(Το φως ανάμεσα στους ωκεανούς)
του Derek Cianfrance
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_the-light-between-oceans.jpg

Στο απομακρυσμένο τοπίο της Δυτικής Αυστραλίας, μετά από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ένας βετεράνος με ανοικτά ακόμα τα τραύματα, ξεκινά τη νέα του δουλειά ως φαροφύλακας. Μέσα στη μοναξιά του νησιού αναζητά παρηγοριά. Ο ίδιος σκοπεύει να μείνει μόνος, μέχρι που συναντά μια νεαρή γυναίκα από την πόλη. Παρά τα εμπόδια, ο έρωτας κυριαρχεί, παντρεύονται και ελπίζουν να ξεκινήσουν μια οικογένεια,. Όμως η μοίρα κάνει την εμφάνιση της. Μια βάρκα με ένα κατέχουν ένα νεκρό άνδρα και ένα βρέφος φθάνει στη στεριά. Μια αλυσίδα των αποφάσεων πυροδοτεί ανεξέλεγκτες συνέπειες.
Με τους Michael Fassbender, Alicia Vikander, Rachel Weisz, Emily Barclay.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Derek Cianfrance, δηλώνει : “Όταν ήμουν 8 ή 9, συνήθιζα να φαντάζομαι κάθε σπίτι ως ένα νησί. Και στα νησιά αυτά ζούσαν οικογένειες. Αν έχεις ποτέ να επισκεφτείς ένα από αυτά τα νησιά, που θα σε υποδεχόταν με λαμπερά χαμόγελα και γοητευτικά λόγια. Αλλά όταν οι πόρτες και τα παράθυρα είναι κλειστά, η συμπεριφορά αυτών των νησιών αλλάζει - η αλήθεια έρχεται στην επιφάνεια. Μερικές φορές άκουγες φωνές να φέρνει ο άνεμος, από απέναντι πλευρά του δρόμου. Ή θα έβλεπες μια μελανία στο χέρι ενός φίλου, κρυμμένη ακριβώς κάτω από ένα κοντομάνικο πουκάμισο.
Έτσι άρχισα καταγράφω τα πράγματα που είδα στο νησί με την οικογένεια μας, την αλήθεια μου, τα μυστικά μας.Τα κατέγραψα σε ταινία: εικόνες ανθρώπων που κλαίγανε, ένα βίντεο του πατέρα μου τσαντισμένος γιατί έμεινε από λάστιχο στη μέση της ερήμου. Η οικογένειά μου δεν ήταν πολύ ενθουσιασμένη από αυτό και καμία από τις φωτογραφίες μου δεν έγινε οικογενειακή φωτογραφία.
Μετά από πολλά χρόνια... μου έδωσαν ένα αντίτυπο του The Light Between Oceans του Μ.Ι. Stedman σχετικά μ' ένας φαροφύλακας που ζει σ' ένα νησί με τη γυναίκα και το μωρό του. Και έχουν ένα μυστικό που προσπαθούν να κρύψουν από τον κόσμο. Ένιωθα πως γεννήθηκα για να πω την αλήθεια τους.”

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή, κατάλογος Φεστιβάλ Βενετίας)