docfest2015.jpg

H γιορτή του Ελληνικού Ντοκιμαντέρ επιστρέφει στην πόλη της Χαλκίδας. Από την Τρίτη 13 Νοεμβρίου και για έξι μέρες η καρδιά των Ελλήνων δημιουργών χτυπά δυνατά στο 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest.

Το Φεστιβάλ είναι μέλος της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Europe for Festivals, Festivals for Europe, μια πρωτοβουλία της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ που επιβραβεύει τα πλέον καινοτόμα καλλιτεχνικά φεστιβάλ, παρέχοντάς τους το πιστοποιητικό αναγνώρισης EFFE Label.

Στο σχετικό δελίο τύπου αναφέρονται μεταξύ άλλων:" Στην  προσπάθεια  συμβολής  και  στήριξης  της  εγχώριας  κινηματογραφίας  το    Φεστιβάλ  Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest, συγκεντρώνει και προβάλλει ολόκληρη την ετήσια παραγωγή ελληνικών ντοκιμαντέρ στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τους ανεξάρτητους δημιουργούς, οι οποίοι με όχημα τη διεισδυτική ματιά τους ρίχνουν φως στις σκιές του σύγχρονου κόσμου. Η έντονη και δυναμική παρουσία του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest όλα αυτά τα χρόνια το έχει αναδείξει σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας και ουσιαστικό τόπο συνάντησης των δημιουργών.
Σε περιόδους κρίσης, η τέχνη αποτελεί ανάγκη. Προσφέρει έμπνευση, ανάταση, διέξοδο. Εμπνευσμένοι καλλιτέχνες άλλα και νέοι δημιουργοί που αφιέρωσαν το έργο τους στις αισθητικές αναζητήσεις ενός κινηματογράφου ανήσυχου και διερευνητικού μας δίνουν την ευκαιρία για 6 ημέρες, να στοχαστούμε και να ονειρευτούμε μέσα από τις ιστορίες των ταινιών που ξεχώρισαν για την ιδιαιτερότητα των θεμάτων και τον τρόπο καταγραφής τους."

Tην επίσημη πρεμιέρα τους κάνουν φέτος στο Φεστιβάλ 65 ταινίες-ντοκιμαντέρ.
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του αφιερώματος «Γνωριμία με Ξένες Κινηματογραφίες» πραγματοποιεί αφιέρωμα στον Ισπανόφωνο και Πορτογαλόφωνο κινηματογράφο. Μέσα από 28 ντοκιμαντέρ ποικίλης θεματολογίας που διευρύνουν τη σκέψη και δίνουν το έναυσμα προσωπικών αναζητήσεων θα ταξιδέψουμε από 14 έως 18 Νοεμβρίου στα μονοπάτια του Λατινόφωνου κόσμου.
Όπως κάθε χρόνο στα πλαίσια του Φεστιβάλ πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις -ημερίδες, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις φωτογραφίας, εκθέσεις ζωγραφικής και παρουσιάσεις εργαστηρίων σε συνεργασία με δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα- προσφέροντας έναν χώρο ουσιαστικού διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών. Οι αίθουσες προβολής μετατρέπονται σε χώρους όπου η έμπνευση, οι ιδέες, οι σκέψεις, τα προβλήματα, θέτουν τα νέα δεδομένα για το αύριο του ελληνικού κινηματογράφου.

Τελετή Έναρξης την Τρίτη 13 Νοεμβρίου
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΑΡΒΑΝΙΤΗ
    • Τελετή Έναρξης του 12ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ- docfest είναι αφιερωμένη σε μια πολύ σπουδαία φυσιογνωμία του σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου, τον Γιώργο Αρβανίτη. Ο πολυβραβευμένος Διευθυντής Φωτογραφίας, έχει ξεχωρίσει τόσο για τα λυρικά πλάνα του όσο και για τις συνεργασίες του με κορυφαίους Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες. Στην Τελετή Έναρξης θα προβληθεί η ταινία «Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου» του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Παράλληλες Εκδηλώσεις 12ου docfest

