(Ο χορός της πραγματικότητας)
του Alejandro Jodorowsky
la-danza-de-la-realidad.jpg

"Έχοντας απομακρυνθεί από τον απατηλό εαυτό μου, αναζητούσα απεγνωσμένα ένα δρόμο και ένα νόημα στη ζωή.": Η φράση συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο τη βιογραφική ταινία του βετεράνου σουρεαλιστή χιλιανού σκηνοθέτη Alejandro Jodorowsky. Σ’ αυτήν επανασυνθέτει την απίστευτη περιπέτεια της ζωής του.
Ο Alejandro Jodorowsky γεννήθηκε το 1929 στην Tocopilla, μια παραλιακή πόλη στην έρημο της Χιλής, όπου και η ταινία γυρίστηκε. Ζώντας μια όχι και τόσο ευτυχισμένη παιδική ηλικία, αποξενωμένος από τον περίγυρο του, ήταν σ’ αυτόν τον τόπο που ανακάλυψε τα βασικά στοιχεία της πραγματικότητας του…
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Φεστιβάλ Καννών δήλωσε:  "Για μένα, ο κινηματογράφος είναι το παν. Είναι ένα μυθιστόρημα, είναι ένα γλυπτό, είναι ένας πίνακας ζωγραφικής, είναι μια κατασκευή. Είναι τα πάντα. Και τώρα, με τη νέα τεχνολογία, όλα θα καταλήγουν σ' αυτόν: όταν έχετε γράψει κάτι, στη συνέχεια μπορείτε να προσθέσετε τη μουσική και μπορείτε να βάλετε φωτογραφίες. Το μυθιστόρημα θα αλλάξει. Ποτέ δεν θα είναι το ίδιο. Τα βιβλία έχουν τελειώσει".
Αναφερόμενος στη βιομηχανία του σινεμά επισημαίνει: "Ζω κάνοντας κόμικς. Τα κόμικς είναι μια βιομηχανική τέχνη, αλλά έχει λιγότερο πόνο (για τον δημιουργό): τα κόμικς είναι για τους νέους ανθρώπους που είναι πιο τολμηροί. Ζω από τα κόμικς, και στη συνέχεια γράφω βιβλία. Όμως αν θέλετε να κάνετε ταινίες, δεν μπορείτε να τις κάνετε χωρίς χρήματα. Ζούμε στον κόσμο του χρήματος. Όταν οι νέοι άνθρωποι με ζητούν μια συμβουλή τους λέω, "Μην κάνετε καριέρα στο σινεμά. Μην ζείτε απο τον κινηματογράφο- το Χόλιγουντ θα σας καταβροχθίσει, θα σας καταστρέψει. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν κάνεις μια καλή ταινία, και έχεις επιτυχία, τότε το Χόλιγουντ θα σας καταστρέψει. "

(πηγή κατάλογος φεστιβάλ Καννών, craveonline.com/)