b_505X0_505X0_16777215_00_images_diafora_ivac.jpg

Το Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου» [18 - 24 Φεβρουαρίου 2019, Λέσχη Βιβλίου ''Υφαντουργείο'', Λευκωσία], μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Brave New Culture, επανέρχεται φέτος πιο επαναστατικό, πλουραλιστικό και ενναλλακτικό από ποτέ!
Η πρωτοβουλία αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία δέκαέφτα χρόνια, έχει ανταποκριθεί με μεγάλη επιτυχία στην απαίτηση του κυπριακού κοινού, για μια σύγχρονη εστία στην οποια καλλιεργείται η κινηματογραφοφιλία στην πιο πολυδιάστατη μορφή της. Θυμίζουμε τα αναδρομικά αφιερώματα στους Guy Debord (σε παρουσίαση και εισαγωγή του Γιώργου Ίκαρου Μπαμπασάκη),Joris Ivens (σε παρουσιάση και εισαγωγή της συντρόφου του Λοριντά Ίβενς),  Elem Klimov, Artavazd Peleshian (στην παρουσία του ίδιου), Chris Marker, Pipilloti Rist, William Kentridge, John Waters, Larry Jordan, Jessica Hausner, Chantal Akerman, Bruno Dumont, Nίκο Νικολαΐδη στους Beat Ποιητές, στους Fluxus, και πολλούς άλλλους σπουδαίους δημιουργούς που έχουν σαν κοινό παρανομαστή την εξερεύνηση των αισθητικών και φορμαλιστικών δυνατοτήτων της οπτικοακουστικής τέχνης και την ανατροπή της ακαδημαϊκής κινηματογραφικής γραφής.
Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ αποτελείται από αφιερώματα στους Guy Maddin, Jean Rouch, Laura Mulvey, Masaki Iwana και στην Ελληνίδα ντοκιμαντερίστρια αλλά και σκηνοθέτιδα του πειραματικού σινεμά Εύα Στεφανή. Το Κυπριακό στοιχείο είναι και φέτος παρόν με την εικαστικό / περφόρμερ Χριστίνα Παπακυριακού. Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από σύντομα αφιερώματα σε τρεις σπουδαίου δημιουργούς, τον Stan Brakhage, Norman McLaren και Péter Lichter.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πέρα από τις προβολές το Φεστιβάλ αποβλέπει στη δημιουργία ενός φόρουμ συζητήσεων και διαλέξεων, ενώ επιχειρεί να φέρει σε επαφή επαγγελματίες, κριτικούς και θεωρητικούς του κινηματογράφου, εικαστικούς, φιλότεχνους και φίλους του εναλλακτικού σινεμά.

Το φετινό Φεστιβάλ  αποτελείται από τα ακόλουθα προγράμματα:
Guy Maddin: Ιστορίες από το Παλιό Σινεμά [Εισαγωγή / Επιμέλεια Δημήτρης Μπάμπας]
Laura Mulvey: H Οπτική Απόλαυση και το Γυναικείο Βλέμμα [Εισαγωγή / Επιμέλεια Christopher Zimmerman]
Masaki Iwana*. Xωρίς Κανόνες: Σώμα, Πραγματικότητα, Μνήμη και Φαντασία
* Με την παρουσία του ίδιου του σκηνοθέτη [Εισαγωγή / Επιμέλεια Δώρος Δημητρίου]
Δρώντας ταυτόχρονα με την Πραγματικότητα: Η Συμμετοχική Εθνογραφία του Jean Rouch [Εισαγωγή / Επιμέλεια Christopher Zimmerman]
Εύα Στεφανή*: Αόρατες ζωές, Mακρινές Φωνές - Όψεις του Πραγματικού
* Με την παρουσία της ιδίας [Εισαγωγή / Επιμέλεια Δημήτρης Μπάμπας]
Χριστίνα Παπακυριακού: Ενα διαδραστικό Παιχνίδι Ζωντανής Εικόνας [Εισαγωγή / Επιμέλεια Χριστιάνα Ιωάννου]
Tactile Visions : Το έργο των McLaren, Brakhage, Lichter [Εισαγωγή / Επιμέλεια: Χριστιάνα Ιωάννου, Δώρος Δημητρίου, Christopher Zimmerman]

Γενικές Πληροφορίες
To Φεστιβάλ στηρίζει η Πρεσβεία της Ελλάδας  στην Κύπρο.
Χορηγός επικοινωνίας: Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.
Ώρα έναρξης προβολών: 20.00
Όλες οι προβολές είναι για άτομα άνω των 18 ετών
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.  
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορείτε να αποτείνεστε στο τηλέφωνο 99 517 910 ή στη σελίδα του φεστιβάλ στο facebook ‘Images & Views of Alternative Cinema’.