του Mohsen Makhmalbaf
kandaha3.jpg

Κανταχάρ (Kandahar). Πόλη στο νότιο Αφγανιστάν. Τόπος διαμονής του περιβόητου Οσάμα Μπιν Λάντεν. Τίτλος της ταινίας του Mohsen Makhmalbaf/ Μοσέν Μαχμαλμπάφ (Νέοι Ορίζοντες, 1995), που προβλήθηκε στις Κάννες 2001. Αφηγείται την προσπάθεια μίας γυναίκας να διασχίσει τα σύνορα Ιράν- Αφγανιστάν για να βοηθήσει την αποκλεισμένη (και απελπισμένη) από τους Ταλιμπάν αδελφή της, στο Κανταχάρ. Διαδραματίζεται σε μια περιοχή γεμάτη από στρατόπεδα προσφύγων.
Η Nelofer Pazifar πρωταγωνίστρια της ταινίας περιγράφει τις συνθήκες στην περιοχή: "Περπατώντας στα στενά σοκάκια του χωριού ήταν αδύνατο να δεις ή να αναπνεύσεις από την αμμοθύελλα. Ωστόσο τριγύρω μας η ζωή συνεχιζόταν: γυναίκες πρόσφυγες έκαιγαν θάμνους για να μαγειρέψουν ψωμί από κριθάρι και σιτάρι, τα παιδιά έπαιζαν ξυπόλητα στην άμμο. Δεν υπήρχε ηλεκτρισμός, πόσιμο νερό, ούτε αποχετευτικό σύστημα. Ο περισσότερος κόσμος υπέφερε εξαιτίας της κακής διατροφής, και η μαλάρια, η φυματίωση και η βρογχίτις θέριζαν. Όμως για τους περισσότερους από το Αφγανιστάν ήταν ένας επίγειος παράδεισος συγκρινόμενος με τα κατεστραμμένα από τον πόλεμο χωριά τους, μέσα στο Αφγανιστάν".
[Data: Θησαυροί του Ιρανικού Κινηματογράφου- Αφιέρωμα στον Μοσέν Μακμαλμπάφ, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 1995.
Sight and Sound, July 2001.]

Δ. Μ.