της Shannon Murphy
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1920_babyteeth.jpg

Η Milla Finlay είναι σοβαρά άρρωστη και ζει την εφηβεία της. Όταν όμως  ερωτεύεται τον dealer ναρκωτικών Moses, γίνεται ο χειρότερος εφιάλτης των γονιών της. Ωστόσο ο πρώτος έρωτας της Milla της φέρνει μια νέα επιθυμία για ζωή. Η Milla δείχνει σ’ όλους όσους είναι κοντά της – τους γονείς της, τον Moses και σ’ άλλους,- πώς είναι να ζεις χωρίς να έχεις τίποτα να χάσεις.
Η ταινία διερευνά με ένα πνεύμα χαράς την απόλαυση του να ζεις, αλλά  και πόσο μακριά μπορεί ο έρωτας να μας ταξιδεύσει.
Η σκηνοθέτις δηλώνει: «Όταν συναντάμε για πρώτη φορά την οικογένεια Finlay, φαίνονται σαν μια κανονική οικογένεια, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει με τον δικό της τρόπο την πρόσφατη διάγνωση της κόρης τους. Καθώς σκάβουμε βαθύτερα στο παρελθόν και το παρόν, ανακαλύπτουμε σταδιακά τι συμβαίνει, συνειδητοποιούμε ότι στην πραγματικότητα υπήρχαν πολλές περίπλοκες εντάσεις μεταξύ τους, ακόμη και πριν εμφανιστεί το πρόβλημα υγείας της κόρης τους».

Σημείωμα της σκηνοθέτιδος
Η φιλοδοξία μου με το Babyteeth ήταν να βρω μια κινηματογραφική γλώσσα που να ταιριάζει στον ιδιαίτερο τόνο της ασέβειας και της ενσυναίσθησης αυτού του έξυπνα καθηλωτικού σεναρίου της Rita Kalnejais. Εμπνεύστηκα από την πρόκληση της εναρμόνισης της δυαδικότητας του χιούμορ και του πόνου που πλαισιώσουν κάθε σκηνή της ταινίας. Δε θα μπορούσε να υπάρχει τίποτα το προσωρινό στην προσέγγισή μου να αναπαραστήσω με αυθεντικότητα την πρωταγωνίστρια Μίλλα, που στα 15 της αισθάνεται πιο ζωντανή από ποτέ, καλείται όμως ξαφνικά να αντιμετωπίσει τη δική της θνησιμότητα. Η γλώσσα της ταινίας είναι στυλιζαρισμένη, με εναλλαγές διαλόγου και κοψίματα μουσικής, ώστε να επιτρέπει στον θεατή να κινείται και να μετατοπίζεται ανάλογα με τον επιταχυνόμενο ρυθμό της Μίλλα. Ερωτεύεται τον Μόζες, τον οποίο βλέπει ως αφορμή για να την ωθήσει στα όρια της με έναν ακραίο τρόπο. Καθώς μπαίνουμε όλο και πιο βαθιά στη ζωή των γονιών της ανακαλύπτουμε τις δυσλειτουργίες και τις περίπλοκες εντάσεις που υπάρχουν, καθώς αυτή η οικογένεια αντιμετωπίζει τον χειρότερο εφιάλτη της. Σταδιακά απογυμνώνονται πίσω στις ωμότερες μορφές τους. Ελπίζω το κοινό να ζήσει μια αξέχαστη εμπειρία βλέποντας το Babyteeth, μια εμπειρία που οι θεατές θα νιώσουν βαθιά μέσα τους και θα τους κάνει να πονέσουν αλλά και να χαρούν για τις δικές τους σχέσεις.

(πηγή κατάλογος Φεστιβάλ Βενετίας. επιμέλεια Δ.)