του Atiq Rahimi
earthash.jpg

Η ταινία βασίζεται σ’ ένα μυθιστόρημα που έγραψε ο ίδιος ο σκηνοθέτης. Αφηγείται το μακρύ ταξίδι ενός ηλικιωμένου που συνοδεύεται από τον εγγονό του: μεταφέρει στον γιο του τα δυσάρεστα νέα της καταστροφής του χωριού και του ολοκληρωτικού αφανισμού της οικογένειας του. Μια περιπλάνηση μέσα στα συντρίμμια ενός πολέμου. «Ο χρόνος στην ταινία είναι ένας χρόνος που έχει σταματήσει. Στην συνείδηση των ηρώων το παρελθόν και το μέλλον έχουν την μορφή αποσπασμάτων χρόνου. Στον παρόντα χρόνο και στον συγκεκριμένο χώρο οι σκηνές του παρελθόντος παρασύρουν τον ήρωα πίσω. Είναι η αναμονή και η αμφιβολία που βιώνουν οι χαρακτήρες που χαρακτηρίζει την δραματουργία της ταινίας», έτσι σχολιάζει κάποιες από τις αθέατες όψεις της ταινίας.
Ο Atiq Rahimi γεννήθηκε στην Καμπούλ, το 1962. Ζει στη Γαλλία με την ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα. Σπούδασε στη Σορβόννη. Σκηνοθέτησε διαφημιστικά και ντοκιμαντέρ.
Το Earth and Ashes είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία, βραβευμένη στο τμήμα Un Certain Regard του Φεστιβάλ Καννών (2004).

 

[Data: http://www.e.bell.ca/filmfest/]
Δ.Μ.