των Guy Maddin, Evan Johnson & Galen Johnson
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_green-fog.jpg

Ταινία κολάζ που ενορχηστρώνεται ως μια μουσική συμφωνία, η ταινία αυτή είναι ένας φόρος τιμής σε μια (κινηματογραφική) πόλη –ή καλύτερα μια ωδή - και τις ταινίες της.
Έχοντας ως οδηγό την εμβληματική ταινία του Alfred Hitchcock, Vertigo (Δεσμώτης του Ιλίγγου), ταινία που γυρίστηκε στο Σαν Φρανσίσκο, οι δημιουργοί αποτίουν ένα φόρο τιμής στην πόλη και την κινηματογραφική της μυθολογία, συνθέτοντας μια αφήγηση με εικόνες-αποσπάσματα από άλλες ταινίες ή τηλεοπτικά σήριαλ. Εδώ τον ρόλο των Kim Novak και James Stewart υποδύονται με εναλλαγές μεταξύ άλλων και οι Faye Dunaway, Susan Saint James, Gina Lollobrigida, Anthony Franciosa, Dean Martin αλλά και άλλοι λιγότερο γνωστοί ηθοποιοί. Με σχεδόν απόντες τους διαλόγους για το μεγαλύτερο της μέρος, αυτή η ανάμειξη (mashup) ετερόκλιτων εικόνων, διαφορετικών εποχών, διαφορετικών στυλ, ασπρόμαυρων και έγχρωμων, ως θρύμματα και ψηφίδες, οργανώνεται γύρω από ένα υποτυπώδη αφηγηματικό άξονα μιας ταινίας μυστηρίου. Η τοπογραφία της πόλης και οι κινηματογραφικές (και τηλεοπτικές ) απεικονίσεις της είναι εδώ το κέντρο βάρους και παράλληλα η κινηματογραφική της μυθολογία, όπως αυτή διαθλάται στα μικρά αποσπάσματα, που μοιάζουν να διατρέχουν σχεδόν ολόκληρο το χολιγουντιανό σινεμά. Αν και ένας τόνος παρωδίας είναι αναπόφευκτος, λόγω της συσσώρευσης τόσο αποσπασμάτων, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα διαθέτει την αφηγηματική χάρη μιας ταινίας.
Ό,τι παρακολουθούμε συνιστά μια μετά-αφήγηση, όπου η πρώτη ύλη της δεν είναι πρωτογενής ούτε στην αφηγηματική της γραμμή, ούτε και στις εικόνες που τη συνθέτουν. Κεντρικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα νομίζουμε ότι έχει η μουσική του Jacob Garchick που ερμηνεύουν οι Kronos Quartet, η οποία συνιστά τη βάση πάνω στην οποία οικοδομείται αυτή η μετά-αφήγηση. Δημιουργείται έτσι η αίσθηση μιας κινηματογραφικής μουσικής συμφωνίας της οποίας πρώτη ύλη δεν είναι μόνο οι μουσικές νότες αλλά και θρύμματα εικόνων.

Δημήτρης Μπάμπας