docf512.jpg

Αναπάντεχο πρόβλημα προέκυψε με τα βραβεία του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, καθώς η κριτική επιτροπή του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος το περασμένο Σάββατο έδωσε το βραβείο καλύτερης ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη "Ντίνος Κατσουρίδης" στην ταινία "Family Tree" του Φωκίωνα Μπόγρη. Όμως ο Μπόγρης, σύμφωνα και με τις πληροφορίες που παρέχονται στον επίσημο κατάλογο του φεστιβάλ, είχε σκηνοθετήσει το 2009 τη μεγάλου μήκους ταινία "Κάθαρση". Για την ακρίβεια, η "Κάθαρση" είναι η τρίτη του ταινία, καθώς νωρίτερα είχε σκηνοθετήσει άλλες δύο ταινίες, την «Επιστροφή των καθαρμάτων» (2003) με τον Απόστολο Σουγκλάκο και το «Αθήνα 2004, βία και κτηνωδία». Η κριτική επιτροπή, συνειδητοποιώντας το σφάλμα της, μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης, τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε να αλλάξει την ετυμηγορία της και να δώσει το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου στην -αδικημένη- ταινία "Τελεφερίκ" της Olivia Twardowska (η απόφαση να δοθεί το βραβείο στη συγκεκριμένη ταινία ελήφθη με ψήφους 3 υπέρ και 2 κατά).
Την απόφασή τους αυτή γνωστοποίησαν στο Φεστιβάλ τα μέλη της επιτροπής με επιστολή, την οποία υπογράφουν όλοι: Αντρέας Πάντζης (πρόεδρος) και Τάκης Γιαννόπουλος, Γιάννης Γλέζος, Χρήστος Δήμας, Νίνος Φένεκ Μικελίδης (μέλη).
Όμως ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Αντώνης Παπαδόπουλος αρνήθηκε να δεχθεί την αλλαγή ετυμηγορίας της επιτροπής, αναφέροντας σε επιστολή του προς αυτήν ότι "υποψήφιοι για το Ειδικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη 'Ντίνος Κατσουρίδης' στο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας είναι οι σκηνοθέτες που διαγωνίζονται με ταινία τους για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Δράμας"...

Τερζής Κ.

(πηγή Αυγή,  28/09/2012)