savvides.jpg

Ο ελληνοαμερικάνος (κυπριακής καταγωγής) διευθυντής φωτογραφίας Harris Savides, που συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες David Fincher, Gus Van Sant, Woody Allen  και Noah Baumbach, πέθανε στις 11 Οκτωβρίου του 2012. Η αιτία του θανάτου δεν είναι ακόμα γνωστή. Ήταν 55 ετών.
Αν και εργάστηκε στην ταινία που έκανε γνωστό τον Fincher "Se7en", ο Harris Savides  γύρισε την πρώτη του ταινία σαν διευθυντής φωτογραφίας  το 1996: ήταν το θρίλερ “Heaven’s Prisoners,” του Phil Joanou. Ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς διευθυντές φωτογραφίας του σύγχρονου χολιγουντιανού αλλά και του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά.  Φιλμογραφία  του είναι εκτενής κι απολύτως αποκαλυπτική της θέσης που κατείχε στο σύγχρονο αμερικάνικο σινεμά: “The Game” και “Zodiac” σε σκηνοθεσία David Fincher,  “Finding Forrester,” “Gerry,” “Elephant,” “Last Days,” “Milk” και “Restless” σε σκηνοθεσία  Gus Van Sant, “Margot at the Wedding” και  “Greenberg” σε σκηνοθεσία Noah Baumbach,  “The Yards” σε σκηνοθεσία James Gray, “American Gangster” σε σκηνοθεσία Ridley Scott, “Whatever Works” σε σκηνοθεσία Woody Allen, “Somewhere” σε σκηνοθεσία Sofia Coppola κ.α. Η τελευταία του ταινία ήταν “The Bling Ring,” της Sofia Coppola, η οποία ακόμα δεν έχει προβληθεί .
Ο Harris Savides ξεκίνησε την καριέρα του σαν φωτογράφος μόδας και αργότερα συνεργάστηκε σε μουσικά βίντεο, όπως του Jake Scott, "Everybody Hurts" των REM , του Mark Romanek για "Closer" (Nine Inch Nails), "Scream" (Michael και Janet Jackson) και "Criminal" (Fiona Apple).