(Η σιωπηλή δολοφόνος)
του Hou Hsiao-Hsien
nie-yin-niang.jpg

Κίνα. 9ο αιώνας. Η 10χρονη Nie Yinniang κόρη ενός στρατηγού απαγάγεται από μια μοναχή. Από την απαγωγέα της διδάσκεται τις πολεμικές τέχνες, και γίνεται ένας μια ικανή δολοφόνος επιφορτισμένη να τιμωρήσει τους αδίστακτους και διεφθαρμένους τοπικούς κυβερνήτες. Μια μέρα, αφού αποτυγχάνει σε μια αποστολή, στέλνεται από την ανώτερη της στην πατρίδα της, με τη διαταγή να σκοτώσει τον άντρα με τον λογοδόθηκε - ένα ξάδελφο της που διοικεί στρατιωτικά μια μεγάλη περιοχή στη Βόρεια Κίνα. Μετά από 13 χρόνια εξορίας, η νεαρή γυναίκα πρέπει να αντιμετωπίσει τους γονείς της, τις αναμνήσεις της και τα καταπιεσμένα συναισθήματά της.
Σκλάβα που υπακούει στις εντολές της κυρίας της, η Nie Yinniang πρέπει να επιλέξει: να θυσιάσει τον άντρα που αγαπάει ή να διαρρήξει τους δεσμούς της απομακρυνόμενη από την οδό των τιμωρών- δολοφόνων;
Ο Hou Hsiao-Hsien, σκηνοθέτης της ταινίας, δηλώνει: «Έχω γνωρίσει και αγαπήσει από το γυμνάσιο και το κολέγιο τους μύθους (Chuanqi) της δυναστείας των Tang και πάντα ονειρευόμουν να κάνω μια ταινία βασισμένη σ’ αυτούς. Η ταινία είναι άμεσα εμπνευσμένη από έναν από αυτούς, με τον τίτλο Nie Yinniang. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πήρα τη βασική δραματική ιδέα από αυτό. Η λογοτεχνία αυτής της περιόδου απεικονίστηκε μέσα από τις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής: υπό την έννοια αυτή, θα μπορούσε κάποιος να την αποκαλέσει «ρεαλιστική». Όμως, χρειαζόμουν κάτι περισσότερο από αυτό για την ταινία, έτσι πέρασα πολύ χρόνο διαβάζοντας αναμνήσεις και ιστορίες της περιόδου αυτής για να εξοικειωθώ με τους τρόπους που οι άνθρωποι έτρωγαν, ντυνόντουσαν και ούτω καθεξής. Ήμουν πολύ προσεκτικός με τις μικρότερες λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, υπήρχαν διάφοροι τρόποι που έκανε κάποιος μπάνιο, ανάλογα με το αν ήταν ένας πλούσιος έμπορος, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος ή ένας χωρικός. Επίσης, έψαξα το πολιτικό πλαίσιο της ιστορίας. Ήταν μια χαοτική περίοδος, όταν η παντοδυναμία της αυτοκρατορικής αυλής των Tang απειλείται από κυβερνήτες επαρχιών, που αμφισβητούσαν την εξουσία του αυτοκράτορα. Μερικές επαρχίες ακόμη και με τη βία προσπάθησαν να αποσχιστούν από την αυτοκρατορία. Παραδόξως, αυτές οι επαναστατημένες επαρχίες με τις στρατιωτικές τους φρουρές είχαν δημιουργηθεί από τους ίδιους τους αυτοκράτορες των Tang για να προστατεύσουν την αυτοκρατορία από εξωτερικές απειλές. Μετά από μια σειρά εξεγέρσεις στις επαρχίες, κατά τα τελευταία χρόνια του 9ου αιώνα, η δυναστεία των Tang κατάρρευσε το 907, και η αυτοκρατορία διαλύθηκε».

(πηγή επίσημος ιστότοπος, κατάλογος του φεστιβάλ Καννών, δημοσιεύματα του τύπου. Σύνταξη Δ.)