Εκθέσεις
    1. Από 13 έως και 18 Νοεμβρίου θα λειτουργεί στην Ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου η έκθεση «Terrain» σε συνεργασία με το Α’ Εργαστήριο Γλυπτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Παρουσιάσεις Βιβλίου
Παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Καλαθέρη «Περὶ τῆς οἰκίας τοῦ Βενετσιάνου Βαϊλου τοῦ Νεγκροπόντε» Παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Καλλία «Η νοσταλγία του θαύματος»
Παρουσίαση του βιβλίου του Μήτσου Κασόλα «Για ένα Μανιφέστο Πολιτισμού από τη Μικρή Μέγιστη Ελλάδα» Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Παπαχρήστου «Πλωτή Πατρίδα»

Αφιέρωμα στον Ισπανόφωνο και Πορτογαλόφωνο Κινηματογράφο
Αφιέρωμα στο Ισπανόφωνο και Πορτογαλόφωνο Ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αργεντινής, την Πρεσβεία της Βραζιλίας, την Πρεσβεία του Εκουαδόρ, την Πρεσβεία της Ισπανίας, το Instituto Cervantes, την Πρεσβεία της Πορτογαλίας και την Πρεσβεία της Ουρουγουάης.
Από 14 έως 18 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με τις παραπάνω συνεργαζόμενες Πρεσβείες, το αφιέρωμα προσκαλεί το κοινό να αφεθεί σε μια διαφορετική πραγματικότητα μέσα από τα αριστουργηματικά οπτικοακουστικά τοπία. Κάθε ταινία υπόσχεται ένα ξεχωριστό ταξίδι μέσα από μελωδίες, ήχους και μαγευτικά τοπία σε τόπους όπου τα όνειρα μετουσιώνονται σε εικόνες και μουσικές.
Στα πλαίσια του αφιερώματος θα προβληθούν 30 ντοκιμαντέρ

«Νεανική Δημιουργία»
Όπως κάθε χρόνο, το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest περιλαμβάνει ένα ειδικά διαμορφωμένο τμήμα για νέους. Από την Τετάρτη 14 έως και την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, θα προβάλλονται καθημερινά ταινίες ντοκιμαντέρ κατάλληλες για παιδιά και νέους.
Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να δώσει τη δυνατότητα στο κοινό να προβληματιστεί και να ανακαλύψει τον κόσμο του ντοκιμαντέρ μέσα από τα μάτια των νέων, αλλά και να ενδυναμώσει τη συμμετοχή τους στο χώρο του κινηματογράφου. Ταινίες από νέους δημιουργούς δίνουν το έναυσμα στο κοινό να εμπνευσθεί, να προβληματιστεί, να αναρωτηθεί και να γνωρίσει από κοντά το ντοκιμαντέρ απευθείας από τη γνήσια νεανική δημιουργία. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ:
So what?
Αθηναίος Μέτοικος
Γεωμυθολογικά Μονοπάτια της Αυλίδας Ένα αρχοντικό της Καβάλας αφηγείται Η γροθιά σας μικρή Κυνηγώντας Χίμαιρες Μνήμη Απίθανη
Νυχτερίδας το δικό μας αδέσποτο
ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΣΚΙΕΣ

Τελετή Λήξης Κυριακή 18 Νοεμβρίου
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ
Τελετή Λήξης 12ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest
    • Τελετή Λήξης του 12ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest είναι αφιερωμένη στη διερεύνηση των πολιτιστικών οριζόντων, με τη συνάντηση των πολιτισμών.
Μέσα από αφιερώματα στις ξένες κινηματογραφίες κάθε χρονιά μαθαίνουμε κάτι καινούριο. Στο 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ- docfest το σταυροδρόμι πολιτισμών παίρνει μορφή και υπόσταση, χαρίζοντάς μας ένα μαγευτικό ταξίδι σε μακρινούς τόπους. Για πρώτη φορά οι μεγαλύτερες χώρες του κόσμου συναντώνται μέσα από ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα, όπου οι άνθρωποι, οι ιστορίες, οι μουσικές και τα χρώματα αφυπνίζουν όλες μας τις αισθήσεις και μας φέρνουν πιο κοντά στον ιδιαίτερο πολιτισμό τους.
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αργεντινής, την Πρεσβεία της Βραζιλίας, την Πρεσβεία του Εκουαδόρ, την Πρεσβεία της Ισπανίας, το Instituto Cervantes, την Πρεσβεία της Πορτογαλίας και την Πρεσβεία της Ουρουγουάης.

(δ.τ)