(Στο κενό της)
της Rama Burshtein
lemale.jpg

Ένα ερωτικό ρομάντσο που διαδραματίζεται μέσα σ' ένα πλαίσιο ιδιόμορφο και εξωτικό: εδώ τα εμπόδια στον ερώτα προέρχονται απ' όσα ορίζουν οι αυστηροί κανόνες μιας αίρεσης της εβραϊκής θρησκείας.
Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας ορθόδοξης οικογένειας Χασιδιτών από το Τελ Αβίβ. Η 18χρονη Shira είναι η μικρότερη κόρη της οικογένειας. Πρόκειται να παντρευτεί έναν πολλά υποσχόμενο συνομήλικό της. Είναι ένα όνειρο που πραγματοποιείται και η Shira αισθάνεται έτοιμη για το μεγάλο βήμα και ενθουσιασμένη. Όμως την ευτυχία της σκιάζει μια τραγωδία: η 28χρονη αδελφή της, η Esther, πεθαίνει κατά τη γέννα του πρώτου της παιδιού. Λόγω του πένθους ο γάμος αναβάλλεται…
Η σκηνοθέτις Rama Burshtein δηλώνει: «Έρωτας και σχέσεις αποτελούν το κύριο αντικείμενο των ενδιαφερόντων μου. Για να είμαι ειλικρινής, ο καριερισμός, η ανεξαρτησία του ατόμου και η αυτοπραγμάτωση είναι τα λιγότερα σημαντικά για μένα από ότι η αγάπη, ο σύζυγός μου και η οικογένειά μου. Αυτό που με τράβηξε στον κόσμο της εβραϊκής πίστης ήταν η προσέγγισή της όσον αφορά την αποκωδικοποίηση στο αίνιγμα των σχέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών».
Ο Δημήτρης Εϊπίδης σημειώνει ότι η πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτις: «προσφέρει μια συναρπαστική παρουσιάση του κόσμου της, της πίστης της, των παραδόσεων, των εθίμων και των θρησκευτικών τελετουργιών - καθώς και τα διλήμματα, που τίθενται από τους περιορισμούς που όλα τα προηγούμενα προκαλούν».
Στην ταινία απονεμήθηκε το Βραβείο «Κύπελλο Volpi», «SIGNIS» - Εύφημος Μνεία για την ερμηνεία της Hadas Yaron – Φεστιβάλ Βενετίας 2012
Η Rama Burshtein γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1967. Αποφοίτησε από τη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Sam Spiegel της Ιερουσαλήμ το 1994. Στην πορεία έγινε θρησκευόμενη και μετά την αποφοίτησή της αφιερώθηκε στην προώθηση ταινιών ως εργαλείων αυτοέκφρασης μέσα στην ορθόδοξη κοινότητα. Έγραψε, σκηνοθέτησε και ανέλαβε την παραγωγή για ταινίες της ορθόδοξης κοινότητας, κάποιες από τις οποίες απευθύνονται αποκλειστικά σε γυναίκες. Διδάσκει σκηνοθεσία και σενάριο σε διάφορες σχολές κινηματογράφου και τηλεόρασης της ορθόδοξης κοινότητας, όπως οι: Ma’ale Film School, Yad Benjamin - Σχολή Κινηματογράφου για τη Γυναίκα, Ulpena Arts School της Ιερουσαλήμ. Το Fill the Void/ Lemale et ha’chalal/ Στο κενό της είναι η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία.

(δ.τ.)