(Three Sisters)
του Wang Bing
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_san-zimei.jpg

Ντοκιμαντέρ που ως κεντρικά πρόσωπα έχει τρεις αδελφές, που ζουν μόνες τους, σ’ ένα απομονωμένο χωριό στην επαρχία Yunnan. Ο σκηνοθέτης εστιάζει στα τρία κορίτσια -εκ των οποίων κανένα τους δεν είναι μεγαλύτερο των 10 χρονών- στην καθημερινότητα τους, καθώς δουλεύουν στα χωράφια ή περιφέρονται στο χωριό. Τα κορίτσια, εγκαταλελειμμένα από τη μητέρα τους, ζουν με τον παππού τους, αφού ο πατέρας τους βρίσκεται στη πόλη αναζητώντας εργασία και καλύτερες συνθήκες ζωής.
Ο σκηνοθέτης παρακολουθεί από κοντά την "άγρια" ζωή των τριών κοριτσιών, καταγράφει τις κάποιες φορές όχι και ιδιαίτερα αρμονικές σχέσεις με τους συγχωριανούς και συγγενείς τους.
Μια ζωή στα όρια, πολύ μακριά από το σύγχρονο πολιτισμό, αυτό είναι το πλαίσιο της ταινίας. Οι εικόνες της ταινίας San Zimei (Three Sisters/ Alone) προκαλούν δυσφορία, η πραγματικότητα είναι σκληρή, οι συνθήκες ζωής κάτι παραπάνω από δύσκολες: αν και δεν κανένας θεατής δεν μένει ασυγκίνητος, ωστόσο η ταινία δεν έχει ίχνος μελοδραματισμού. Από τη μία, οι δυσκολίες στην επιβίωση, η αθλιότητα της καθημερινής ζωής και από την άλλη η σκιασμένη από τη φτώχεια αθωότητα της παιδική ηλικίας: τα κεντρικά πρόσωπα της ταινίας ζουν στις σκιές του σύγχρονου ευημερούντος πολιτισμού, στη κόλαση της εξαθλίωσης.

Δημήτρης Μπάμπας