του Kiyoshi Kurosawa
seance.jpg

Το Séance είναι ένα οικογενειακό δράμα καλυμμένο πίσω από την ανατριχιαστική όψη μιας ταινίας τρόμου ή ενός υπερφυσικού θρίλερ.
Ο Κότζι είναι ηχολήπτης που εργάζεται στο τμήμα ηχητικών εφε ενός στούντιο. Η γυναίκα του Τζούνκο είναι ένα μέντιουμ και συνεργάζεται μ’ ένα καθηγητή του πανεπιστημίου που διεξάγει έρευνες για την παραψυχολογία. Ζουν μακριά από την πόλη στην εξοχή και είναι άτεκνοι. Η Τζούνκο είναι αδύναμη να ασκήσει κάποιο επάγγελμα, αφού κάθε προσπάθεια της προσκρούει στην υπερευαισθησία της: συχνά βλέπει φαντάσματα. Ένα γεγονός διαταράσσει την καθημερινότητα τους: κατά μια ευτυχή (ή μάλλον ατυχή) συγκυρία συμπτώσεων, βρίσκουν κλεισμένη μέσα σ’ ένα κιβώτιο στο γκαράζ τους ένα μικρό κορίτσι, θύμα απαγωγής. Η αστυνομία έχει προσεγγίσει την Τζούνκο ζητώντας την βοήθεια της για την ανεύρεση της μικρής.  Το ζευγάρι αποφασίζει να εκμεταλλευθεί το κορίτσι, με σκοπό να δημιουργηθεί για την Τζούνκο η φήμη του πετυχημένου μέντιουμ. Όμως κατά την διάρκεια της αιχμαλωσίας η μικρή θα πεθάνει και το ζευγάρι θα βρεθεί αντιμέτωπο με το φάντασμά της που ζητά λύτρωση.
Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Mark McShane και remake μιας βρετανικής ταινίας του 1964 από τον Bryan Forbes, το Séance γυρίστηκε ως ταινία χαμηλού προϋπολογισμού προορισμένη για τηλεοπτική προβολή. Είναι κυρίως μια ταινία που αποδεικνύει την ικανότητα του σκηνοθέτη της να προσαρμόζεται στους περιορισμούς που του τίθενται και να δίνει τον δικό του τόνο στο τελικό αποτέλεσμα. Ανατριχιαστική στις εικόνες της και καθηλωτική στην αφήγηση της, η ταινία περιγράφει την πορεία ενός ζευγαριού προς αυτοκαταστροφή και τον όλεθρο. Αδύναμοι και οι δύο κεντρικοί χαρακτήρες -άνδρας και γυναίκα- να διαχειριστούν την παρουσία ενός παιδιού μέσα στο σπίτι τους δημιουργούν οι ίδιοι την παγίδα μέσα στην οποία θα εγκλωβιστούν: η απληστία είναι απλώς η πρόφαση. Πίσω από τα έντρομα πρόσωπα τους καθώς αντικρίζουν το φάντασμα του μικρού παιδιού υπάρχει η έρημος ενδοχώρα της κοινής τους ζωής.  

Δημήτρης Μπάμπας

Ο Kiyoshi Kurosawa για την ταινία
«Δεν νομίζω ότι το αίμα που εκτινάσσεται ή τα ουρλιαχτά προκαλούν τον ανθρώπινο φόβο. Ίσως οι θεατές σοκάρονται, όμως δεν οδηγούνται στο καθαρό τρόμο. Θεωρώ ως γνήσια αποτελεσματική ταινία τρόμου αυτήν που όταν πλέον έχει τελειώσει και ο θεατής έχει πάει σπίτι, ο τρόμος και ο φόβος που έχει ενσταλάξει σ’ αυτόν επιβιώνει, αναγκάζοντας τον να αναρωτηθεί «Τι είδα;» και «Ποια ήταν αυτά τα πρόσωπα;».
(…) Προσωπικά ποτέ δεν είχα μια μεταφυσική εμπειρία στην ζωή μου, έτσι για όλα αυτά δεν γνωρίζω τίποτε εκ πείρας. Όμως είμαι πολύ καχύποπτος για το αν αυτό που αισθανόμαστε είναι το σωστό, για την αλήθεια της σύγχρονης ζωής, της κοινωνίας και της ανθρώπινης κατάστασης. Είμαι πολύ καχύποπτος αν υπάρχει κάτι πέρα απ’ αυτά. Τίποτε δεν αναλλοίωτο. Πιστεύω ότι τα πράγματα αλλάζουν, ότι οι γενιές αλλάζουν και ότι η ιστορία κάνει κύκλο. Πιστεύω ότι υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος να βλέπεις και να σκέφτεσαι. Πιστεύω ότι το υπερφυσικό και το μεταφυσικό είναι ένας τρόπος για να προβληθεί αυτό το διαφορετικό».

Έγραψαν για την ταινία
Ένα από τα σήματα κατατεθέν του Kurosawa είναι να δημιουργεί σημαντικά για την αφήγηση παράδοξα και το Séance δεν αποτελεί εξαίρεση. Προσδίδοντας ύβρη, σ’ ένα πνευματικά φωτισμένο χαρακτήρα, αμφισβητεί με κομψότητα την γενική αυθεντία του μέσου: γιατί πάντα πιστεύουμε ότι κάποιος που επικοινωνεί με τον άλλο κόσμο είτε είναι ένας τσαρλατάνος είτε λέει την αλήθεια;
Το Séance είναι ένα θρίλερ γεμάτο γοητευτικές ανατροπές και δράση που προφέρει στον θεατή ότι υπόσχεται.
Noah Cowan, κατάλογος φεστιβάλ Toronto.

Kôrei/ Séance/ Séance
Σκηνοθεσία/ Direction: Kiyoshi Kurosawa
Σενάριο/ Screenplay: Tetsuya Onishi, Kiyoshi Kurosawa βασισμένο στο μυθιστόρημα του Mark McShane, Séance on a Wet Afternoon.
Φωτογραφία/ Cinematography: Takahide Shibanushi
Μοντάζ/ Editing: Jun'ichi Kikuchi
Ήχος/ Sound: Yukio Hokari
Καλλιτεχνική διεύθυνση /Artistic Direction: Tomoyuki Maruo
Μουσική/ Music: Gary Ashiya
Ηθοποιοί/ Cast: Koji Yakusho, Jun Fubuki, Tsuyoshi Kusanagi Ittoku, Kishibe, Hikari Ishida.
Παραγωγός/ Producer: Atsuyuki Shimoda.
Παραγωγή/ Production: Kansai Telecasting Corporation, Twins Japan.
35mm Έγχρωμη 97'
Ιαπωνία, 2000
Βραβεία: Βραβείο κριτικών στο Fant-Asia Film Festival 2001