(Με την πρώτη ματιά)
του Daniel Ribeiro
hoje-eu-quero-voltar-sozinho.jpg

Εστιάζοντας στο σύμπαν των εφηβικών συναισθημάτων –τον πρώτο έρωτα και τους δεσμούς της εφηβικής φιλίας-, αυτή η βραζιλιάνικη ταινία είναι μια ευαίσθητη και τρυφερή καταγραφή των χρόνων της πρώτης νεότητας.
Η Giovana είναι η καλύτερη φίλη του Leo. Περνούν παρέα τον χρόνο τους στην πισίνα. Όμως στη μεταξύ τους οικειότητα υπάρχουν κάποια όρια. Ο Leo είναι ανεξάρτητος. Κουρασμένος από την υπερπροστατευτική συμπεριφορά των γονιών του, ο 15χρονος θέλει να πάρει τον έλεγχο της ζωής του: υποβάλει αίτηση σ’ ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών. Η άφιξη του Gabriel, ενός νέου μαθητή στο σχολείο οδηγεί τον Leo στο να επανεκτιμήσει την κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα διαταράσσει τις προσωπικές ισορροπίες και τις σχέσεις του….
Με αναφορές στις κωμωδίες σχέσεων του Σαίξπηρ, η αφήγηση παρακολουθεί τον κεντρικό χαρακτήρα καθώς διαγράφει μια τροχιά: από την εφηβική φιλία στον πρώτο έρωτα. Τρυφερότητα, μια πνευματώδης οπτική και μια αιχμηρή ειλικρίνεια χαρακτηρίζουν τη σκηνοθετική διαχείριση. Τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα, τα παιχνίδια του έρωτα και της φιλίας, οι κοινωνικές προκλήσεις της εφηβείας και η προσωπική αναζήτηση της ταυτότητας: ό,τι βλέπουμε είναι το συναισθηματικό σύμπαν της εφηβείας.
Η μουσική υπόκρουση της ταινίας είναι των Belle and Sebastian.
Δ.

Ο Daniel Ribeiro, σκηνοθέτης της ταινίας, δηλώνει: "Η ταινία Hoje Eu Quero Voltar Sozinho / Με την πρώτη ματιά έχει θέμα τη σεξουαλική αφύπνιση ενός τυφλού εφήβου. Η εφηβεία είναι μια περίοδος της ζωής γεμάτη τόσες πολλές ανακαλύψεις, και η σεξουαλικότητα είναι συνήθως συνυφασμένη με την αίσθηση της όρασης. Πώς, λοιπόν, ένας άνθρωπος που δεν βλέπει μπορεί να νιώσει έλξη για κάποιον άλλον; Ακόμα περισσότερο, πώς ένας άνθρωπος που δεν έχει δει ποτέ άνδρα ή γυναίκα καθορίζει τον σεξουαλικό του προσανατολισμό; Αυτό ανακαλύπτουμε μπαίνοντας στη ζωή του Λεονάρντο .. Ήθελα να δημιουργήσω μία πανανθρώπινη ιστορία με την οποία όλοι, γκέι ή στρέιτ, τυφλοί ή όχι, θα μπορούσαν να ταυτιστούν".

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)