(Η εκδίκηση)
του Ermek Shinarbaev

Αναπτύσσοντας σε επτά κεφάλαια το θέμα της εκδίκησης η ταινία διερεύνα τις πολλαπλές εκδοχές αυτής της εμμονής.
1915. Ένα μικρό χωριό της Κορέας. Ένας δάσκαλος σε μια έκρηξη παραλογισμού σκοτώνει μια μικρή του μαθήτρια. Βυθισμένος στη θλίψη και το πένθος ο πατέρας του κοριτσιού, Tsai, ορκίζεται να εκδικηθεί. Πηγαίνει στην Κίνα για να βρει τον δολοφόνο και μετά από δέκα χρόνια συνεχών περιπλανήσεων τον εντοπίζει. Εκεί ακούει την πρόβλεψη μιας νεαρής γυναίκας: “Δεν θα πετύχεις σ’ αυτό που σχεδιάζεις”. Ο Tsai είναι αδύναμος στην ψυχή και δεν μπορεί να τον σκοτώσει. Επιστρέφοντας σπίτι έρχεται αντιμέτωπος με την γυναίκα του, η οποία τον προτρέπει να πάρει μια παλλακίδα για να αποκτήσει γιο, ο οποίος και θα πάρει την ποθητή εκδίκηση. Λίγο πριν πεθάνει ο ηλικιωμένος Tsai θα απευθυνθεί στο γιο, που εν τω μεταξύ έχει αποκτήσει από μια μουγκή υπηρέτρια, και θα τον καλέσει να εκδικηθεί. Όταν είναι πλέον μεγάλος ο νεαρός εργάζεται σ’ ένα ξυλουργείο όπου συναντά τον έρωτα στο πρόσωπο μιας κοπέλας από την Ρουμανία…
Κάθε πρόσωπο της ταινίας σημαδεύεται από την εκδίκηση: ο δολοφόνος (ως ο αποδέκτης της), ο πατέρας (λόγω της ανικανότητας του), ο γιος (γιατί υπάρχει λόγω αυτής). Τα συναισθήματα τους σκιάζονται, το πεπρωμένο τους σφραγίζεται, οι διαδρομές στην ζωή τους χαράσσονται από αυτό το πάθος για εκδίκηση. Η ταινία διαθέτει το βάθος ενός δοκιμίου πάνω στην βία και την εκδίκηση και την χάρη ενός ποιήματος για το έρεβος και το σκότος της ανθρώπινης ψυχής, για το κακό, για το πεπρωμένο και τη μοίρα, για την ζωή και τον θάνατο.
Το σενάριο της ταινίας -που έχει γραφτεί από τον κορεατικής καταγωγής Anatoly Kim συνεργάτη του σκηνοθέτη σε αρκετές ταινίες- είναι διαποτισμένο από την φιλοσοφία της Ανατολής.
Δ.Μ.