(Το αποχαιρετιστήριο πάρτι)
των Tal Granit & Sharon Maymon
mita-tova.jpg

Εστιάζοντας με μαύρο χιούμορ σ’ ένα θέμα ευαίσθητο –την ευθανασία- , η ταινία αναπόφευκτα αποτελεί μια συναισθηματική στους τόνους τελετή αποχαιρετισμού.
Μια ομάδα φίλων σε ένα γηροκομείο στην Ιερουσαλήμ κατασκευάζει μια μηχανή που βοηθά την ευθανασία, προκειμένου να βοηθήσει φίλους που πάσχουν από ανίατες ασθένειες. Όταν η φήμη για το μηχάνημα αρχίσει να εξαπλώνεται, και όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζητούν τη βοήθειά τους, οι φίλοι έρχονται αντιμέτωποι με ένα συναισθηματικό δίλημμα. Αντιμετωπίζουν το ερώτημα: «Είναι σωστό να βοηθάμε τους άλλους να πεθαίνουν;»
Οι σκηνοθέτες της ταινίας Tal Granit και Sharon Maymon, δηλώνουν στις σημειώσεις για την παραγωγή: "Η ταινία ασχολείται με τον αποχωρισμό. Αποχωρισμό από κάποιον που αγαπάς, αποχωρισμό από τον εαυτό σας, αποχωρισμό από τη ζωή και το δικαίωμα τού να επιλέγεις τον τρόπο που αυτή θα τερματιστεί. [...] Στη διαδικασία του αποχαιρετισμού σ’ ένα αγαπημένο πρόσωπο, ανακαλύψαμε ότι όταν το σώμα αδυνατεί και το μυαλό παραμένει διαυγές, ο αυτοσαρκασμός και το χιούμορ παραμένουν ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η προοπτική του θανάτου. Στις ταινίες μας προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, τα οποία είναι συχνά αμφιλεγόμενα. "
Αυτή η ταινία από το Ισραήλ βραβεύτηκε με το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Βενετίας /τμήμα Venice Days, Giornate degli Autori.
Με τους Ζέεβ Ρεβάς, Λεβάνα Φινκελστάιν, Αλίζα Ρόζεν, Ίλαν Νταρ, Ράφι Ταβόρ, Χίλα Σαριόν

Σ.