34-istanbul.jpg

Τη Δευτέρα 13 Απριλίου, σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε το 34ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης, η διευθύντρια του Azize Tan ανακοίνωσε την ακύρωση των εξής τμηματικών διοργανώσεων του φεστιβάλ: Διεθνές Διαγνωστικό, Εθνικό Διαγωνιστικό, Εθνικό Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ.
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, αφορμή για την πρωτοφανή για φεστιβάλ εξέλιξη υπήρξε η ακύρωση της προβολής της ταινίας Bakur /North των Çayan Demirel και Ertuğrul Mavioğlu. Η ταινία αυτή δεν είχε υποβληθεί για έγκριση στις αρμόδιες κρατικές αρχές και δεν διέθετε το σχετικό πιστοποιητικό. Μετά από αυτό το φεστιβάλ εξαναγκάσθηκε να ακυρώσει την  προβολή της ταινίας στο φεστιβάλ και δεσμεύθηκε να την προβάλλει μόλις η ταινία  αποκτήσει το πιστοποιητικό.
Μετά την ακύρωση της προβολής, η πλειοψηφία των συντελεστών των ταινιών που συμμετείχαν στο φεστιβάλ στα τμήματα Διεθνές Διαγνωστικό, Εθνικό Διαγωνιστικό, Εθνικό Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ, Διαγωνιστικό «Κινηματογράφος και Ανθρώπινα Δικαιώματα», και το Νέος Τούρκικος Κινηματογράφος, αποφάσισαν να μην προβληθούν αυτές στο φεστιβάλ. Σε κοινή τους δήλωση, συντελεστές από 22 ταινίες δήλωσαν ότι θεωρούν ότι αυτό "είναι μια μορφή καταπίεσης και λογοκρισίας".
Στη συνέντευξη τύπου, που έγινε παρουσία των μελών της κριτικής επιτροπής και σκηνοθετών των οποίων οι ταινίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, η διευθύντρια Azize Tan του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι οι προβολές των ταινιών θα συνεχιστούν, αλλά τα διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ Διεθνές Διαγνωστικό, Εθνικό Διαγωνιστικό, Εθνικό Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ, όπως και η Τελετή Λήξης ακυρώνονται.
Το φεστιβάλ έχει απευθύνει έκκληση για αλληλεγγύη σε ολόκληρο τον κινηματογραφικό χώρο, τα φεστιβάλ και τις επαγγελματικές οργανώσεις για να αλλάξει αυτός ο κανονισμός που απαιτεί από τις ταινίες που παράγονται στην Τουρκία να διαθέτουν πιστοποιητικά προκειμένου να προβληθούν σε φεστιβάλ.
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης κάλεσε επίσης τους συντελεστές των ταινιών, που αποφάσισαν να μην προβληθούν οι ταινίες τους στο φεστιβάλ, να έρθουν στις κινηματογραφικές αίθουσες, στις ώρες των προβολών, για να μετατρέψουν τις κινηματογραφικές προβολές σε χώρους συζήτησης.
Επιπλέον η Azize Tan δήλωσε ότι: "Ελπίζω ότι η κατάσταση αυτή να γίνει μια ευκαιρία που θα φέρει κοντά την κινηματογραφική βιομηχανία και ενωμένη να αλλάξει αυτή η ρύθμιση. Προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα του κλάδου, νομίζω ότι ένας νέος κινηματογραφικός κανονισμός θα πρέπει να θεσπιστεί που εξασφαλίζει την ελευθερία προβολής ταινιών στο φεστιβάλ χωρίς προσκόμματα. "
Το Σινεφίλια [Cinephilia.Gr] έχει ήδη καλύψει ένα μέρος του προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης, και στις επόμενες μέρες θα συνεχίσει να το καλύπτει .

Δ.Μ.