b_505X0_505X0_16777215_00_images_diafora_theater-1.jpg

Τέσσερεις Διαδικτυακές Προβολές Κυπριακών Ντοκιμαντέρ (5 - 26 Μαΐου 2021). Το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών, στα πλαίσια του προγράμματος "Κινηματογραφικές Τετάρτες 2021", σε συνεργασία με την εταιρεία Τετρακτύς και με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου διοργανώνει τον Μάιο μια σειρά με τέσσερεις διαδικτυακές προβολές κυπριακών ντοκιμαντέρ, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες δωρεάν για το κοινό.

https://fb.watch/57RUUo5kXL/

Πρόγραμμα προβολών:

5-9 Μαΐου: ΑΦΡΟΔΙΤΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΘΕΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ  

Link για παρακολούθηση: https://vimeo.com/541638971/842ff7c169

10-14 Μαΐου: ΚΙΝΥΡΑΣ: ΙΕΡΕΥΣ ΚΤΙΛΟΣ ΑΦΡΟΔΙΤΑΣ   

Link για παρακολούθηση: https://vimeo.com/541596642/4d345b3374

15-20 Μαΐου: ΤΡΟΟΔΟΣ ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ ΚΥΠΡΟΣ

Link για παρακολούθηση: https://vimeo.com/541587743/e51ee4a581

21-26 Μαΐου: ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟΣ, ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ… ΜΑ ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ

Link για παρακολούθηση: https://vimeo.com/528288710/71abb3e951

Η παρακολούθηση γίνεται απλά πατώντας στον σύνδεσμο (link) για την κάθε ταινία, τις ημέρες που αυτή προβάλλεται.

Γλώσσα: Ελληνική

Σχετικά με τις ταινίες:

ΑΦΡΟΔΙΤΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΘΕΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

H ιστορική διαδρομή της λατρείας της Μεγάλης Θεάς στην Κύπρο από τη Χαλκολιθική μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Από την αρχαιότητα η Κύπρος είναι γνωστή ως το νησί της Αφροδίτης, ο τόπος όπου γεννήθηκε και λατρεύτηκε η θεά. Χίλια εξακόσια χρόνια πριν, το φημισμένο ιερό της Μεγάλης Θεάς της Κύπρου στην Παλαίπαφο σίγησε, ο απόηχος όμως της λατρείας της συνέχισε να σιγοκαίει μες στο χρόνο. Σήμερα ιχνηλατούμε τ’ απομεινάρια της παρουσίας της Κύπριας Θεάς στον τόπο που τη γέννησε και τη λάτρεψε ως την Άνασσα, ως την εξέχουσα θηλυκή αρχή. Με οδηγό την αρχαιολογική τεκμηρίωση μεταφερόμαστε πίσω στο χρόνο, διερευνώντας γνωστές και άγνωστες πτυχές της λατρείας της Αφροδίτης στην Κύπρο. Κύριος συνοδοιπόρος στο συναρπαστικό μας ταξίδι, η διεθνούς κύρους Γαλλίδα αρχαιολόγος Δρ. Jacqueline Καραγιώργη.

Μια παραγωγή της ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΦΙΛΜΣ με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Σταύρος Παπαγεωργίου

Διάρκεια: 80'

Έτος παραγωγής: 2014

https://www.facebook.com/events/1177883539341430/ 

ΚΙΝΥΡΑΣ: ΙΕΡΕΥΣ ΚΤΙΛΟΣ ΑΦΡΟΔΙΤΑΣ

Στο ντοκιμαντέρ ΚΙΝΥΡΑΣ: ΙΕΡΕΥΣ ΚΤΙΛΟΣ ΑΦΡΟΔΙΤΑΣ σκιαγραφείται η προσωπικότητα του Κινύρα, μέσα από αναφορές σε αρχαίες πηγές και συνεντεύξεις με ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες. Επίσης οι μύθοι που περιβάλλουν τον Κινύρα, αποτυπώνονται με την τεχνική του cartoon animation. Eίναι μια ελεγεία για το σημαντικότερο μυθικό πρόσωπο της αρχαίας ιστορίας της Κύπρου, τον Κϊνυρα. Παρόλο που η ανάμνησή του ονόματός του διατηρείται μέχρι και τις μέρες μας, οι Κύπριοι ελάχιστα τον γνωρίζουν.

