του Nuri Bilge Ceylan
kis-uykusu.jpg

Ο Aydin, ένας πρώην ηθοποιός, διευθύνει ένα μικρό ξενοδοχείο στην κεντρική Ανατολία με τη νέαρη σύζυγό του Nihal με την οποίο έχει μια θυελλώδη σχέση, και την αδελφή του Necla που βιώνει τραυματικά το πρόσφατο διαζύγιό της.
Το χειμώνα, την εποχή δηλαδή της χειμερίας νάρκης, καθώς το χιόνι αρχίζει να πέφτει, το ξενοδοχείο μετατρέπεται σε ένα καταφύγιο, αλλά και μια φυλακή, ένας τόπος που φουντώνει τις μεταξύ τους έχθρες…
Ο Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν/ Nuri Bilge Ceylan, επιχειρεί μια τσεχοφική προσέγγιση σ’ έναν προβληματικό γάμο, αντλώντας έμπνευση από τις «Τρεις Αδερφές». Μια πολυεπίπεδη μελέτη στην οποία ο Ceylan αναμοχλεύει φιλοσοφικά και ηθικά ζητήματα και διερευνά σε βάθος την σύγχρονη τουρκική κοινωνία.
Αναφερόμενος στις προθέσεις του ο Nuri Bilge Ceylan, δηλώνει σε συνέντευξη τύπου στο φεστιβάλ Καννών (2014): «Ο ρόλος του σκηνοθέτη είναι διαφορετικός από του δημοσιογράφου. Ένας σκηνοθέτης μιλάει στη ψυχή ενός θεατή. Εάν με τις ταινίες μου, μπορώ να βάλω στις ψυχές των θεατών κάποια συναισθήματα, τότε κάτι έχω καταφέρει. Και αν, επιπλέον μπορούν να μάθουν να ντρέπονται για κάποιες πράξεις, τότε αυτό είναι επίσης μια επιτυχία».
Σχετικά με τις καιρικές συνθήκες, ο Nuri Bilge Ceylan δηλώνει: «Έδειξα τα πρώτα χιόνια, επειδή ο συμβολισμός της αλλαγής έπρεπε επίσης να εμφανιστεί στην ατμόσφαιρα. Έπρεπε να υπάρχει το λευκό χρώμα, έκανε κρύο, οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλές έως -10° C, ήταν καλό για την ψυχολογία».

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή, δημοσιεύματα στον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ Καννών (2014), δελτίο τύπου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)