(Στο νεφέλωμα του νεκρού αλόγου)
του Tarık Aktaş
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_dead-horse-nebula.jpg

Δύο άνδρες και ένα αγόρι. Ένα νεκρό άλογο στην κορυφή ενός λόφου. Οι περιπέτειες και οι δυσκολίες της αποκομιδής του. Η φωτιά που κατακαίει τη σωρό του. Και γύρω γύρω οι άνδρες και το μικρό αγόρι που παρακολουθούν.
Αυτό είναι το εναρκτήριο συμβάν της ταινίας του Tarık Aktaş. Και είναι αυτή η ανάμνηση του συμβάντος που ενεργοποιεί τον κεντρικό χαρακτήρα της ταινίας σ’ ένα ταξίδι. Συμβάντα σταθμοί σ’ αυτή τη διαδρομή: η τελετουργική σφαγή ενός αρνιού, η περισυλλογή πνιγμένων σε μια παραλία, στο δάσος οι ξυλοκόποι, τρεις φίλοι που κάνουν σκοποβολή, το νυχτερινό ψάρεμα. Επεισόδια ασήμαντα ή σημαντικά, που συνδέονται μεταξύ τους όχι με σχέση αιτία -αιτιατό, αλλά με racord τη διάθεση ή ένα υπόγειο και απόκρυφο συναίσθημα. Είναι η θνητότητα και το εύθραυστο της ύπαρξης, η διαρκής παρουσία της φύσης στην ανθρώπινη ζωή, η βία που μεταμορφώνει και αλλάζει την κατάσταση των πραγμάτων, η εκμετάλλευση της φύσης και η μεταμόρφωσή της.
Ένα σινεμά που βασίζεται, όχι στη δραματική πλοκή, αλλά στο συναίσθημα και την ατμόσφαιρα που η κάθε εικόνα και συμβάν της ταινίας αναδύει. Ό,τι εισπράττει ο θεατής είναι συναισθήματα, αναμνήσεις, τις αντανακλάσεις τους στον πραγματικό κόσμο και τις κρυφές και αθέατες όψεις της πραγματικότητα...

Δημήτρης Μπάμπας