Σκηνοθεσία: Σταύρος Παπαγεωργίου, Ερευνητής: John Franlklin

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Έκτορας Παπαγεωργίου, Moντάζ: Έκτορας Παπαγεωργίου, Σταύρος Παπαγεωργίου

Διάρκεια: 93’

https://www.facebook.com/events/1681816075359584/

ΤΡΟΟΔΟΣ… ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ ΚΥΠΡΟΣ

Η γένεση και η ανάδυση του Τροόδους και της Κύπρου αποτελούν θαύμα της φύσης, των γεωεπιστημών, της ιστορίας και του μύθου. Οι ιδιαιτερότητες του νησιού που δημιουργήθηκε, όπως το εντυπωσιακό ανάγλυφο, η ποικιλία των μικροκλιμάτων, η πλούσια και ποικίλη χλωρίδα και η θάλασσα που το περιβάλλει το κατέστησαν συνώνυμο με τη φυσική ομορφιά κα τη γονιμότητα γι’ αυτό και ταυτίστηκε με την Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα και της αναδημιουργίας. Τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά του νησιού, σε συνδυασμό με τον πλούτο των ορυκτών και υδάτινων πόρων του, δημιούργησαν ένα εξαιρετικό βιότοπο για τον άνθρωπο και τη βάση μιας ιστορίας τέχνης και πολιτισμού δέκα χιλιάδων χρόνων.

Σκηνοθεσία: Πασχάλης Παπαπέτρου

Δ.νση φωτογραφίας: Νίκος Αβρααμίδης

Κείμενα, Επιστημονικού Σύμβουλοι Γεωλόγοι: Δρ. Γεώργιος Κωνσταντίνου, Γιαννάκης Παναγίδης

Έτος παραγωγής: 2009

Διάρκεια: 50 λεπτά

https://www.facebook.com/events/537904147597469/

 
ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟΣ, ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ… ΜΑ ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ

Ένα ταξίδι γνωριμίας στον πανέμορφο Πενταδάκτυλο συνιστά το ντοκιμαντέρ του Πασχάλη Παπαπέτρου «Πενταδάκτυλος, τόσο κοντά… μα τόσο μακριά».

Με τη βοήθεια επιστημονικών συμβούλων, η ταινία επιχειρεί ένα ταξίδι γνώση για τη μοναδική γεωλογική του εξέλιξη, την πλούσια χλωρίδα του και το αξεπέραστο σε ομορφιά φυσικό περιβάλλον του Πενταδακτύλου, που βρίσκεται τόσο κοντά, αλλά λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974 καταλήγει να βρίσκεται τόσο μακριά στερώντας ταυτόχρονα και την ελεύθερη επίσκεψη και απόλαυσή του.

Επιχειρείται ένα ταξίδι γνωριμίας με τα αγαθά που αφειδώλευτα προσέφερε η οροσειρά στους κατοίκους του όπως τον ορυκτό της πλούτο, το δομικό λίθο, το νερό, αλλά και μια γνωριμία με ανθρώπους που έζησαν με αυτά και εκδιώχθηκαν με τη βία από τα σπίτια τους και ζουν στην προσφυγιά με τον πόθο και την ελπίδα για επανένωση της Κύπρου.

Η ταινία που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του γεωλόγου Γιαννάκη Παναγίδη. Ο αείμνηστος Γ. Παναγίδης συνυπέγραψε το σενάριο της ταινίας μαζί με τον σκηνοθέτη Πασχάλη Παπαπέτρου και τον δρα Γιώργο Κωνσταντίνου. Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Νίκου Αβρααμίδη.

Διάρκεια: 70’

https://www.facebook.com/events/506718654040829/