του Hirokazu Kore-Eda
(σχετικά με την ταινία)
likefath.jpg

Ο Ryota έχει δουλέψει σκληρά στη ζωή του και πιστεύει ότι τίποτε δεν μπορεί να τον σταματήσει στην αναζήτηση της τέλειας ζωής. Μια μέρα, αυτός και η γυναίκα του Midori, δέχονται ένα ξαφνικό τηλεφώνημα από το νοσοκομείο: Ο 6χρονος γιος τους Keita, δεν είναι ο αληθινός γιος τους – το νοσοκομείο μετά τη γέννα τούς έδωσε λάθος μωρό. Ο Ryota βρίσκεται προ ενός διλλήματος: καλείται να επιλέξει μεταξύ «φύσης» και «ανατροφής». Βλέπει τα θερμά αισθήματα της Midori για τον Keita. Έρχεται σε επαφή με την οικογένεια, που μεγάλωσε με αγάπη τον «εξ αίματος» γιό του. Ο Ryota αρχίζει να αμφισβητεί τον εαυτό του: όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε πράγματι «πατέρας»;
Η ταινία αφηγείται την συγκινητική ιστορία ενός άνδρα ο οποίος για πρώτη φορά στη ζωή του βρίσκεται μπροστά σ’ ένα αδιέξοδο..
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Hirokazu Kore-Eda σημειώνει: «Σε ποία στιγμή ένας πατέρας γίνεται πραγματικά πατέρας; Όντας και εγώ ο ίδιος πατέρας, αυτή είναι μια επιτακτική και αναπάντητη ερώτηση που έχω. Όταν η κόρη μου γεννήθηκε, πριν πέντε χρόνια , η σύζυγός μου μεταμορφώθηκε αμέσως σε μητέρα. Φαντάζομαι ότι αυτό δεν συμβαίνει σ’ όλες τις γυναίκες. Κοιτάζοντας τη γυναίκα μου να φροντίζει την κόρη μου αισθάνθηκα ευτυχισμένος, αλλά κατά κάποιον τρόπο και αποξενωμένος. (…) Είναι, λοιπόν, οι δεσμοί αίματος που κάνουν έναν άνδρα πατέρα; Ή μήπως είναι οι στιγμές που πατέρας και παιδί περνούν μαζί; Θα μπορούσε, αυτή η αδύναμη μου αποδοχή του εαυτού μου ως πατέρα, να προέρχεται από το ότι δεν έχω περάσει αρκετό χρόνο μαζί με το παιδί μου; Είναι το αίμα ή μήπως ο χρόνος; Άρχισα να πιστεύω ότι αυτό το προσωπικό δίλημμα θα μπορούσε να είναι το θέμα μιας ταινίας».
(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)