b_505X0_505X0_16777215_00_images_2021_isffc.jpg

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου γιορτάζει φέτος τα δεκάχρονά του ως διεθνές διαγωνιστικό φεστιβάλ και πραγματοποιείται στο Θέατρο Ριάλτο, στη Λεμεσό από τις 10 μέχρι και τις 16 Οκτωβρίου, 2020. Οι διοργανωτές του -το Θέατρο Ριάλτο και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπ.Π.Α.Ν.-  λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά της εξάπλωσης του covid-19, θέτοντας σε προτεραιότητα την υγεία και ασφάλεια του κοινού.*
Έντεκα ταινίες μικρού μήκους από πρωτοεμφανιζόμενους αλλά και καθιερωμένους Κύπριους δημιουργούς, περιλαμβάνει εφέτος το Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα.
Τις Kυπριακές ταινίες που θα διαγωνιστούν προεπέλεξε Προκριματική Επιτροπή αποτελούμενη από τους Nicolas Khabbaz, παραγωγό και επικεφαλή του Τμήματος Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Notre Dame (NDU) του Λιβάνου,  Άδωνι Φλωρίδη, σκηνοθέτη και  Δρα Μάριο Ψαρά, σκηνοθέτη - ακαδημαϊκό. Την επιλογή του διεθνούς προγράμματος και την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ επιμελούνται οι Κύπριοι Σκηνοθέτες Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνάς.
Mια διεθνής Κριτική Επιτροπή, τα μέλη της οποίας θα ανακοινωθούν στη συνέχεια, θα απονείμει τα ακόλουθα βραβεία σε Εθνικό και Διεθνές Διαγωνιστικό: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, 2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, 1ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, 2ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας σε Κυπριακή Ταινία Δήμος Λεμεσού, Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Κυπριακής Ταινίας Ντίνου Κατσουρίδη, Bραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας και Βραβείο Φοιτητικής Επιτροπής για Καλύτερο Μουσικό Βίντεο.
Οι 11 διαγωνιζόμενες Κυπριακές ταινίες
1. Amalgamation, Σκηνοθεσία: Σύλβια Νικολαΐδη & Νικόλας Ιορδάνους
2. Η Σκάλα, Σκηνοθεσία: Αντρέας Δημητρίου
3. I don't want to forget anything, Σκηνοθεσία: Βαγγελιώ Σουμέλη
4. Beautiful Day, Σκηνοθεσία: Χρίστος Νικολάου
5. Ζητάτε να σας πω, Σκηνοθεσία: Πάρις Προκοπίου
6. The Hunt, Σκηνοθεσία: Sholeh Zahraei, Kamil Saldun
7. Betrayal, Σκηνοθεσία: Κατιάνα Ζαχαρίου
8. The Fabulous Misadventures of Cotsios & Yiannakis, Σκηνοθεσία: Alexander Machlouzarides-Shalit
9. The Harvester Generation, Σκηνοθεσία:  Μίνως Παπάς
10. The Parrot Lady, Σκηνοθεσία: Μιχάλης Καλοπαίδης
11. I don't like the wind, I like the sun... Σκηνοθεσία: Τώνια Μισιαλή
Οι πιο πάνω ταινίες συμπεριλαμβάνονται αυτόματα και στο διεθνές πρόγραμμα.

