docfest.jpg

Στους δύσκολους καιρούς που περνάει ο τόπος μας, το ντοκιμαντέρ που προσεγγίζει την πραγματικότητα με δημιουργικό τρόπο, ανθίζει. Όλο και περισσότεροι κινηματογραφιστές ασχολούνται με αυτό το είδος. Όλο και περισσότερες ταινίες γυρίζονται. Όλο και μεγαλύτερο μέρος του κοινού τις παρακολουθεί, όχι μόνο στις κινηματογραφικές αίθουσες και τα τηλεοπτικά δίκτυα, άλλα και στις ειδικές προβολές σε τοπικούς συλλόγους, λέσχες, χώρους εργασίας, καταλήψεις, σχολεία κλπ. Φαίνεται πως σε μια εποχή αμφισβήτησης αξιών και επιλογών, ο κόσμος αμφιβάλει για τις «έτοιμες αλήθειες» και την κυρίαρχη αφήγηση της πραγματικότητας, που του επιβάλουν καθημερινά οι αντιπρόσωποί του ή τα ΜΜΕ και απαιτεί μιαν άλλη, πιο αποκαλυπτική, οπτική. Έτσι στρέφεται όλο και περισσότερο προς τις προσωπικές, πρωτότυπες και πολύχρωμες παρουσιάσεις της πραγματικότητας που του προσφέρει το ντοκιμαντέρ.
Σ’ αυτές τις συνθήκες, εμείς – σκηνοθέτες, παραγωγοί, σεναριογράφοι, τεχνικοί – που «φτιάχνουμε» ντοκιμαντέρ, πρέπει να φανούμε αντάξιοι των υποχρεώσεών μας απέναντι στο κοινό, απέναντι στη κοινωνία. Πρέπει να συσπειρωθούμε για να προωθήσουμε την τέχνη μας. Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Πρέπει να υποστηρίξουμε σε όλους τους θεσμικούς φορείς την ενίσχυση της παραγωγής και διανομής ντοκιμαντέρ. Δεν θα αρκεστούμε όμως στην διεκδίκηση. Σκοπεύουμε, οργανώνοντας ένα χώρο συλλογικής σκέψης όπου μέσα από συζητήσεις και ανταλλαγή εμπειριών θα βελτιώσουμε την αντίληψη μας, αρά και το έργο μας …
-  να συνεργαστούμε μεταξύ μας εφευρίσκοντας καινούργιους τρόπους παραγωγής και διανομής των έργων μας,
- να επεκτείνουμε τις πηγές χρηματοδότησης,
- να καταγράψουμε τις δυνατότητες προβολής των έργων μας και να επινοήσουμε καινούργιες,
- να προωθήσουμε όλοι μαζί, το ελληνικό ντοκιμαντέρ στο εξωτερικό.
Η διαπίστωση αυτή μας οδήγησε στην ανάγκη συσπείρωσης με σκοπό τη σύσταση ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού – φορέα. Απευθυνόμαστε σε όσους εμπλέκονται άμεσα στη διαδικασία παραγωγής ντοκιμαντέρ (παραγωγοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, τεχνικοί…). Στους παλιότερους κινηματογραφιστές, αλλά καιστις νέες και τους νέους συναδέλφους, που δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους.
Πιο συγκεκριμένα επιδιώκουμε :
Να υποστηρίξουμε με κάθε δυνατό πρακτικό και ηθικό τρόπο την προώθηση σε επίπεδο ελληνικό και διεθνές, των ταινιών που παράγονται από τα μέλη μας, αλλά και γενικότερα από τους ανεξάρτητους δημιουργούς είτε αυτοί χρηματοδοτούνται από θεσμικούς φορείς είτε από ανεξάρτητες πηγές.
*Να προωθήσουμε το δημιουργικό ντοκιμαντέρ στο επίπεδο της διανομής είτε μέσα από τα επίσημα δίκτυα (κανάλια, αίθουσες προβολής κλπ) είτε μέσα από εναλλακτικά δίκτυα, ώστε να φτάσει σε ένα ευρύτερο κοινό.
*Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη γέννηση και την ανάπτυξη νέων ιδεών γύρω από την τέχνη του ντοκιμαντέρ μέσα από εκδόσεις, μελέτες, συνέδρια, δημιουργία ιστοσελίδας και ειδικής βάσης δεδομένων, έκδοση διαδικτυακού περιοδικού κλπ.
*Να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη των δημιουργών – μελών και γενικότερα της κινηματογραφικής κοινότητας, μέσα από συλλογικές συνεργατικές διαδικασίες π.χ. η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικών με παραγωγή ή το crowdfunding)
*Να προωθήσουμε την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση, μέσα από την οργάνωση συγκεκριμένων κύκλων σεμιναρίων, εργαστηρίων, διαλέξεων κλπ.
*Να αναπτύξουμε τις σχέσεις και τη συνεργασία με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού.
*Να υποστηρίξουμε με οργανωμένο τρόπο σε ξένα φεστιβάλ και φόρουμ την όποια ελληνική συμμετοχή.
*Να ελέγχουμε επισταμένως όλες τις διαδικασίες χρηματοδότησης του ντοκιμαντέρ (π.χ. πρόγραμμα Tεκμήριο)
*Να αναπτύξουμε δράσεις που διευρύνουν την υλική παροχή προς την παραγωγή ντοκιμαντέρ (πχ. να συμπεριληφθεί το ντοκιμαντέρ στο 1,5%).
Γι’ αυτό ….
Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε γνωρίζοντας τις δυσκολίες. Όπλο μας είναι η αγάπη μας για την τέχνη που εξασκούμε και η συναίνεση που θα επιδιώξουμε με τους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους.
Δημιουργικά ντοκιμαντέρ, από δημιουργικούς συντελεστές με στόχο δημιουργικούς θεατές.

(πηγή hellasdoc.wordpress.com)