cinema2.jpg

Ο Roger Ebert/ Ρότζερ Έμπερτ,  ο πιο γνωστός κριτικός κινηματογράφου στις ΗΠΑ και ο πρώτος που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ, το 1975 -, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών, έπειτα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο.
Επί 46 χρόνια έγραφε τις  κριτικές του στην εφημερίδα Chicago Sun-Times, ενώ είχε και  δική του τηλεοπτική εκπομπή.
Η φωνή του και η εμφάνισή του, πέρα από τη γραφή του, αποτελούσαν συστατικά στη δουλειά του. Ωστόσο, το 2006, όλα άλλαξαν έπειτα από μια περιπέτεια υγείας (καρκίνο του θυρεοειδούς) που αντιμετώπισε. Ξεκίνησε θεραπεία και υποβλήθηκε σε πλήθος εγχειρήσεων και επεμβάσεων, χάνοντας, τελικά, το κάτω μέρος της γνάθου του μαζί και την ικανότητα να μιλά αλλά και να τρώει. Για τέσσερα χρόνια έμεινε χωρίς φωνή, μέχρι που το 2010 κατάφερε να επικοινωνεί μέσω χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Ο Ρότζερ Έμπερτ  συνέγραψε δεκάδες βιβλία και το σενάριο μιας από τις πιο τρελές ταινίες όλων των εποχών, το «Beyond The Valley of the Dolls» (1970) του Ρας Μάγιερ.
Για χάρη του επιφανούς κριτικού, ο  Μάρτιν Σκορτσέζε και ο παραγωγός Στιβ Ζίλιαν ένωσαν τις δυνάμεις τους για να μεταφέρουν στην οθόνη το «Life Itself», το βιβλίο με τα απομνημονεύματά του Έμπερτ που συνδυάζει αυτοβιογραφικά στοιχεία με ιστορίες από την πολύχρονη καριέρα και τις εμπειρίες του από την ενασχόλησή του με τον κόσμο της έβδομης τέχνης.
Ο Έμπερτ – που το όνομά του έχει το δικό του αστέρι στη λεωφόρο δόξας του Χόλυγουντ -  μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχε ανακοινώσει ότι σκόπευε να μειώσει το φόρτο εργασίας του,  εξαιτίας προβλημάτων υγείας.

(πηγή naftemporiki.gr)