Η κριτική επιτροπή
Το κυρίως πρόγραμμα προβολών του όπως κάθε χρόνο χωρίζεται σε διεθνές και εθνικό διαγωνιστικό, με τις ταινίες να διεκδικούν βραβεία σε χρηματικά έπαθλα και υπηρεσίες. Το απαιτητικό έργο της αξιολόγησης και βράβευσης των ταινιών αναλαμβάνει διεθνής πενταμελής κριτική επιτροπή, στελεχωμένη από επαγγελματίες της κινηματογραφικής κοινότητας από την Κύπρο και το εξωτερικό.
Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι φέτος ο Laurent Crouzeix, από τη Γαλλία, μέλος της εκτελεστικής ομάδας ενός από τα κορυφαία φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στον κόσμο, του Φεστιβάλ Κλερμόν Φεράν, και της Αγοράς Ταινιών Μικρού Μήκους του. Ο κ. Crouzeix είναι επίσης συντονιστής του ευρωπαϊκού φόρουμ συμπαραγωγής Euro Connection, και υπεύθυνος έργου της πλατφόρμας Shortfilmdepot.com, που ίδρυσε ο ίδιος το 2004. Λόγω των περιοριστικών μέτρων που προκύπτουν από την πανδημία στις αφίξεις από τη Γαλλία, ο κ. Crouzeix θα προεδρεύσει της Επιτροπής μέσω διαδικτυακής παρουσίας.
Τα άλλα τέσσερα μέλη της επιτροπής είναι οι ακόλουθοι:
    • Emilia Mazik, Συντονίστρια έργων στο Ad Arte Foundation of Cultural Education και Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Short Waves (Πολωνία)
H Emilia Mazik σπούδασε Πολιτισμική Διαχείριση και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Jagiellonian της Κρακοβίας. Από το 2014 είναι συντονίστρια έργων στο πολιτιστικό ίδρυμα Ad Arte Foundation of Cultural Education στο Πόζναν της Πολωνίας. Έχει εργαστεί σε πληθώρα διεπιστημονικών έργων όπως εκπαιδευτικές δραστηριότητες, προγραμματισμό και διάθεση ταινιών κλπ. Από το 2019 κατέχει τη θέση διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Short Waves Festival στην Πολωνία, η 12η διοργάνωση του οποίου πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο 2020. Το 2020 η Emilia έγινε μέλος της συντακτικής ομάδας του διαδικτυακού κινηματογραφικού περιοδικού Talking Shorts, που εστιάζει στις ταινίες μικρού μήκους.
    • Rich Warren, Διευθυντής του Encounters Film Festival (Η.Β.)
O Rich Warren είναι διευθυντής του φεστιβάλ κινηματογράφου Encounters Film Festival, του πρωτοποριακού φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, κινουμένων σχεδίων και εικονικής πραγματικότητας του Η.Β. που διοργανώνεται ετησίως στο Μπρίστολ. Στόχος του φεστιβάλ είναι η ανάδειξη, στήριξη και εξέλιξη νέων και ανερχόμενων ταλέντων στον χώρο του κινηματογράφου. Η 26η έκδοσή του θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά λόγω της πανδημίας κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου 2020. Ο Rich ξεκίνησε να δουλεύει για το φεστιβάλ το 2008, εξακολουθώντας παράλληλα να παρέχει στήριξη σε νέα ταλέντα ως κυνηγός ταλέντων για την Εθνική Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Η.Β. και ως μέντορας για ιθαγενείς επαγγελματίες κινηματογράφου στο Σίδνεϋ, όπου εγκαταστάθηκε για ένα χρόνο στο πλαίσιο της άδειάς του. Ο Rich Warren θα συμμετέχει στην επιτροπή μέσω διαδικτυακής παρουσίας.
    • Birgitte Weinberger, Καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Odense (Δανία)
Η Birgitte Weinberger είναι καλλιτεχνική και διοικητική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ του Όντενσε, του μοναδικού εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή και Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου φεστιβάλ στη Δανία. Έχει παρακολουθήσει και αξιολογήσει χιλιάδες ταινίες μικρού μήκους, ενώ η ίδια εκτιμά ιδιαιτέρως τις ταινίες που είναι μικρές σε διάρκεια αλλά «μεγάλες» σε περιεχόμενο. Aπό τότε που ανέλαβε καθήκοντα στο OFF, το Φεστιβάλ έχει εξελιχθεί από μικρή τοπική εκδήλωση σε διεθνές σημείο αναφοράς στον χώρο του κινηματογράφου, απαριθμώντας πάνω από 30.000 επισκέπτες το 2019. Είναι μέλος πολλών διοικητικών συμβουλίων, έχει διατελέσει μέλος κριτικής επιτροπής σε φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, είναι εξετάστρια στο Πανεπιστήμιο Southern University της Δανίας και περιζήτητη ομιλήτρια.
    • Antony Petrou, Σκηνοθέτης (Κύπρος)
Από την Κύπρο  θα δούμε φέτος στην Κριτική Επιτροπή τον σκηνοθέτη Antony Petrou. Το 2014 σκηνοθέτησε και ανέλαβε την παραγωγή της βραβευμένης ταινίας μυθοπλασίας We Are Monster που προτάθηκε για Βραβείο Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας (Michael Powell Award) στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου. Η ταινία προβλήθηκε στις αίθουσες του Η.Β. και των ΗΠΑ, ενώ τον Απρίλιο του 2016, το Netflix αγόρασε τα δικαιώματά της. Οι πρόσφατες ταινίες μικρού μήκους του Antony με τίτλο The Sound και A.B. συμμετείχαν σε πάνω από 60 φεστιβάλ κινηματογράφου παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων φεστιβάλ εγκεκριμένων από την Ευρωπαϊκή και Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, έχοντας αποσπάσει 18 βραβεία μέχρι σήμερα, όπως Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Ήχου και Καλύτερης Φωτογραφίας. Το 2019 ο Antony ήταν συμπαραγωγός της ταινίας μεγάλου μήκους Zebra Girl, η οποία μόλις εξασφάλισε εκπροσώπηση πωλήσεων με την AMP. Ο Antony ολοκλήρωσε πρόσφατα την τελευταία του ταινία μικρού μήκους, A Girl, και αυτή την περίοδο ετοιμάζει μία ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων με τίτλο Project Our Cinema.

