cinergon Productions και White Room Team.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ
Η φετινή Κριτική Επιτροπή για το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία με θέμα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, απαρτίζεται από τους:
Ειρήνη Τσολάκη (μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας), Μαριάννα Λεονταρίδου (κριτικός κινηματογράφου, μέλος Διεθνούς Αμνηστίας),
Μάρω Σαββοπούλου (Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας), Σωτήρη Δανέζη (δημοσιογράφος) και Παύλο Νεράντζη (δημοσιογράφος, υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος ΜΜΕ του ΑΠΘ).
Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονέμεται στην ταινία Καταγγελία / Petition (Γαλλία - Κίνα) σε σκηνοθεσία Ζάο Λιανγκ / Zhao Liang

ΒΡΑΒΕΙΟ WWF
Η φετινή Κριτική Επιτροπή για το βραβείο της WWF που απονέμεται σε ταινία με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, απαρτίζεται από τους:
Γιώργο Βελλίδη, Υπεύθυνο Επικοινωνίας WWF Ελλάς, Ιάσων Κάντα, συνεργάτη Επικοινωνίας της WWF Ελλάς και Θανάση Καπρούλια (Novi_Sad), καλλιτέχνη
Το βραβείο της WWF απονέμεται στην ταινία Οι τελευταίες μέρες του Σισμαρέφ / The last days of Shishmaref (Ολλανδία) σε σκηνοθεσία Γιάν Λάουτερ / Jan Louter