kypros.jpg

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (MIK) μετά από 17 χρόνια επιτυχημένης πορείας, διοργανώνει και φέτος το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης σεναρίων & κινηματογραφικών σχεδίων, MFI Script 2 Film Workshops. Ενάντια στις προκλήσεις της εποχής μας, το ΜΙΚ συνεχίζει ακάθεκτο την ανοδική του πορεία, ισχυροποιώντας τη θέση του σε όλους τους τομείς. Έχοντας λάβει αιτήσεις από 130 περίπου σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς απ’ όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ, επέλεξε 55 κινηματογραφιστές από 18 χώρες με 28 σενάρια ταινιών μεγάλου μήκους,  για να συμμετέχουν στα εργαστήριά του, ενώ συγχρόνως διατηρεί και ενισχύει το εκπαιδευτικό προσωπικό του με  κορυφαίους καθηγητές, ειδικούς και στελέχη της οπτικοακουστικής αγοράς από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Θέλοντας να εξοπλίσει τους συμμετέχοντες με πολύτιμα εργαλεία για την ανάπτυξη του project τους, το ΜΙΚ εγκαινίασε πέρυσι με επιτυχία  το θεσμό των masterclasses διάσημων δημιουργών με την πολύτιμη παρουσία στη Νίσυρο του πολυβραβευμένου Πολωνού σεναριογράφου και σκηνοθέτη Γέρζι Σκολιμόφσκι. Φέτος ο επίσημος προσκεκλημένος του προγράμματος, ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Ρουμάνος δημιουργός Κρίστιαν Μουντζίου, από τους σημαντικότερους σύγχρονους Βαλκάνιους και Ευρωπαίους σκηνοθέτες, θα μιλήσει για την εμπειρία του στην κινηματογραφική περιπέτεια και θα απαντήσει σε ερωτήσεις, παρέχοντας πολύτιμες συμβουλές στους συμμετέχοντες. Θα προηγηθεί προβολή των ταινιών του: «4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 μέρες» και «Πίσω από τους λόφους» ως αφορμή για συζήτηση και περαιτέρω εμβάθυνση στα καίρια ζητήματα της συγγραφής, ανάπτυξης και προετοιμασίας παραγωγής.
Το MFI Script 2 Film Workshops 2014 περιλαμβάνει: τον πρώτο κύκλο εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθεί στη Νίσυρο (23/6 έως 7/7), μια περίοδο διαδικτυακών συναντήσεων το Σεπτέμβριο, έναν δεύτερο κύκλο στο Πυθαγόρειο Σάμου (12-19/10) και μια τελευταία περίοδο διαδικτυακών συναντήσεων το Δεκέμβριο.
Το MFI Script 2 Film Workshops υποστηρίζεται από το πρόγραμμα MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη ΝΕΡΙΤ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και τους Δήμους Νισύρου και Σάμου.
Συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και το Forum Συμπαραγωγών Crossroads, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ακαδημίας Κινηματογράφου της Πράγας MIDPOINT, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας και το Forum Συμπαραγωγών Sofia Meetings, το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Torino Film Lab, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles και το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και το Γαλλικό Ινστιτούτο.
Είναι μέλος του δικτύου ATC (Audiovisual Training Coalition), των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που δραστηριοποιούνται στον οπτικοακουστικό χώρο και υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

(δ.τ.)