Παράλληλο πρόγραμμα
Παράλληλα με το κυρίως διαγωνιστικό πρόγραμμα προβολών του, παρουσιάζεται μια σειρά από θεματικές προβολές και εκδηλώσεις, με επίκεντρο τη μικρού μήκους ταινία.
    • Black Lives Matter
Κυριακή, 11 Οκτωβρίου | 23:00, Σουσού@Ριάλτο
Αφορμή για το πρόγραμμα αποτελούν τα πρόσφατα γεγονότα στην Αμερική που πυροδότησαν βίαια επεισόδια και το κίνημα «Black Lives Matter». Θα προβληθούν δύο πολυβραβευμένες ταινίες από δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους των ΗΠΑ, οι οποίες  όμως πραγματεύονται το ίδιο θέμα: τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών και τη διεκδίκηση της ισότητας και της αξιοπρέπειάς τους.
    • 50 Shorts VS Covid-19           
Δευτέρα & Τρίτη, 12 & 13 Οκτωβρίου, 23:00, Σουσού@Ριάλτο
Το Φεστιβάλ παρουσιάζει πενήντα τρίλεπτες ταινίες που δημιούργησαν Κύπριοι σκηνοθέτες κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Όλες οι ταινίες έλαβαν χρηματοδότηση από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.
    • Κινηματογραφικές Αναγνώσεις / Words on Film
Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου, 18:00 - 20:00, Σκηνή Θεάτρου Ριάλτο
Το ISFFC προσκαλεί το κοινό σε ένα λογοτεχνικό περίπατο στην τέχνη του Κινηματογράφου. Μια εκδήλωση που ανοίγει το βλέμμα και τη σκέψη στη σχέση της λογοτεχνίας με την κινούμενη εικόνα, την οποία εξερευνά με τη συμβολή του καταξιωμένου Έλληνα συγγραφέα και σκηνοθέτη Πέτρου Τατσόπουλου, αλλά και μέσω ζωντανής αφήγησης από ταλαντούχους Κύπριους συγγραφείς σε παράλληλη προβολή τεσσάρων εξαιρετικών ταινιών μικρού μήκους. Οι συμμετέχοντες συγγραφείς/ αναγνώστες είναι οι Κώστας Βασιλείου, Σταύρος Λαμπράκης, Αυγή Λίλλη και Στέλλα Βοσκαρίδου. Συντονισμός εκδήλωσης: Γιώργος Τριλλίδης. Στηρίζει: Bιβλιοτρόπιο
    • 50 years of Tampere
Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου, 23:00, Σουσού@Ριάλτο
Το φεστιβάλ του Τάμπερε, ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στον κόσμο, γιορτάζει φέτος τα 50 του χρόνια και παρουσιάζει στο ΔΦΤΜΜΚ ένα πρόγραμμα από ταινίες που προβλήθηκαν και βραβεύτηκαν σε αυτές τις 5 δεκαετίες. Την παρουσίαση επιμελείται και θα προλογίσει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Τάμπερε Jukka-Pekka Laakso.
    • Young Heroes on the Big Screen
Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου, 23:00, Σουσού@Ριάλτο
Εξαίρετες ερμηνείες από νεαρούς ταλαντούχους ηθοποιούς στη μεγάλη οθόνη. Μία σειρά από εκπληκτικές ταινίες μικρού μήκους παραγωγής 2019-2020, με πρωταγωνιστές παιδιά και νέους που παλεύουν να βρουν τη θέση τους μέσα στον κόσμο των μεγάλων.
    • Amaze Me
Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου, 22:00, Πλατεία Ηρώων
Για όγδοη συνεχή χρονιά, παρουσιάζεται ένα διαγωνιστικό πρόγραμμα με κορυφαία μουσικά βίντεο από όλο τον κόσμο, με κριτές τους φοιτητές του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα μουσικά βίντεο θα προβληθούν μετά την τελετή λήξης του φεστιβάλ.

Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ και το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων εβδομάδων.

*Το Θέατρο Ριάλτο λειτουργεί σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και τα μέτρα ασφάλειας και υγείας όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί στην τελευταία κυβερνητική εγκύκλιο που αφορά κινηματογράφους και κλειστά θέατρα. Αναλυτικά τα μέτρα που λαμβάνονται στην ιστοσελίδα του θεάτρου εδώ.
Διοργανωτές: Το Φεστιβάλ είναι μια συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υ.Π.Π.A.N. και του Θεάτρου Ριάλτο.
Facebook: @Int’l Short Film Festival of Cyprus
Instagram: isffc_filmfestival
Twitter: #RialtoTheatreCy /#isffc20
Πληροφορίες:  Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ  77 77 77 45www.isffc.com.cy  / www.rialto.com.cy
 
(δ.τ.)